Τα πιο αγαπημένα τυρόψωμα στο τηγάνι γεμάτα μυρωδιές και αναμνήσεις. Μία συνταγή που θα σου θυμίσει το αγαπημένο σου πιάτο.
Αγαπημένα χρυσαφιά τυρόψωμα στο τηγάνι
Ακόμα θυμάμαι αυτά τα λατρεμένα τυρόψωμα που μας έφτιαχνε η γιαγιά μας. Ήταν το πιο γρήγορο και νόστιμο πιάτο για να μας χορτάσει μετά από το μπάνιο στη θάλασσα. Γεμιστά, υπέροχα τυροψωμάκια με μία γεύση που μου έχει αφήσει άπειρες όμορφες αναμνήσεις. Και μιας και θυμήθηκα τα αγαπημένα μου πιτάκια, σκέφτηκα ότι θέλω να μοιραστώ τη συνταγή μαζί σου. Γιατί πού ξέρεις; Ίσως είσαι εσύ η επόμενη μαμά ή γιαγιά που θα μοιράσει απλόχερα αυτά τα πεντανόστιμα τυρόψωμα. Πάμε να δούμε μαζί τι υλικά θα χρειαστείς και πως θα τα φτιάξεις.
Τι θα χρειαστείς για 10-15 τυρόψωμα:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1-1,5 ποτήρι χλιαρό νερό ( όσο πάρει για να γίνει μία μαλακή ζύμη)
- Μία κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1 αυγό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Μισό κιλό φέτα σε τρίμματα ή χαλούμι ή κάποιο άλλο τυρί της επιλογής σου
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Διαδικασία και εκτέλεση για τα νόστιμα τυρόψωμα στο τηγάνι
Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να φτιάξουμε τη ζύμη διότι πρέπει να την αφήσουμε να ξεκουραστεί πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε το χλιαρό νερό μαζί με τη ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το αυγό και ανακατεύουμε πάλι όλα τα υλικά μαζί. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχόμενα μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη για μια με μιάμιση ώρα μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Μόλις περάσει η ώρα και η ζύμη μας έχει φουσκώσει καλά, τη παίρνουμε και τη κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Σχηματίζουμε το κάθε κομμάτι σαν μπαλάκι και το ανοίγουμε απαλά με τα χέρια μας. Βάζουμε λίγο τυρί στο κέντρο του και το κλείνουμε σαν πουγκί. Το πατικώνουμε για να γίνει σαν πιτάκι και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με όλα τα μπαλάκια. Αν θέλουμε βάζουμε λίγο νερό στις άκρες για να κολλήσουν καλά τα πιτάκια. Τα αφήνουμε σε ένα πιάτο και μόλις τα φτιάξουμε όλα, είμαστε έτοιμοι για το τηγάνισμα.
Βάζουμε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Τηγανίζουμε τα τυρόψωμα και από τις 2 πλευρές μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να τραβήξουν το περιττό λάδι και έτοιμα! Μπορείς να τα απολαύσεις ζεστά ή να τα αφήσεις να κρυώσουν λίγο.
Extra tips:
- Τα τυρόψωμα ταιριάζουν πάρα πολύ με μέλι ή κάποια μαρμελάδα. Μόλις τα βγάλεις από το τηγάνι, ρίξε από πάνω λίγο μέλι ή κάποια μαρμελάδα της επιλογής σου. Θα δεις αμέσως διαφορά στη νοστιμιά του πιάτου.
- Αν τα προτιμάς πιο υγιεινά και χωρίς πολλά λάδια, μπορείς να τα ψήσεις στον φούρνο, πάνω σε λαδόκολλα. Φτιάξε τα και τοποθέτησε τα σε ένα ταψί με λίγο λάδι ή ένα κομμάτι λαδόκολλα. Ψήσε τα στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20-30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αν θέλεις μπορείς να τα αλείψεις με λίγο αυγό και σουσάμι πριν τα ψήσεις για να είναι πιο ”όμορφα”.
- Εκτός από τυριά, μπορείς να προσθέσεις και κάποια αλλαντικά ή κάποιο κρέας που σου αρέσει μέσα στα πιτάκια σου. Για παράδειγμα, γαλοπούλα, ζαμπόν, κοτόπουλο, μπέικον κλπ.
- Μπορείς να συνοδεύσεις τα τυρόψωμα σου με κάποια δροσερή σαλάτα. Δες εδώ διάφορες σαλάτες για να διαλέξεις.
- Εκτός από φέτα, διάλεξε και άλλα τυριά που προτιμάς. Πχ, κατσικίσιο τυρί, τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια, ανθότυρο, γραβιέρα, χαλούμι κλπ.
- Και αν σου αρέσουν τα λαχανικά, ώρα να τα προσθέσεις μέσα στα πιτάκια σου. Κάποια που ταιριάζουν πολύ είναι, οι ελιές, οι λιαστές ντομάτες, οι πιπεριές κλπ.
- Φτιάξε ζουμερά πιτάκια γεμιστά με κιμά που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
- Μοναδικά παστουρμαδοπιτάκια που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει.
- Σπιτικά σπανακοτυροπιτάκια με παραδοσιακό φύλλο.
- Εύκολα ελιοπιτάκια για όλες τις περιστάσεις.
Μοιράσου αυτά τα νόστιμα τυρόψωμα στο τηγάνι με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!