spitiki-skordalia-me-patata-patates-eukoles-sintages-mageiriki-eisaimonadikigr

Παραδοσιακή σκορδαλιά με πατάτα γεμάτη μυρωδιές

Αυτή η σκορδαλιά με πατάτα είναι από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές για σκορδαλιά. Είναι πιο ελαφριά από τις άλλες και πιο εύκολη.

 

Σκορδαλιά με πατάτα με λίγα υλικά

skordalia-me-patata-spitiki-patates-sintages-poures-skordo-eisaimonadikigr

 

Μία από τις αναμνήσεις που μου έχουν μείνει από τη παιδική μου ηλικία, είναι τη μητέρα μου να φτιάχνει μπακαλιάρο και σκορδαλιά στην εθνική μας εορτή. Και όπως μπορείς να καταλάβεις και εσύ, είχα και έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία στη σκορδαλιά και κυρίως στο σκόρδο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξεις σκορδαλιά και ένας από αυτούς είναι με μπαγιάτικο ψωμί. Αυτόν τον τρόπο έκανε η γιαγιά μου αλλά δεν μου άρεσε πολύ. Ωστόσο, της μητέρας μου που περιέχει πατάτα είναι από τους πιο αγαπημένους μου. Ο συνδυασμός σκόρδου και πατάτας μόνο επιτυχία μπορεί να φέρει. Ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σου τον τρόπο της μητέρας μου για να φτιάξεις τη πιο νόστιμη σκορδαλιά με πατάτα για όλα τα τραπέζια και μη.

 

 

Τι θα χρειαστείς για 1-2 μερίδες:



  • 4-5 μεγάλες πατάτες
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1-2 κουταλιές της σούπας νερό από τις βρασμένες πατάτες

 

 

 

 

 

Διαδικασία και παρασκευή για την εύκολη σκορδαλιά με πατάτα

patates-skordo-skordalia-spitiki-sintages-poures-eisaimonadikigr

 

Είμαι σίγουρη ότι θα καταλάβεις και εσύ ότι αυτή η συνταγή είναι από τις πιο εύκολες για σπιτική σκορδαλιά. Γίνεται πανεύκολα, με 2-3 υλικά που έχουμε στη κουζίνα μας και χωρίς καθόλου κόπο.

Για αρχή, θα καθαρίσουμε και θα κόψουμε τις πατάτες στα 3-4 κομμάτια. Τις βάζουμε να βράσουν σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να μαλακώσουν καλά και να μπορούν να λιώσουν (υπολόγισε 20-25 λεπτά). Πιρουνιάζουμε μία πατάτα και αν δούμε ότι είναι μαλακή, τις σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το νερό τους για τη συνέχεια.

Παίρνουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στο μπλέντερ μας. Τις χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και έπειτα προσθέτουμε μέσα το αλάτι, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το νερό από τις βρασμένες πατάτες. Χτυπάμε πάλι με το μπλέντερ για πολύ λίγο και στο τέλος θα μπει το σκόρδο. Καθαρίζουμε καλά το σκόρδο και κόβουμε τη κάθε σκελίδα στα 2. Το βάζουμε στο μείγμα με τις πατάτες και χτυπάμε πάλι μέχρι το σκόρδο να γίνει ένα με το υπόλοιπο μείγμα.

 

 

Μόλις δούμε ότι η σκορδαλιά έχει γίνει σαν πηχτή κρέμα, τη βγάζουμε από το μπλέντερ μας και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Όταν κρυώσει, μπορείς να την απολαύσεις. Είναι προτιμότερο να τη δοκιμάσεις πιο κρύα διότι εκεί θα φανούν πιο πολύ τα αρώματα και οι μυρωδιές της.

Σέρβιρε τη πιο νόστιμη σκορδαλιά με πατάτα, με κάποιο κρασάκι, ούζο, τσίπουρο, ρακί, μπύρα κλπ. Η σκορδαλιά ταιριάζει πολύ με μπακαλιάρο αλλά και με όλα τα τηγανιτά ψάρια. Επίσης, μία χωριάτικη μαζί με τη σκορδαλιά και το ψαράκι σου, θα δώσει την δροσιά που χρειάζεται το τραπέζι. Δεν ξεχνάμε το φρυγανισμένο ψωμί με λαδορίγανη και έτοιμο το πιο παραδοσιακό, ελληνικό τραπέζι μιας ταβέρνας δίπλα στη θάλασσα!

 

 

 

 

Extra tips:

  • Μπορείς να προσθέσεις διάφορα μπαχαρικά στη σκορδαλιά σου ανάλογα με τα γούστα σου. Για παράδειγμα, κόλιανδρο, δενδρολίβανο, ρίγανη κλπ. Επίσης, του ταιριάζει πολύ το ξύσμα αλλά και ο χυμός λεμονιού.
  • Πρόσθεσε περισσότερα λαχανικά στο πιάτο σου για περισσότερη νοστιμιά. Για παράδειγμα φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, πιπεριά Φλωρίνης, λιαστή ντομάτα αλλά και ελιές.
  • Ένα μυστικό που μου έμαθε μία φίλη, είναι να προσθέσω λίγο βρασμένο παντζάρι μέσα στη σκορδαλιά. Θα του δώσει χρώμα αλλά και μία πιο απαλή γεύση. Όπως επίσης, μπορείς να προσθέσεις και 2-3 καρύδια στο μπλέντερ και θα δεις αμέσως διαφορά στη σκορδαλιά σου.
  • Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις και τον τρόπο της γιαγιάς μου (με ψωμί), τότε δεν χρειάζεται να αλλάξεις πολλά στη συνταγή. Απλά πάρε παλιό ψωμί (3-4 φέτες) και χτύπησε το στο μπλέντερ μόνο του. Μόλις πολτοποιηθεί, πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά, ρίξε άλλο ένα καλό ανακάτεμα και έτοιμη η σκορδαλιά με ψωμί.
  • Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να φτιάξεις και απλή πατατοσαλάτα, απλά μειώνοντας το σκόρδο για να μην φαίνεται τόσο πολύ.
  • Για να γίνει λίγο πιο αφράτη και δροσερή η σκορδαλιά μας, πρόσθεσε γιαούρτι ή τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια ή ακόμα και λίγο γάλα.
  • Φύλαξε τη σκορδαλιά στο ψυγείο για 3-4 μέρες κλεισμένη καλά για να μην μυρίσει το ψυγείο.
  • Αν δεν έχεις μπλέντερ, μπορείς πολύ απλά να πολτοποιήσεις τη σκορδαλιά σου με ένα πιρούνι ή κουτάλι.
  • Δες εδώ διάφορους μεζέδες για να συνοδεύσεις το ούζο σου.
  • Φτιάξε τη πιο εύκολη και γρήγορη τυροκαυτερή για όλη την οικογένεια.
  • Υπέροχη παντζαροσαλάτα για να γλείφεις τα δάχτυλα σου.
  • Πανεύκολο σκορδόψωμο που μπορείς να φτιάξεις με λίγα υλικά.

 

 

 

Μοιράσου αυτή την υπέροχη σκορδαλιά με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Διαβάστε περισσότερα
Δείξε το στους φίλους σου!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit

Post Author: Eisaimonadikigr