Αν ψάχνεις τα πιο νόστιμα νηστίσιμα μπιφτέκια, θα τα βρεις εδώ. Αφράτα μπιφτέκια λαχανικών γεμάτα νοστιμιά και άπειρες βιταμίνες.
Ζουμερά, αφράτα νηστίσιμα μπιφτέκια
Νομίζω ότι το έχω δηλώσει σε πολλές συνταγές μου, αλλά είμαι τεράστια fan των λαχανικών και γενικά των πιο ελαφριών και υγιεινών συνταγών. Μου αρέσουν πολύ οι vegan αλλά και νηστίσιμες συνταγές και η Σαρακοστή είναι η καλύτερη μου μιας και ψάχνω διάφορες συνταγές. Επίσης, μου αρέσει να βάζω φαντασία στα πιάτα μου και να βάζω μέσα ότι υλικά μου αρέσουν. Το αποτέλεσμα των πειραμάτων μου είναι πάντα πολύ γευστικό και μοιράζομαι τα φαγητά μου με αγαπημένους και φίλους.
Έτσι έγινε και με τη συγκεκριμένη συνταγή για νηστίσιμα μπιφτέκια. Ήθελα ένα πιάτο που να είναι υγιεινό, νόστιμο και κυρίως χορταστικό και χωρίς κάποιο ζωικό προϊόν. Ανασήκωσα τα μανίκια μου και έφτιαξα τα πιο αφράτα μπιφτέκια που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Χωρίς κρέας, χωρίς αυγά, αλλά με πολύ αγάπη και νοστιμιά. Πάμε να δούμε μαζί τι θα χρειαστείς για αυτά τα απίστευτα μπιφτέκια.
Υλικά που θα χρειαστείς για περίπου 7-8 μπιφτέκια ανάλογα το μέγεθος τους:
- 3-4 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό (100-150 γραμμάρια)
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ξερό μεγάλο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 200 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβας
- 1 κολοκυθάκι
- 2 καρότα
- Μία πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης
- Μία πράσινη πιπεριά
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
- Μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
- Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
- Λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό
- Μία κουταλιά της σούπας κέτσαπ ή σάλτσα barbeque
- Λαδόκολλα για το ψήσιμο
Παρασκευή και διαδικασία για τα νηστίσιμα μπιφτέκια μας
Ο τρόπος που φτιάχνεται αυτή η συνταγή είναι μοναδικός και σίγουρα δεν έχεις ξαναδεί κάτι τέτοιο. Για αρχή, θα χρειαστούμε κάποιο μπλέντερ ή τον κλασικό αγαπημένο μας τρίφτη.
Ξεκινάμε με το να καθαρίσουμε και να πλύνουμε καλά όλα τα λαχανικά μας. Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να ζεσταθεί. Βάζουμε στο μπλέντερ μας το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο για να πολτοποιηθούν αλλά όχι τελείως. Τα βάζουμε μέσα στο ζεστό λάδι και τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, κόβουμε σε κομμάτια τα καρότα, το κολοκυθάκι και τις πιπεριές και τα βάζουμε και αυτά στο μπλέντερ αλλά δεν θέλουμε να λιώσουν τελείως. Θέλουμε να είναι σαν πολύ μικρά κομματάκια. Τα βάζουμε και αυτά μέσα στο τηγάνι να τσιγαριστούν όλα μαζί για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τέλος, κάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα μανιτάρια και τα βάζουμε και αυτά μέσα στο τηγάνι.
Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν όλα μαζί για περίπου 15 λεπτά μέχρι να τραβήξουν όλα τα υγρά τους. Μόλις είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει γιατί θα το πλάσουμε στη συνέχεια. Το αποτέλεσμα θα είναι σαν μία πηχτή πάστα λαχανικών.
Όταν κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε μέσα το σιμιγδάλι, αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε, τη ρίγανη, τον κουρκουμά, το λεμόνι, τη κέτσαπ, τον άνηθο και τον βασιλικό αφού τα ψιλοκόψουμε καλά. Ανακατεύουμε καλά να γίνουν όλα τα υλικά μία ζύμη και αν δούμε ότι είναι πολύ αραιή, προσθέτουμε περισσότερο σιμιγδάλι.
Σε ένα μεγάλο ταψί, απλώνουμε λαδόκολλα και πλάθουμε με τα χέρια μας τα μπιφτέκια μας. Τα βάζουμε το ένα σε απόσταση δίπλα στο άλλο και πριν τα ψήσουμε τους ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω. Ψήνουμε τα μπιφτέκια μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Πριν τα σερβίρουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Τα πιο νόστιμα και νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών, είναι στο πιάτο σου και περιμένουν να τα δοκιμάσεις.
Extra tips:
- Μπορείς να συνοδεύσεις τα μπιφτέκια μας με κάποια δροσερή σαλάτα, με πατάτες φούρνου ή ακόμα και με ρύζι ή κάποιο ζυμαρικό. Δες εδώ διάφορες σαλάτες για να διαλέξεις.
- Εκτός από τα λαχανικά που σου προτείνω, μπορείς να προσθέσεις περισσότερα που σου αρέσουν. Για παράδειγμα, μελιτζάνα, φρέσκο κρεμμυδάκι, ντοματίνια, σπανάκι, κουνουπίδι, μπρόκολο, λιαστή ή φρέσκια ντομάτα, σέλερι, πράσο, πατάτα και γλυκοπατάτα κλπ. Όποιο λαχανικό και να επιλέξεις δεν έχει σημασία, μιας και όλα θα πολτοποιηθούν στο μπλέντερ και δεν θα φαίνονται.
- Μπορείς να ψήσεις τα μπιφτέκια και στο air-fryer αν έχεις αλλά και να τα τηγανίσεις, αν δεν έχεις θέμα με τα τηγανιτά.
- Σε περίπτωση που δεν προτιμάς το σιμιγδάλι, μπορείς να το αντικαταστήσεις με τριμμένη φρυγανιά, αλεύρι, βρώμη αλλά και τριμμένο ψωμί.
- Για μία εύκολη σάλτσα για να συνοδεύσεις τα μπιφτέκια σου, ανακάτεψε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, 1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι, αλάτι, λίγο πιπέρι και ρίγανη. Θα έχεις αμέσως μία νόστιμη και ελαφριά σως για άπειρο βούτηγμα.
- Μπορείς να βάλεις τα μπιφτέκια μέσα σε ψωμάκια για burger και να έχεις τα δικά σου veggie burgers.
- Επίσης, μπορείς να συνοδεύσεις τα μπιφτέκια με ψητά λαχανικά. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κόψεις διάφορα λαχανικά σε λωρίδες ή κομμάτια, να τους ρίξεις μπαχαρικά και ελαιόλαδο και να τα ψήσεις δίπλα στα μπιφτέκια ή σε άλλο ταψί. Η νοστιμιά αυτού του συνδυασμού δεν περιγράφεται με λόγια.
- Φτιάξε μοναδικά νηστίσιμα κεφτεδάκια καρότου για μικρά και μεγάλα παιδιά.
- Κεφτεδάκια από σπανάκι που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει.
- Υπέροχοι ντοματοκεφτέδες γεμάτοι μυρωδιές και νοστιμιά.
- Αφράτοι νηστίσιμοι πατατοκεφτέδες με λίγα υλικά.
- Νηστίσιμη μακαρονάδα με φρέσκια σάλτσα χωρίς βράσιμο.
- Κριθαράκι με μανιτάρια και διάφορα λαχανικά.
Μοιράσου τα πιο νόστιμα νηστίσιμα μπιφτέκια με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!