Εσύ γνωρίζεις πως μπορείς να φτιάξεις τη πιο νόστιμη αυθεντική σαντορινιά φάβα; Είναι από τις πιο παραδοσιακές συνταγές και γίνεται ανάρπαστη.
Αυθεντική σαντορινιά φάβα
Όσα χρόνια και να περάσουν πάντα θα θυμάμαι τη μητέρα μου να φτιάχνει αυτή τη συνταγή για φάβα. Η γιαγιά μου που προερχόταν από τη Σαντορίνη, της την είχε δείξει και μέχρι και σήμερα τη φτιάχνει. Είναι από τις πιο νόστιμες συνταγές για φάβα που έχω δοκιμάσει και θα ήθελα να τη κάνω και εγώ στα παιδιά μου.
Οι παραδόσεις μας είναι το πιο σημαντικό κομμάτι και οι συνταγές μας γίνονται ανάρπαστες ανά τα χρόνια. Τι πιο τέλειο από το να μαθαίνεις κλασικές, αγαπημένες συνταγές και να τις περνάς από γενιά σε γενιά;
Η σαντορινιά φάβα, είναι από τα πιο ξακουστά πιάτα στο νησί της Σαντορίνης και πολλοί τουρίστες κάνουν μεγάλα ταξίδια για να έρθουν και να τη δοκιμάσουν. Πάμε να δούμε μαζί πως μπορείς να τη φτιάξεις και εσύ.
Τι θα χρειαστείς:
- 500 γραμμάρια φάβα (Μία σακούλα από το σούπερ-μάρκετ)
- Μισό ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- Αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- Λεμόνι
- Ξύδι
- Ελαιόλαδο
- Ψιλοκκομένο κρεμμυδάκι
- Ελιές
- Καραμελωμένα κρεμμύδια (Δες εδώ πως μπορείς να τα φτιάξεις)
- Κάπαρη
- Μισό ματσάκι άνηθο
Εκτέλεση
Η διαδικασία για να φτιάξεις αυτή τη μοναδική φάβα είναι πολύ εύκολη. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μία κατσαρόλα, αρκετό νερό και ένα δυνατό μπλέντερ. Πάμε να ξεκινήσουμε τη συνταγή μας.
Πάρε τη φάβα και άπλωσε τη σε ένα πιάτο και καθάρισε τη καλά. Με αυτό τον τρόπο θα καθαρίσει από τυχόν σκουπιδάκια που έχουν ξεφύγει. Με τον ίδιο τρόπο καθαρίζουμε και τις φακές.
Γέμισε μία κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση και ρίξε μέσα τη φάβα μαζί με το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα. Άφησε τη να βράσει για περίπου μισή ώρα μέχρι να είναι έτοιμη και στη συνέχεια σούρωσε τη. Το βρασμένο κρεμμύδι δεν θα το χρειαστούμε άλλο.
Για περισσότερες νόστιμες συνταγές δες εδώ
Μόλις φύγουν όλα τα υγρά της, πάρε τη και ρίξε τη σιγά σιγά με κουταλιές μέσα στο μπλέντερ για να λιώσει καλά. Ρίξε όλο το λιωμένο μείγμα σε μία μικρή κατσαρόλα και πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο, όσο θέλεις εσύ ανάλογα με τα γούστα σου.
Σέρβιρε τη φάβα σε ένα μεγάλο πιάτο και στόλισε τη με ελιές, κάπαρη, καραμελωμένα κρεμμύδια, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο άνηθο. Πρόσθεσε ξύδι ή λεμόνι και ελαιόλαδο για τη γεύση. Η φάβα μας είναι έτοιμη να την απολαύσεις.
Extra tips:
- Αν θέλεις, μπορείς να μην προσθέσεις κάποιο από τα υλικά, ανάλογα με τα γούστα σου. Επίσης, μπορείς να τα βάλεις όλα στο μπλέντερ και να μην χρειαστεί να τα προσθέσεις στο τέλος.
- Οι παραλλαγές της συγκεκριμένης φάβας είναι πολλές και ο καθένας μας τη φτιάχνει διαφορετικά. Εγώ σου έδειξα τη δική μου συνταγή για την αυθεντική σαντορινιά φάβα.
- Ένα ποτηράκι Σαντορινέικο λευκό κρασί, είναι η καλύτερη συνοδεία για τη συνταγή μας.
- Η φάβα μας ταιριάζει πολύ με ψάρι, χταπόδι, μύδια, στρείδια και επίσης γίνεται ένας τέλειος μεζές και ορεκτικό για κάθε ελληνικό τραπέζι.
Καλή επιτυχία και Καλή όρεξη!
Έχεις να μοιραστείς και εσύ μαζί μας κάποια αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή; Θα χαρώ να δω σχόλιο σου.