oi-pio-paraksenes-fovies-psuxologia-anthropos-fovia-fovos-sinaisthimata-eisaimonadikigr

Ξέρεις ποιες είναι οι πιο παράξενες φοβίες; Μήπως έχεις κάποια και εσύ;

Γνωρίζεις ποιες είναι οι πιο παράξενες φοβίες; Μήπως έχεις και εσύ κάποια; Αν όχι, γνωρίζεις κάποιον που έχει κάποια παράξενη φοβία;

 

Οι πιο παράξενες φοβίες που σίγουρα δεν ήξερες

fovies-paraksenes-fovia-fovos-anthropoi-sinaisthimata-psuxologia-eisaimonadikigr

 

Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται τα ανοιχτά χρώματα, τα έπιπλα-αντίκες, τα κάτοπτρα ή το νερό.  Εσύ έχεις μείνει ακόμα στην κλειστοφοβία και στην υψοφοβία;  Υπολογίζεται ότι στο οικείο περιβάλλον ενός μέσου ανθρώπου υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ενήλικες που έχουν εκδηλώσει νευρώσεις. Αλλά και άλλοι τόσοι που δεν έχουν συμφιλιωθεί με την φοβική τους διαταραχή και παραμένουν αδιάφοροι στην ανάγκη αντιμετώπισής της ή απλώς προσποιούνται πως δεν υπάρχει.  Όλες οι φοβίες θεωρούνται τύποι αγχωδών διαταραχών και μεγάλο ποσοστό αυτών έχει κοινωνικό έρεισμα. Αλλά όχι απαραιτήτως και κοινωνικό αντίκτυπο, είναι δηλαδή απολύτως ενδοστρεφείς.

Τα συμπτώματά τους μπορεί να ποικίλουν, από ιδρωμένες παλάμες μέχρι αύξηση καρδιακών παλμών, κρίσεις πανικού και κοινωνική απομόνωση. Οι ειδικές φοβίες (που αφορούν, δηλαδή, σε ένα συγκεκριμένο μέρος, αντικείμενο, κατάσταση) καταγράφονται άνω των 200 και οι περισσότερες έχουν την απαρχή και το γενεσιουργό τους αίτιο σε κάτι που συνέβη στην παιδική μας ηλικία και μας σημάδεψε αρνητικά.

Και μπορεί σε κάποιους οι ιδιαίτερες αυτές διαταραχές να ακούγονται σχεδόν αστείες, όμως δεν σημαίνει ότι οι πάσχοντες μπορούν να προβούν σε ομαλή εκλογίκευσή τους ώστε να υποφέρουν λιγότερο.  Η θεραπεία τους μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας, απευαισθητοποίησης και, αν χρειάζεται, αγχολυτικών φαρμάκων.  Ακολουθεί μια λίστα με τις πιο περίεργες φοβίες. Άραγε εσύ γνώριζες ποιες είναι οι πιο παράξενες φοβίες που δεν έχεις ξανακούσει;

 

 

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου. 

 

 

ΤΗΛΕΦΩΝΟΦΟΒΙΑ

Το άτομο νιώθει ανασφάλεια να επικοινωνεί τηλεφωνικά με κάποιον.  Ανάλογα με τον βαθμό της διαταραχής, μπορεί να εμφανίζει ψυχοσωματικές αντιδράσεις όταν ακούει να τον καλούν είτε όταν είναι ο ίδιος αναγκασμένος να πάρει τηλέφωνο. Αν έχεις στον κύκλο σου ένα τέτοιο άτομο με αυτή τη φοβία, τότε συζήτησε το μαζί του, και προσπάθησε να επικοινωνείς με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα μηνύματα κλπ.

 

 

paraksenes-fovies-fovos-fovia-anthropoi-psuxologia-eisaimonadikigr

 

 

 

ΠΑΠΥΡΟΦΟΒΙΑ

Η φοβία αυτή έχει γενικό άξονα αναφοράς το χαρτί. Αλλά υπάρχουν πλείστες όσες παραλλαγές της. Π.χ. κάποιοι δεν μπορούν να το ακουμπάνε. Άλλοι δεν αντέχουν το σκίσιμό του, το τσάκισμά του, μερικοί δεν ανέχονται το βρεγμένο χαρτί.  Αυτή η φοβία είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό. Πολλές φορές το άτομο που πάσχει από τη συγκεκριμένη φοβία, δεν μπορεί να ακουμπήσει κανένα είδος χαρτιού. Ένας ειδικός μπορείς να βοηθήσει σε όλες τις φοβίες που κάποιος μπορεί να έχει.

 

 

 

ΕΦΗΒΟΦΟΒΙΑ

Ανεξήγητη φοβία για τους εφήβους, που οδηγεί το άτομο που πάσχει σε αποφυγή, παράνοια, διακρίσεις απέναντί τους κ.ο.κ..  Για να ελαφρύνουμε λίγο την ατμόσφαιρα, παύει να είναι ανεξήγητη όταν μένεις στην ίδια πολυκατοικία με εφήβους που βάζουν μουσική στη διαπασών όταν εσύ κοιμάσαι. Οι πιο παράξενες φοβίες μπορεί να μην σου έρχονται καν στο μυαλό, αλλά αν γνωρίζεις αυτή τη συγκεκριμένη, συγχαρητήρια!

 
 

 

ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

Μπορεί να έχει βάλει και η φιλόλογός σου στο γυμνάσιο το χεράκι της, αφού η ρίζα του προβλήματος ανιχνεύεται στον τρόπο που κάνουμε την πρώτη γνωριμία μας με την εν λόγω τέχνη.  Επειδή τα νοήματα στην ποίηση διαπλέκονται περίτεχνα είναι δυνατόν να φέρουν σε αμηχανία κάποιον άνθρωπο και να του δημιουργήσουν συμπλέγματα κατωτερότητας από τη μη τελέσφορη κατανόησή τους. Ακόμα και αν σου φαίνεται αδιανόητο, αυτή η φοβία υπάρχει παρότι είναι σπάνια. Όπως επίσης, υπάρχει και η φοβία για το διάβασμα. Τις περισσότερες φορές ευθύνονται οι γονείς και οι καθηγητές για την εμφάνιση της.

 

 

paraksenes-fovies-pou-uparxoun-fovia-fovos-psuxologia-eisaimonadikigr

 

 

 

ΚΑΘΡΕΦΤΟΦΟΒΙΑ

Η φοβία αυτή αφορά σε όλες τις επιφάνειες που αντανακλούν. Μπορεί να εκδηλώνεται είτε ως φόβος να δούμε το είδωλό μας στον καθρέφτη είτε ως φόβος μην τον σπάσουμε και έχουμε κακή τύχη. Πολλά άτομα φοβούνται τους καθρέφτες γιατί νομίζουν ότι υπάρχει ”ένας άλλος κόσμος” στην άλλη πλευρά και ότι ανα πάσα στιγμή μπορεί κάποιος να σε παρακολουθεί. Αυτή η φοβία, ωστόσο, δεν είναι πολύ σπάνια και πολλοί άνθρωποι έχουν αυτή τη φοβία.

 

 

 

Αυτές είναι οι πιο παράξενες φοβίες που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Αν νομίζεις ότι έχεις κάποια από αυτές ή κάποια που σου φαίνεται εξίσου παράξενη, τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας που θα σε βοηθήσει!

 

 

 Post Author: Eisaimonadikigr