tiropsoma-sto-tigani-tiganopsoma-me-tyri-gemista-pitakia-tiganita-sintages-eisaimonadikigr

Παραδοσιακά τυρόψωμα στο τηγάνι με ένα χρυσαφένιο χρώμα

Τα πιο αγαπημένα τυρόψωμα στο τηγάνι γεμάτα μυρωδιές και αναμνήσεις. Μία συνταγή που θα σου θυμίσει το αγαπημένο σου πιάτο.

 

Αγαπημένα χρυσαφιά τυρόψωμα στο τηγάνι

tiganita-tiropsoma-sto-tigani-tiganopsoma-sintages-pitakia-eisaimonadikigr

 

Ακόμα θυμάμαι αυτά τα λατρεμένα τυρόψωμα που μας έφτιαχνε η γιαγιά μας. Ήταν το πιο γρήγορο και νόστιμο πιάτο για να μας χορτάσει μετά από το μπάνιο στη θάλασσα. Γεμιστά, υπέροχα τυροψωμάκια με μία γεύση που μου έχει αφήσει άπειρες όμορφες αναμνήσεις. Και μιας και θυμήθηκα τα αγαπημένα μου πιτάκια, σκέφτηκα ότι θέλω να μοιραστώ τη συνταγή μαζί σου. Γιατί πού ξέρεις; Ίσως είσαι εσύ η επόμενη μαμά ή γιαγιά που θα μοιράσει απλόχερα αυτά τα πεντανόστιμα τυρόψωμα. Πάμε να δούμε μαζί τι υλικά θα χρειαστείς και πως θα τα φτιάξεις.

 

 

Τι θα χρειαστείς για 10-15 τυρόψωμα:

 



  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1-1,5 ποτήρι χλιαρό νερό ( όσο πάρει για να γίνει μία μαλακή ζύμη)
  • Μία κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1 αυγό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • Μισό κιλό φέτα σε τρίμματα ή χαλούμι ή κάποιο άλλο τυρί της επιλογής σου
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

 

 

 

 

 

Διαδικασία και εκτέλεση για τα νόστιμα τυρόψωμα στο τηγάνι

tiganopsoma-me-tyri-sto-tigani-tiropsoma-tiganita-pitakia-pites-sintages-eisaimonadikigr

 

Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να φτιάξουμε τη ζύμη διότι πρέπει να την αφήσουμε να ξεκουραστεί πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε το χλιαρό νερό μαζί με τη ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το αυγό και ανακατεύουμε πάλι όλα τα υλικά μαζί.  Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχόμενα μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη για μια με μιάμιση ώρα μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

 

 

Μόλις περάσει η ώρα και η ζύμη μας έχει φουσκώσει καλά, τη παίρνουμε και τη κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Σχηματίζουμε το κάθε κομμάτι σαν μπαλάκι και το ανοίγουμε απαλά με τα χέρια μας. Βάζουμε λίγο τυρί στο κέντρο του και το κλείνουμε σαν πουγκί. Το πατικώνουμε για να γίνει σαν πιτάκι και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με όλα τα μπαλάκια. Αν θέλουμε βάζουμε λίγο νερό στις άκρες για να κολλήσουν καλά τα πιτάκια. Τα αφήνουμε σε ένα πιάτο και μόλις τα φτιάξουμε όλα, είμαστε έτοιμοι για το τηγάνισμα.

Βάζουμε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Τηγανίζουμε τα τυρόψωμα και από τις 2 πλευρές μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να τραβήξουν το περιττό λάδι και έτοιμα! Μπορείς να τα απολαύσεις ζεστά ή να τα αφήσεις να κρυώσουν λίγο.

 

 

 

Extra tips:

 

 

 

Μοιράσου αυτά τα νόστιμα τυρόψωμα στο τηγάνι με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

 

Post Author: Eisaimonadikigr