Ένα υπέροχο νηστίσιμο ριζότο με λαχταριστά μανιτάρια και κάσιους. Είναι σίγουρα ένα πιάτο που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει ποτέ σου.
Νηστίσιμο ριζότο για όλες τις ώρες
Το ριζότο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ιταλικής κουζίνας, με την κρεμώδη υφή και τις αρώματα να κλέβουν την καρδιά μας σε κάθε μπουκιά. Αυτή η νηστίσιμη εκδοχή του συνδυάζει τη γεύση των μανιταριών και των κάσιους για να προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό υλικών, με την κρεμώδη υφή του ριζότου να παραμένει αναλλοίωτη και να σε οδηγεί σε μια μοναδική γκουρμέ εμπειρία. Η κρεμώδης υφή του ρυζιού αναδεικνύεται από το άρωμα των μανιταριών, ενώ τα κάσιους προσφέρουν τραγανή αντίθεση.
Αν θέλεις να το απογειώσεις με επιπλέον αρώματα και γεύσεις, μπορείς να το εμπλουτίσεις με διάφορες παραλλαγές, όπως η γκουρμέ εκδοχή με τρούφα και καβουρδισμένα αμύγδαλα ή η κρεμώδης εκδοχή με διατροφική μαγιά και γάλα καρύδας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, είναι ένα πιάτο που θα αγαπήσεις για τη γεύση, την απλότητά του και τη νηστίσιμη νοστιμιά του, ένα πιάτο που είναι έτοιμο να σου αγγίξει τις αισθήσεις.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά: (για 4 άτομα)
- 1 ½ φλιτζάνι ρύζι για ριζότο (αρμπόριο)
- 200 γραμμάρια μανιτάρια (λευκά, πορτομπέλο ή πλευρώτους)
- ½ φλιτζάνι κάσιους ανάλατα
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 4 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
- ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Ξύσμα από ½ λεμόνι
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλεις
Διαδικασία και παρασκευή για το πεντανόστιμο νηστίσιμο ριζότο
Πάμε να ξεκινήσουμε τη συνταγούλα μας. Για αρχή, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Μόλις μαλακώσουν λίγο, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα κάσιους και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
Έπειτα ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά για μέχρι να τραβήξει τα υγρά του. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τον ζωμό λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί. Όταν το ρύζι γίνει κρεμώδες και αλ ντέντε, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό. Σερβίρουμε ζεστό με ότι υλικά θέλουμε. Πχ, κάποιο τυρί, βασιλικό, μαϊντανό ή κρουτόν της επιλογής μας.
EXTRA TIPS:
- Αν σας αρέσουν οι έντονες, αρωματικές γεύσεις, μπορείτε να προσθέσετε, λίγο πριν το σερβίρισμα, μία κουταλιά της σούπας λάδι τρούφας, ¼ φλιτζανιού καβουρδισμένα αμύγδαλα και ένα κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο ψιλοκομμένο (για πιο αρωματικό αποτέλεσμα). Σε περίπτωση που προσθέσετε δεντρολίβανο, το σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι.
- Επίσης, αν θέλετε πλούσια τυρένια γεύση χωρίς γαλακτοκομικά, μπορείτε να προσθέσετε δύο κουταλιές της σούπας διατροφική μαγιά (όταν ρίξετε το τελευταίο μέρος του ζωμού), ½ φλιτζάνι γάλα καρύδας (στο τέλος, ανακατεύοντας, για πι κρεμώδη υφή) και μία κουταλιά του γλυκού μουστάρδα Dijon, για βάθος στη γεύση. Η μουστάρδα προστίθεται λίγο πριν το σερβίρισμα.
- Και αν προτιμάτε τις μεσογειακές γεύσεις, προσθέστε στο σοτάρισμα ¼ φλιτζανιού λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες. Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος, ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο και μία κουταλιά της σούπας κάπαρη, για πιο αλμυρή γεύση.
- Μπορείς να προσθέσεις περισσότερα λαχανικά ανάλογα τα γούστα σου. Για παράδειγμα, κολοκύθι, καρότο, μελιτζάνα, φρέσκια ντομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι κλπ.
- Για περισσότερες νηστίσιμες-vegan συνταγές, δες εδώ.
- Υπέροχα κεφτεδάκια μανιταριών για σένα που λατρεύεις τα μανιτάρια.
- Αφράτα νηστίσιμα μπιφτέκια γεμάτα βιταμίνες.
- Νηστίσιμη χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο.
- Πεντανόστιμο πρασόρυζο με λίγα υλικά.
- Πανεύκολο σπιτικό λαχανόρυζο της γιαγιάς.
Μοιράσου το πιο νόστιμο νηστίσιμο ριζότο με τους φίλους σου. Καλή όρεξη!