typoi-mallion-xtenismata-idees-mallia-eisaimonadikigr

Ο τύπος μαλλιού σου και το ιδανικό χτένισμα που θα το αναδείξει

Εσύ γνωρίζεις ποιος είναι ο τύπος μαλλιού σου; Σίγουρα θα θέλεις να μάθεις ποιο είναι το κατάλληλο χτένισμα που θα αναδείξει το μαλλί σου.

 

 

Ο τύπος μαλλιού σου και το κατάλληλο χτένισμα

xtenisma-gia-ton-tipo-mallion-sou-mallia-idees-xtenismata-eisaimonadikigr

 

Οι πρόγονοί μας είχαν τρίχωμα σε όλο τους το σώμα για να τους προστατεύει από το κρύο και τις άλλες καιρικές μεταβολές. Σήμερα κάθε άνθρωπος έχει περίπου 150.000 τρίχες στο κεφάλι του, κατά μέσο όρο 200 τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό. Κάθε τρίχα μεγαλώνει ένα εκατοστό το μήνα. Το καλοκαίρι τα μαλλιά μακραίνουν πιο γρήγορα από ό,τι το χειμώνα. Κάθε τρίχα ζει έξι ως εφτά χρόνια, ύστερα πέφτει. Περίπου 100 τρίχες μπορεί να μείνουν πάνω στη βούρτσα -τόσες χάνουμε κατά μέσο όρο κάθε μέρα.

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου. 

 

 

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΜΑΛΛΙΩΝ

Η κάθε τρίχα αποτελείται -όπως και η επιδερμική στιβάδα του δέρματος και τα νύχια -από νεκρά κύτταρα, τη λεγόμενη κερατίνη. Ειδικά η κερατίνη των μαλλιών φροντίζει ώστε τα μαλλιά να είναι ταυτόχρονα στέρεα και ελαστικά. Γύρω από ένα σχετικά λεπτό και πορώδη πυρήνα, συγκεντρώνονται ινώδεις δέσμες που συνδέονται μεταξύ τους με μια κολλώδη ουσία σαν στόκος. Για προστασία υπάρχει ο εξωτερικός φλοιός της τρίχας, που αποτελείται από πολλές στρώσεις.

 

mallia-typoi-mallion-katallilo-xtenisma-malli-trixes-eisaimonadikigr

 

 

Γενικά όλα τα μαλλιά έχουν την ίδια δομή, διαφέρουν όμως όσον αφορά στον τύπο τους. Και ο τύπος μαλλιού είναι αυτός που καθορίζει ποιο χτένισμα είναι το πιο κατάλληλο για σένα:

 

 

* Τα κανονικά μαλλιά είναι ελαστικά, χτενίζονται εύκολα, ξεμπερδεύονται χωρίς πρόβλημα, είναι γυαλιστερά, απαλά και έχουν μια φυσική ζωντάνια. Σε αυτόν τον τύπο μαλλιών μπορούμε να πούμε ότι ταιριάζουν όλα τα χτενίσματα. Ωστόσο, είναι και ανάλογα τα γούστα του καθενός.

 

* Τα λεπτά, αδύνατα μαλλιά έχουν πολύ μικρό όγκο. Υπάρχουν λιγότερες τρίχες πάνω στο κεφάλι και η κάθε τρίχα είναι πιο λεπτή. Τα μαλλιά είναι μαλακά και τους λείπει η δύναμη. Φορμάρονται εύκολα αλλά τα χτενίσματα δεν κρατάνε πολύ. Σε αυτά τα μαλλιά ταιριάζουν περισσότερο τα αέρινα χτενίσματα και τα κουρέματα σε ένα μάκρος, χωρίς φιλάρισμα. Χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα με προϊόντα που δεν βαραίνουν τα μαλλιά, αλλά τους δίνουν όγκο και κυματισμό.

