Πεντανόστιμο νηστίσιμο cheesecake με μία λαχταριστή κρέμα από κάσιους και ένα φρουτένιο topping. Για όλες τις ώρες και περιστάσεις.
Μοναδικό νηστίσιμο cheesecake με τα όλα του
Αυτό το νηστίσιμο cheesecake είναι η τέλεια λύση για όσους θέλουν ένα ελαφρύ και απολαυστικό γλυκό χωρίς ζωικά προϊόντα. Η βάση από τραγανά μπισκότα συνδυάζεται υπέροχα με τη βελούδινη κρέμα από κάσιους, που δίνει πλούσια γεύση και απαλή υφή. Το σιρόπι αγαύης ή το χαρουπόμελο προσθέτει φυσική γλυκύτητα, ενώ το γάλα καρύδας και ο χυμός λεμονιού δίνουν μια δροσερή και αρωματική νότα. Είναι ένα εύκολο και υγιεινό γλυκό που ταιριάζει σε κάθε περίσταση! Και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν το έχεις δοκιμάσει ποτέ ξανά. Ταιριάζει πολύ στο καλοκαίρι και μπορείς να το φας και να το φτιάξεις για κάποιο πάρτι κλπ.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά:
(Η συνταγή αυτή δίνει περίπου 6-8 μερίδες, ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών. Αν το φτιάξεις σε μικρά ποτηράκια τύπου ατομικές μερίδες, μπορεί να βγάλει και 8-10)
Για τη βάση:
- 1 φλιτζάνι τριμμένα μπισκότα νηστίσιμα
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
- 1 κουταλιά της σούπας χαρουπόμελο
Για την κρέμα:
- 1 φλιτζάνι κάσιους (μουλιασμένα για 3 ώρες)
- 3 κoυταλιές της σούπας σιρόπι αγαύης ή χαρουπόμελο
- 2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 1/4 φλιτζανιού γάλα καρύδας
Για το φρουτένιο topping:
- 1 φλιτζάνι φράουλες ή μούρα
- 1-2 κουταλιες της σουπας σιρόπι αγαύης ή χαρουπόμελο
- Ένα κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ (διαλυμένο σε 1 κουταλιά της σούπας νερό, για πιο πηχτή σάλτσα)
Εκτέλεση και προετοιμασία για το πιο μυρωδάτο νηστίσιμο cheesecake με κάσιους και topping από φρούτα
1 Προετοιμασία βάσης:
Ανακατεύουμε τα τριμμένα μπισκότα με το λιωμένο λάδι καρύδας, το χαρουπόμελο και την κανέλα. Πιέζουμε καλά το μείγμα στον πάτο μιας φόρμας με αποσπώμενο τσέρκι (διαμέτρου περίπου 18 εκατοστά). Το βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί όσο ετοιμάζουμε την κρέμα. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί καλά η βάση και να στρωθεί καλά η κρέμα από πάνω.
2 Για τη κρέμα:
Μουλιάζουμε καλά τα κάσιους για 3 ώρες. Στραγγίζουμε τα μουλιασμένα κάσιους και τα χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με το σιρόπι αγαύης, τον χυμό λεμονιού, τη βανίλια, το γάλα καρύδας και το λάδι καρύδας. Πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε μια βελούδινη κρέμα. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση και βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή μέχρι να σταθεροποιηθεί.
3 Προετοιμασία topping:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε τις φράουλες (ή τα μούρα) μαζί με το σιρόπι αγαύης και τον χυμό λεμονιού. Σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν πρέπει να είναι ζεστή η σάλτσα με τα φρούτα γιατί θα χαλάσει το γλυκό μας.
4 Συναρμολόγηση & σερβίρισμα:
Βγάζουμε το cheesecake από το ψυγείο, προσθέτουμε από πάνω τη φρουτένια σάλτσα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρουμε. Μπορείς να το βάλεις πάλι μέσα στο ψυγείο για 1 ώρα για να παγώσει καλά και να είναι πιο νόστιμο. Ωστόσο, μπορείς να το φας και έτσι όπως είναι χωρίς να το βάλεις στο ψυγείο. Το υπέροχο vegan cheesecake είναι έτοιμο να το απολαύσεις και να το μοιραστείς με φίλους και αγαπημένους.
Extra tips:
- Αν θέλουμε πιο σταθερή υφή, μπορούμε να βάλουμε το cheesecake στην κατάψυξη για 1-2 ώρες και να το αφήσουμε λίγο σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κόψουμε.
- Μπορείς να βάλεις στο φρουτένιο topping ότι φρούτα επιθυμείς ανάλογα τα γούστα σου. Όπως επίσης και να βάλεις κάποια μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού που σου αρέσει. Και σίγουρα μπορείς να βάλεις και κομμένα φρουτάκια, τριμμένη καρύδα, ξηρούς καρπούς, φυτική σαντιγί και ότι άλλο θέλεις.
- Για περισσότερα vegan-νηστίσιμες συνταγές, δες εδώ.
- Νηστίσιμα κριτσίνια καρότου που θα λατρέψεις.
- Γλυκάκι νηστίσιμο και σοκολατένιο χωρίς αυγά και γάλα.
- Κουλουράκια λαδιού νηστίσιμα με άρωμα πορτοκαλιού.
- Vegan ρυζόγαλο με φυτικό γάλα για μικρούς και μεγάλους.
- Έτοιμο! Απολαμβάνουμε ένα υπέροχο, δροσερό και απόλυτα νηστίσιμο cheesecake, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το κλασικό! ✨