Αυτό το κέικ με καφέ εσπρέσο είναι ένα μοναδικό κεκάκι. Γεμάτο υπέροχες μυρωδιές καφέ που θα σε ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο.
Κέικ με καφέ εσπρέσο για ένα μοναδικό κεκάκι
Ιδανική θρεπτική πρόταση για να συνοδεύσετε τον πρώτο καφέ της ημέρας ή ένα λικέρ το απόγευμα. Το καθημερινό μας εσπρεσάκι, εκτός από καθημερινό και απαραίτητο ρόφημα για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας, μπορεί να ενσωματωθεί σε αγαπημένα γλυκά και επιδόρπια. Αυτό το κέικ θα έχει αυτή την αγαπημένη σου μυρωδιά καφέ που δεν μπορείς να αποχωριστείς. Για να δούμε πως μπορείς να το φτιάξεις και εσύ.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά που θα χρειαστείς για περίπου 12 μερίδες:
- 200 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 πρέζα αλάτι
- 100 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
- 260 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 αβγά μεσαίου μεγέθους (150 γραμμάρια)
- 220 ml κρέμα γάλακτος (35 % λιπαρά)
- 20 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
- 15 γραμμάρια καφέ εσπρέσο σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Παρασκευή και εκτέλεση για το κέικ με καφέ εσπρέσο
Για αρχή, προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Σε ένα μπολ ανακατέψτε 60 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη, τον εσπρέσο και το κακάο. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και προσθέστε το αλάτι.
Βάλτε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και 200 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπήστε με το σύρμα (εξάρτημα μίξερ) σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε ένα ένα τα αβγά. Βάλτε εναλλάξ το μείγμα αλευριού και την κρέμα γάλακτος. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο και απαλό.
Αδειάστε το μισό από το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ. Πασπαλίστε με το μείγμα του καφέ να πάει παντού πάνω στη ζύμη. Βάλτε και το υπόλοιπο μείγμα του κέικ από πάνω. Βυθίστε ένα μαχαίρι στη ζύμη και ανακατέψτε εδώ κι εκεί ώστε να κάνει το σχέδιο του κακάου.
Ψήστε στη μεσαία σχάρα για 40 λεπτά. Βγάλτε το από το φούρνο, αφήστε το για 20 λεπτά να κρυώσει και ξεφορμάρετέ το αναποδογυρίζοντας σε μια πιατέλα μακρόστενη. Το υπέροχο κέικ με καφέ εσπρέσο είναι έτοιμο να το απολαύσεις και να το μοιραστείς με τους αγαπημένους σου.
EXTRA TIPS:
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καφέ φίλτρου (στην ίδια δοσολογία και βρασμένο, όχι σε σκόνη) ή να συνδυάσετε και τους δυο καφέδες.
- Αν θέλετε το κέικ με καφέ εσπρέσο πιο ελαφρύ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο τον καφέ φίλτρου. Ο καφές σε σκόνη θα προσθέσει περισσότερη καφεΐνη και θα κάνει τη γεύση πιο έντονη.
- Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε καφέ ντεκαφεϊνέ.
- Συνιστούμε να το καταναλώσετε μέχρι το απόγευμα. Αργά το βράδυ ίσως σας προκαλέσει αϋπνία.
- Συνοδεύεται πολύ ωραία με παγωτό βανίλια ή οποιοδήποτε άλλο παγωτό σας αρέσει, όπως επίσης και σαντιγί.
- Για περισσότερο γλυκιά γεύση, μπορείτε να λιώσετε 100 γραμμάρια κουβερτούρα με μία κουταλιά της σούπας κρέμας γάλακτος σε μπεν μαρί και να περιχύσετε το κέικ μόλις ετοιμαστεί, πριν το σερβίρετε.
- Για πιο έντονη γεύση καφέ στο κέικ σας, μπορείτε να το γλασάρετε με έναν πολύ εύκολο τρόπο. Αφήστε το να κρυώσει και ανακατέψτε 1/3 φλιτζανιού τσαγιού καφέ εσπρέσο με όσο γίνεται περισσότερη ζάχαρη, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχιά πάστα. Απλώστε τη πάνω στο κέικ, αφήστε τη να σκληρύνει και σερβίρετε.
- Αν θέλετε να στολίσετε το κεκάκι μας, διαλέξτε ανάμεσα σε σαντιγί, ζάχαρη άχνη, καρύδα τριμμένη, μπισκότο τριμμένο, ξηρούς καρπούς ,κακάο σε σκόνη, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα αλλά και κάποιο γλυκό του κουταλιού που σας αρέσει. Επίσης, μπορείς να λιώσεις λευκή σοκολάτα και να φτιάξεις ένα ξεχωριστό σχέδιο πάνω στο κέικ σου, ή απλά να την απλώσεις από πάνω.
- Για ένα πιο τραγανό αποτέλεσμα, πρόσθεσε κάποιο ξηρό καρπό μέσα στη ζύμη μας.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις τα πιο εύκολα κουλουράκια για τον καφέ.
- Φτιάξε σοκολατένιο σουφλέ μόκα με μυρωδιά καφέ.
Μοιράσου αυτό το υπέροχο γλυκάκι με τους φίλους σου. Καλή όρεξη!