Φτιάξε τα πιο νόστιμα νηστίσιμα πουγκάκια λαχανικών γεμιστά με λαχανικά. Μπορείς να τα φτιάξεις όλο τον χρόνο, για όλες τις περιστάσεις.
Νηστίσιμα πουγκάκια λαχανικών για όλους
Θέλεις να εντυπωσιάσεις στο γεύμα της Καθαρής Δευτέρας αλλά όχι μόνο; Διάβασε παρακάτω μια συνταγή για ένα πρωτότυπο νηστίσιμο ορεκτικό. Αλλά σίγουρα είναι ένα πιάτο που μπορείς να φτιάξεις όλο τον χρόνο και να εντυπωσιάσεις τους αγαπημένους σου. Επίσης, περιέχει πολλές βιταμίνες λόγω των λαχανικών που περιέχει και οι μικροί μας φίλοι που αγαπάνε τα σφολιατοειδή, δεν θα ξεκολλάνε.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά που θα χρειαστείς:(Για 16 ως 20 κομμάτια)
- 1 πακέτο φύλο κρούστας για πίτες (450 γραμμάρια)
- 2 με 3 μέτρια κολοκυθάκια, τριμμένα στην χονδρή πλευρά του τρίφτη
- 250 γραμμάρια μανιτάρια λευκά ή Πόρτομπελο ψιλοκομμένα
- 2 καρότα τριμμένα στην χονδρή πλευρά του τρίφτη
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, σε λεπτές λωρίδες
- 1 μέτριο φινόκιο ψιλοκομμέναο
- 2 με 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 ή 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- Λίγο φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι όσο θέλουμε
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι όσο θέλουμε
- Μερικά φύλλα φρέσκων κρεμμυδιών (προαιρετικά)
Εκτέλεση και διαδικασία για τα νηστίσιμα πουγκάκια λαχανικών
Η διαδικασία που θα ακολουθήσεις για να φτιάξεις αυτά τα πουγκάκια λαχανικών είναι πολύ εύκολη και απλή. Για αρχή, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα. Έπειτα, ζεσταίνεις λίγο ελαιόλαδο σε βαθύ και φαρδύ τηγάνι και σοτάρεις τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνεις και τα αφήνεις να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Αποσύρεις από την φωτιά το μείγμα, προσθέτεις το μαϊντανό ψιλοκομμένο, ανακατεύεις και τα αφήνεις να κρυώσουν καλά.
Αφήνουμε τα φύλλα να ξεπαγώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε για να μην σπάσουν. Αφού ξεπαγώσουν καλά, απλώνεις τα φύλλα στον πάγκο της κουζίνας. Τα κόβεις στα έξι. Παίρνεις τέσσερα κομματάκια φύλλου, τα αλείφεις ένα ένα με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετείς στο κέντρο μια κουταλιά από την γέμιση. Το κλείνεις σαν πουγκί, στρίβοντας λίγο τα φύλλα κατά το κλείσιμο τους. Το αλείφεις ξανά με λίγο λάδι και το τοποθετείς σε αντικολλητικό ταψί ή λαμαρίνα ή σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνεις μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Ψήνεις για 25 με 30 λεπτά ή μέχρι τα πουγκάκια να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Μόλις τα βγάλεις από το φούρνο, πριν τα σερβίρεις, αν θέλεις, δένεις τα πουγκάκια με τα φύλλα των κρεμμυδιών. Τα σερβίρεις χλιαρά με μια έτοιμη γλυκόξινη ή πικάντικη σάλτσα.
Εναλλακτικά, για τη σάλτσα, μπορείς να ανακατέψεις 200 γραμμάρια μαγιονέζα, μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα απαλή ή έντονη, και μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Όπως επίσης, μπορείς να τα συνοδεύσεις με γιαούρτι ή με μία απλή σως γιαουρτιού της επιλογής σου. Τα εύκολα νηστίσιμα πουγκάκια λαχανικών είναι έτοιμα να τα απολαύσεις και να τα μοιραστείς με τους αγαπημένους σου.
Extra tips:
- Αν δεν θέλεις να ψήσεις τα πουγκάκια στον φούρνο, μπορείς να τα τηγανίσεις σε άφθονο καυτό ηλιέλαιο ή να τα ψήσεις στο air-fryer αν έχεις.
- Εκτός από τα λαχανικά που σου προτείνω, μπορείς να προσθέσεις και άλλα. Για παράδειγμα, πατάτα, γλυκοπατάτα, κολοκύθα τριμμένη, σέλινο, άνηθο, σπανάκι, μπρόκολο, λιαστή ντομάτα, ελιές, αρακά κλπ.
- Και σίγουρα μπορείς να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό φύλλο, αντί να αγοράζεις έτοιμο. Γίνεται πανεύκολα και σίγουρα θα γίνουν πολύ νόστιμα τα πουγκάκια σου.
- Αν δεν έχεις πρόβλημα για το αν θα γίνουν νηστίσιμα, μπορείς να προσθέσεις λίγο τυρί μέσα στα πουγκάκια σου.
- Και φυσικά αν θέλεις, μπορείς να φτιάξεις τα πουγκάκια σε ότι σχήμα θέλεις ανάλογα τι σου αρέσει.
- Τέλος, αν θέλεις να φτιάξεις περισσότερα πουγκάκια, αύξησε τη ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσεις.
- Φτιάξε υπέροχα κεφτεδάκια μανιταριών για εσένα που λατρεύεις τα μανιτάρια.
- Τα πιο ζουμερά νηστίσιμα μπιφτέκια που έχεις δοκιμάσει!
- Εύκολα ελιοπιτάκια με χειροποίητο φύλλο μόνο για σένα.
- Αφράτα υπέροχα πατατοπιτάκια που θα αγαπήσουν όλοι.
- Νηστίσιμη τυρόπιτα με vegan τυρί που δεν έχεις ξαναφτιάξει.
Μοιράσου αυτά τα νηστίσιμα πουγκάκια λαχανικών με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!