Αν ψάχνεις ένα αφράτο, μοσχομυριστό και μοναδικό ψωμάκι που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει, τότε αυτό το καρυδόψωμο είναι αυτό που θέλεις.
Μυρωδάτο και αφράτο καρυδόψωμο
Ήταν μία από αυτές τις μέρες που ήθελα να φτιάξω κάτι πρωτοποριακό αλλά δεν είχα ιδέα τι. Έστυψα το μυαλό μου και έψαξα πάρα πολύ για να βρω αυτό το υπέροχο ψωμάκι. Μόλις είδα το πως φτιάχνεται αλλά και τι υλικά χρειάζεται για να φτιαχτεί, το ερωτεύτηκα. Το δοκίμασα αμέσως και το αποτέλεσμα ήταν λατρευτό και πεντανόστιμο.
Είναι το πιο ξεχωριστό ψωμί που έχω δοκιμάσει, αφού και από την ονομασία του διαφέρει από όλα τα άλλα; Μα καρυδόψωμο; Άρα ψωμί γεμιστό με καρύδι; Και θα απαντήσω ναι, για να σου φύγει η απορία. Ένα μοναδικό ψωμάκι με καρύδια.
Σίγουρα αυτό το ψωμί μπορεί να σερβιριστεί σε ένα τραπέζι ή σε συνάντηση για σπιτικό φαγητό με φίλους. Αλλά και μπορείς να το φτιάξεις και να το μοιραστείς με όσους αγαπάς. Πάμε να δούμε μαζί τι θα χρειαστείς αλλά και πως θα το φτιάξεις.
Υλικά που θα χρειαστείς για 2-3 μεσαία φραντζολάκια:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- Μία κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
- 2 ποτήρια χλιαρό νερό (400 ml)
- Ένα κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη ή κρυσταλλική
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 200 γραμμάρια χοντροκομμένα καρύδια
- 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο ξερό δενδρολίβανο
Εκτέλεση και παρασκευή για το ξεχωριστό καρυδόψωμο
Αυτό που ξέχασα να τονίσω είναι ότι το συγκεκριμένο ψωμάκι, είναι το κατάλληλο για περιόδους νηστείας που θέλεις κάτι νηστίσιμο αλλά και διαφορετικό. Επίσης, θα σε χορτάσει για πολλές ώρες και θα έχεις λάβει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες. Πάμε να ξεκινήσουμε με το ψωμάκι μας.
Ξεκινάμε με το να κοσκινίσουμε το αλεύρι μας σε ένα μεγάλο μπολ. Το αφήνουμε στην άκρη και παίρνουμε ένα διαφορετικό μπολ για τη συνέχεια.
Στο άλλο μπολ ρίχνουμε το νερό, τη ξηρή μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Μόλις έχει διαλυθεί η μαγιά, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας και πλάθοντας ταυτόχρονα. Πριν γίνει μία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, ρίχνουμε μέσα τα καρύδια και το δενδρολίβανο και πλάθουμε μέχρι να γίνουν όλα τα υλικά ένα. Μόλις η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια μας είναι έτοιμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μπαλάκια και τα κάνουμε στρογγυλά καρβελάκια. Τα τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε μέγεθος για 1,5-2 ώρες και τα αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο πριν τα ψήσουμε. Έπειτα τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30-40 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας. Πριν τα ψήσουμε, μπορούμε να τα χαρακώσουμε με ένα μαχαίρι ή με ένα πιρούνι ανάλογα τι σχήμα θέλουμε να έχει η επιφάνεια τους. Όπως επίσης, και να τους ρίξουμε λίγο σουσάμι για να γίνουν πιο όμορφα.
Μόλις ψηθούν, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα κόψουμε. Το πιο νόστιμο καρυδόψωμο μόνο για σένα για να το μοιραστείς με όσους αγαπάς αλλά και να το απολαύσεις μόνος/η σου.
Extra tips:
- Εκτός από καρύδια, μπορείς να προσθέσεις και άλλους ξηρούς καρπούς, όπως φουντούκια, κάσιους, αμύγδαλα, ηλιόσπορους κλπ.
- Για ένα πιο ψωμάκι γεμάτο γεύση, μπορείς να προσθέσεις μέσα και άλλα λαχανικά και μπαχαρικά που σου αρέσουν. Για παράδειγμα, ελιές σε ροδέλες, λιαστές ντομάτες, κάππαρη, φέτα τριμμένη, ρίγανη, κύμινο κλπ.
- Ένα νόστιμο ντιπάκι που ταιριάζει πολύ με αυτό το ψωμί, είναι το εξής: ανακάτεψε λίγο ελαιόλαδο με μπαλσάμικο ξίδι και λίγο δενδρολίβανο και βούτηξε μέσα τις μπουκίτσες ψωμιού σου.
- Για ένα εναλλακτικό πιάτο, μπορείς να φτιάξεις ένα στρογγυλό φραντζολάκι, να του βγάλεις τη ψίχα και να το γεμίσεις με κάποιο κρέας της επιλογής σου ή λαχανικά και να το ψήσεις. Θα γίνει ένα υπέροχο πιάτο για σερβίρισμα. Όπως επίσης, μπορείς να σερβίρεις μέσα στο καρβελάκι σου μία σούπα βελουτέ της επιλογής σου. Είναι ένα γκουρμέ πιάτο σε πολλά ακριβά εστιατόρια.
- Αν θέλεις ένα πιο ενδιαφέρον σχήμα στο ψωμάκι σου, βάλε το να το ψήσεις σε μία φόρμα για κέικ.
- Και αν θέλεις πιο υγιεινό το ψωμάκι σου, χρησιμοποίησε κάποιο άλλο αλεύρι που σου αρέσει. Πχ, αλεύρι ολικής, βρώμης, κριθαριού, καλαμποκιού, χωρίς γλουτένη κλπ.
- Φτιάξε το πιο εύκολο σκορδόψωμο που ταιριάζει απίστευτα με πίτσα και μακαρόνια.
- Ένα ξεχωριστό ψωμί από ρύζι που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Το πιο νόστιμο ψωμάκι.
- Συνταγή για το πιο εύκολο ψωμί χωρίς μαγιά για όλη την οικογένεια.
Μοιράσου αυτό το υπέροχο, μυρωδάτο ψωμάκι με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!