 

* Τα λιπαρά μαλλιά είναι συνήθως κολλημένα μεταξύ τους σε τσουλούφια. Αυτό συμβαίνει γιατί παράγεται υπερβολική ποσότητα λίπους, το οποίο γρήγορα εναποτίθεται πάνω στα μαλλιά. Όλα τα απλά χτενίσματα που επιτρέπουν συχνό λούσιμο των μαλλιών είναι τα καλύτερα σε αυτή την περίπτωση. Τα λιπαρά μαλλιά χρειάζονται ειδική περιποίηση που να καθυστερεί το λάδωμά τους. Επίσης, ένα dry shampoo θα σε βοηθήσει με τον όγκο των μαλλιών σου, απλά ψεκάζοντας το στις ρίζες σου αλλά και καθυστερεί το συχνό λούσιμο.

 
 

* Τα ξηρά μαλλιά είναι πολλές φορές και ατίθασα. Συνήθως έχουν τέτοια τάση τα σκούρα ή τα κόκκινα μαλλιά. Έχουν δυνατές ίνες κερατίνης που αντιστέκονται σε όλα τα χτενίσματα. Εκτός από αυτό, το δέρμα του κεφαλιού παράγει πολύ λίγο λίπος. Τα μαλλιά πολύ γρήγορα γίνονται άψυχα και θαμπά. Σε αυτά τα μαλλιά, το κούρεμα έχει τη μεγαλύτερη σημασία, για να κρατάνε τη φόρμα τους. Και μαζί με αυτό έχουν ανάγκη από περιποίηση με προϊόντα που δίνουν λάμψη και λιπαίνουν, που τους δίνουν λίγο βάρος για να μην πετάνε τόσο γρήγορα. Επίσης, απέφυγε τις συσκευές θερμότητας για να μην καίγεται εύκολα η τρίχα σου. Και φρόντισε να κάνεις μια φορά την εβδομάδα μάσκα μαλλιών για να κρατηθούν λαμπερά και μαλακά.

 

* Τα εύθραυστα, πορώδη μαλλιά αγριεύουν εύκολα. Συνήθως έτσι είναι οι άκρες των τριχών που είναι πιο μεγάλης ηλικίας και, επομένως, έχουν ταλαιπωρηθεί περισσότερο από ξεμπέρδεμα, στέγνωμα με πιστολάκι, τράβηγμα και ήλιο. Οι άκρες πρέπει να κοπούν για να φύγει το πορώδες τμήμα της τρίχας. Τότε μόνο μπορεί να δει κανείς ποιο χτένισμα τους ταιριάζει καλύτερα. Αυτός ο τύπος μαλλιών χρειάζεται μια εντατική ειδική περιποίηση.

 

* Τα φυσικά σγουρά μαλλιά -είτε πολύ σγουρά σαν δαχτυλίδια είτε κυματιστά -είναι πάντα εύρωστα και δυνατά. Αυτά τα μαλλιά είναι συνήθως σκληρά. Βέβαια, είναι τα μαλλιά με την ωραιότερη φυσική εμφάνιση. Τους πάνε όλα τα χτενίσματα με μπούκλες, που δεν έχουν ανάγκη από δυνατό στέγνωμα με πιστολάκι ή ρόλεϊ. Το καλύτερο είναι να τα στεγνώνει κανείς στον αέρα ή με χαμηλή θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας το ειδικό πιστολάκι για περμανάντ. Μετά το χτένισμα, μην τα ανακατεύεις με τα δάχτυλα, γιατί θα φαίνονται πολύ πληθωρικά. Ή πολύ απλά μπορείς να τους βάζεις λίγο αφρό πριν τα στεγνώσεις για να κρατάνε το σχήμα τους. Επίσης, φρόντισε να τα χτενίζεις ανάποδα για να αποκτάνε περισσότερο όγκο.

 

 

 

Εσένα ποιος είναι ο τύπος μαλλιού σου και πώς φροντίζεις τη τρίχα σου;

 

 Post Author: Eisaimonadikigr