mipos-xreiazetai-na-meineis-moni-sou-monaksia-eleutheria-psyxologia-sxeseis-eisaimonadikigr

Μήπως ήρθε η ώρα να μείνεις μόνη σου και να τα βρεις με τον εαυτό σου;

Μήπως νιώθεις ότι ήρθε η ώρα να μείνεις μόνη σου για λίγο; Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβεις πολλά για το μέσα σου και γενικά τον εαυτό σου.

Το να μένεις μόνη σου είναι καθαρτικό για το μέσα σου

ora-na-meineis-moni-sou-eleftheria-monaksia-mualo-psyxologia-eisaimonadikigr

 

Η μοναξιά τρομάζει τους ανθρώπους, καθώς έχει συνδεθεί με την απώλεια, την αλλαγή συνηθειών, τα δυσάρεστα συναισθήματα και τις σκέψεις.  Είναι έτσι πάντα για όλους;  Μήπως ήρθε η στιγμή να ανακαλύψεις την ελευθερία της μοναξιάς;

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

  

 

 

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

Μοναξιά είναι μια κατάσταση απομόνωσης, έλλειψης επαφής με τους συνανθρώπους.  Μπορεί να προέρχεται από κακές σχέσεις, απώλεια αγαπημένων προσώπων, να είναι συνειδητή επιλογή, να προκαλείται από ασθένεια, ψυχική διαταραχή ή λόγους ανωτέρας βίας.

Η υγεία και η μακροζωία καθορίζονται από το χρονικό διάστημα που ένα άτομο περνά απομονωμένο. Τα θετικά αποτελέσματα μιας ήπιας διαχείρισης μπορεί να είναι η αίσθηση της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης, και η αυξημένη πνευματικότητα.  Στο άλλο άκρο, οι αρνητικές επιπτώσεις  είναι η στέρηση κοινωνικών δεξιοτήτων, που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ψυχικής ασθένειας.  Η παρατεταμένη περίοδος μοναξιάς αλλάζει τη συμπεριφορά, επιδεινώνει τα προβλήματα υγείας,  προκαλεί αλλαγές στον χαρακτήρα, στην ψυχοσύνθεση και την αυτοαντίληψη.  Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η μοναξιά, όταν είναι επιλογή και μοιράζεται με ανάλογα διαστήματα κοινωνικότητας, είναι θετική και απαραίτητη για την ψυχική υγεία.

 

 

ΤΟ ΤΙ ΠΡΑΤΤΕΙΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΒΙΩΝΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Βραχυπρόθεσμα η μοναξιά συχνά αποτιμάται ως μια εποχή όπου μπορεί κανείς να εργαστεί, να σκεφτεί ή να ξεκουραστεί χωρίς να διαταραχτεί.  Μπορεί ακόμη και να είναι επιθυμητή για χάρη της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

 

 

ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ

meine-moni-sou-gia-na-ta-vreis-me-to-mesa-sou-psuxologia-eisaimonadikigr

 

Υπάρχουν χρονικές περίοδοι που ξέρεις ότι η μοναξιά είναι κοντά, πλησιάζει.  Έχεις ανάγκη να μείνεις μόνη σου με την εσωτερική σου φωνή και να πλέξεις έναν εσωτερικό διάλογο.  Κάνε το!  Το να μείνεις μόνη σου θα σε βοηθήσει να βγάλεις συμπεράσματα για το διάστημα που προηγήθηκε, να συνειδητοποιήσεις τι μάθημα ζωής πήρες για να μπορέσεις να επαναπροσδιορίσεις τον επόμενο στόχο σου και τον τρόπο δράσης.

Εάν αρνηθείς αυτή την ανάγκη σου, είναι σαν να παραμένεις στάσιμη στο ίδιο σημείο και να μην λαμβάνεις το μάθημα ζωής.  Πιθανόν διαιωνίζεις τη μοναξιά σου!

 
 

 

 

 

ΔΕΣ ΤΟ ΘΕΤΙΚΑ «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΟΝΗ»

Το γεγονός ότι η μοναξιά σού επιτρέπει να προβληματιστείς σχετικά με τη ζωή σου ίσως σημαίνει ότι ασκείς αυτοέλεγχο και βοηθάς σημαντικά τον εαυτό σου.  Δεν σε απασχολούν πια οι άλλοι και οι ανάγκες τους.  Επιπλέον δεν πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι που οι άλλοι περιμένουν από σένα.  Άλλωστε όταν είσαι μόνη, έχεις όλο το χρόνο να κάνεις ό,τι θέλεις.  Μπορείς, επίσης, να ξεχωρίσεις την δική σου φωνή από τη φωνή των γονιών, των δασκάλων ή της κοινωνίας.

 

 

 

 

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΜΟΝΑΞΙΑ

monaksia-elefteria-meine-moni-sou-sxeseis-psuxologia-eisaimonadikigr

 

Η συνεργασία και η επαφή με τους άλλους είναι μια όμορφη κατάσταση, αλλά στο τέλος η δημιουργία συντελείται στην μοναξιά.  Όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες μεγαλούργησαν όντας απομονωμένοι.  Η δημιουργική εργασία πρέπει να γίνεται με αποκλεισμό του έξω κόσμου.  Αυτό ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι, γιατί ο έξω κόσμος είναι εδώ!  Η καλλιτεχνική μοναξιά είναι μια απόφαση να κοιτάξεις κατάματα τα συναισθήματά σου, να τα αντιμετωπίσεις, να τα ανεχτείς, να τα καλωσορίσεις και να τα αποδεχτείς, γιατί θα παραμείνουν μαζί σου για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Οπότε καλό θα είναι να εφεύρεις τον μοναχικό χρόνο σου, βάζοντάς τον στο ημερήσιο πρόγραμμά σου.

 
Post Author: Eisaimonadikigr