Μία από τις πιο κλασικές Γαλλικές συνταγές είναι το ρατατούι λαχανικών. Ώρα να μάθεις πως μπορείς να το φτιάξεις και εσύ πανεύκολα.
Ρατατούι λαχανικών και Παριζιάνικος αέρας
Έχεις δει και εσύ τη παιδική ταινία ”Ρατατούι”; Αν ναι, θυμάσαι τι πλοκή είχε και γιατί είχε γίνει τόσο διάσημη; Μα φυσικά από τον αγαπημένο μας σεφ-ποντικό και τη φημισμένη συνταγή του, το ρατατούι. Αν έχεις δει τη ταινία, σίγουρα θυμάσαι πόσο ενδιαφέρον ήταν αυτό το πιάτο και πόσο πολύ άρεσε στους πελάτες του μαγαζιού. Αυτό το γεγονός συμβαίνει και στη πραγματικότητα μιας και αυτό το πιάτο είναι μία αγαπημένη Γαλλική συνταγή.
Έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές και έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Και αν δεν γνωρίζεις περί τίνος πρόκειται, είμαι εδώ για να σου τα μάθω όλα. Το ρατατούι λαχανικών μοιάζει πάρα πολύ με το δικό μας ”τουρλού”, ένα αγαπημένο καλοκαιρινό πιάτο. Ωστόσο, το συγκεκριμένο είναι μία Γαλλική παραλλαγή που είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψεις. Θα γίνει σίγουρα η αγαπημένη συνταγή μικρών και μεγάλων για τη νοστιμιά της αλλά και την εμφάνιση της. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι πρώτα χορταίνει το μάτι, όπως έλεγαν και οι παλιοί. Αν πείστηκες από την εισαγωγή και την αγάπη μου για αυτό το πιάτο, ήρθε η ώρα να μάθεις πως μπορείς να το φτιάξεις και εσύ. Με τα πιο αγνά και υγιεινά υλικά που μπορείς να βρεις. Πάμε να ρίξουμε μία ματιά.
Υλικά που θα χρειαστείς για ένα μικρό ταψάκι:
- 2 κολοκυθάκια
- 1 μεγάλη μελιτζάνα
- 2 ντομάτες
- 3 ντομάτες τριμμένες
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 πιπεριά πράσινη
- Μία κουταλιά της σούπας θυμάρι
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Μία κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο για το ψήσιμο
Τρόπος παρασκευής και διαδικασία για το ρατατούι λαχανικών
Ένα πεντανόστιμο φαγητάκι γεμάτο βιταμίνες και νοστιμιά που ταιριάζει πολύ με το καλοκαίρι και όταν θέλεις κάτι ελαφρύ και εύκολο. Ας ξεκινήσουμε τη συνταγή μας.
Σε ένα μπολ τρίβουμε 3 ντομάτες και προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες μαζί με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τη πράσινη πιπεριά σε κομματάκια, αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε, το θυμάρι, τη ρίγανη, τη ζάχαρη και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε το μείγμα και το ρίχνουμε μέσα σε ένα ταψάκι.
Στη συνέχεια, κόβουμε σε λεπτές φέτες ή ροδέλες 2 ντομάτες, τα 2 κολοκυθάκια και τη μελιτζάνα. Τοποθέτησε εναλλάξ τα λαχανικά σε σειρά το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο ταψάκι. Δηλαδή ένα κομμάτι ντομάτα, ένα κολοκυθάκι, ένα μελιτζάνα και πάει λέγοντας. Πρέπει να γίνει σαν ένα ρολό που θα πιάνει όλο το ταψί και πρέπει να είναι σφιχτό για να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο. Ραντίζουμε από πάνω με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε και σκεπάζουμε το φαγητό μας με αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα ή με ένα από τα δύο. Με αυτόν τον τρόπο θα θωρακίσουμε τα ζουμιά του φαγητού και θα γίνει ζουμερό και πεντανόστιμο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40-45 λεπτά. Φροντίζουμε 15 λεπτά πριν γίνει να αφαιρέσουμε το αλουμινόχαρτο για να αφήσουμε να ροδίσει η επιφάνεια του. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε σε ένα κομψό πιάτο με συνοδεία σαλάτας ή μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και ως συνοδευτικό για κάποιο κρέας, ψάρι κλπ.
Extra tips:
- Αν θέλεις ένα πιο νόστιμο αποτέλεσμα, μπορείς να προσθέσεις και κάποιο τυρί στη συνταγή σου. Ταιριάζει πάρα πολύ η φέτα, το ανθότυρο, το κατσικίσιο τυρί, κάποιο κίτρινο τυρί, ξινομυζήθρα κλπ. Όπως επίσης, μπορείς να προσθέσεις και λίγο γιαούρτι στο σερβίρισμα ή ακόμα και cottage cheese για ένα πιο ελαφρύ και δροσερό αποτέλεσμα.
- Επίσης, μπορείς να προσθέσεις περισσότερα λαχανικά που σου αρέσουν. Όπως για παράδειγμα, πατάτα, καρότο, μανιτάρια, κολοκύθα, φρέσκο κρεμμυδάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, ελιές κλπ.
- Αν θέλεις ένα πιο ολοκληρωμένο πιάτο, μπορείς να προσθέσεις κάποιο κρέας ή ψάρι της επιλογής σου. Πχ, τόνο, χοιρινό, μπέικον, κοτόπουλο, λουκάνικο κλπ.
- Πολλοί προσθέτουν και λίγο φρέσκο βασιλικό στο τελείωμα για μία νότα φρεσκάδας.
- Φτιάξε υπέροχες Ιαπωνικές τηγανίτες για μικρούς και μεγάλους.
- Σπιτικά μεξικάνικα μπουρίτο για όσους προτιμάνε τη μεξικάνικη κουζίνα.
- Εύκολο, σπιτικό γουακαμόλε για μία μεξικάνικη εσάνς που θα απογειώσει τις νύχτες με φίλους και σνάκς.
- Αγαπημένο κοτόπουλο με μέλι, ένα διεθνές πεντανόστιμο πιάτο.
- Εύκολη γαλλική τάρτα κις λορέν με απίστευτη γεύση.
- Αυθεντική, ιταλική καρμπονάρα χωρίς μπέικον και κρέμα γάλακτος.
- Φουσκωτό ψωμί από ρύζι, χωρίς γλουτένη με Ιαπωνικό αέρα.
Μοιράσου αυτό το πολύχρωμο ρατατούι λαχανικών με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!