Υπέροχοι νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες για όλη την οικογένεια. Η νοστιμιά τους δεν περιγράφεται και είναι ιδανικό για ένα vegan αλλά και νηστίσιμο πιάτο.
Εύκολοι νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες
Νηστίσιμοι και νόστιμοι. Μας αρέσουν λόγω νηστείας, υγιεινής διατροφής, οικονομίας και φυσικά λόγω προτίμησης. Ένα υπέροχο πιάτο που σίγουρα θα λατρέψεις.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Τι θα χρειαστείς για 4 άτομα:
- 1 αφράτο λάχανο κατάλληλο για ντολμαδάκια (περίπου 1 ½ κιλό)
- Ένα μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
- 1/3 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
- 400 γραμμάρια μανιτάρια από κονσέρβα, κομμένα σε φέτες
- 8 κουταλιές της σούπας ρύζι καρολίνα
- Αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι
- 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
- Χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι
Για τη κρέμα που αντικαθιστά το αυγολέμονο:
- 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
- 500 γραμμάρια ζωμό από τους ντολμάδες
- Τον χυμό από ½ ως 1 λεμόνι
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
Εκτέλεση και προετοιμασία
Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά του φύλλα και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι το χοντρό κοτσάνι του. Το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει για 5-10 λεπτά, ίσα ίσα να μαλακώσουν τα φύλλα του.
Αφαιρούμε το λάχανο από την κατσαρόλα και όταν κρυώσει ξεχωρίζουμε τα φύλλα του. Σιγά σιγά αφαιρούμε ό,τι χοντρό κοτσάνι έχουν και τα κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε για να τυλίξουμε τα ντολμαδάκια μας (περίπου στο μέγεθος μιας παλάμης).
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τον χυμό λεμονιού και τα ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε ένα φύλλο, τοποθετούμε γέμιση με τη βοήθεια ενός κουταλιού και τυλίγουμε.
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό ίσα να τα σκεπάζει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά. Σερβίρουμε με μπόλικο χυμό λεμονιού. Έτοιμοι οι νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες μας.
Εάν θέλουμε τους περιχύνουμε με τη σάλτσα λεμονιού, που φτιάχνεται πολύ εύκολα. Δείτε παρακάτω.
-
Σάλτσα με λεμόνι και άνηθο:
Ζεσταίνουμε τον ζωμό των ντολμάδων σε μικρή κατσαρόλα. Διαλύουμε το κορν φλάουρ με λίγο νερό. Το προσθέτουμε στο ζωμό και ανακατεύουμε με σύρμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει η κρέμα.
Στύβουμε το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε.
Τέλος προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο. Μπορούμε να κάνουμε πιο αραιή τη σάλτσα προσθέτοντας λίγο ζωμό από το φαγητό.
EXTRA TIPS:
- Σε περίοδο που δεν νηστεύουμε, μπορούμε να αβγοκόψουμε το φαγητό.
- Το κουκουνάρι και το ψιλοκομμένο καρύδι δίνουν την αίσθηση του κιμά στους νηστίσιμους λαχανοντολμάδες μας.
- Τα κοτσάνια από το λάχανο απλώστε τα στην κατσαρόλα που θα μαγειρέψετε τους λαχανοντολμάδες.
- Οι νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες θέλουν χαμηλή φωτιά για να μην διαλύονται στο βράσιμο.
- Μία τριμμένη ντομάτα στη γέμιση δίνει έξτρα νοστιμιά.
- Νηστίσιμος σοκολατένιος χαλβάς για όλη την οικογένεια.
- Υπέροχοι νηστίσιμοι πατατοκεφτέδες με λίγα υλικά.
Μοιράσου τη συνταγή με τους αγαπημένους σου!