Μία από τις πιο νόστιμες και ζουμερές πίτες που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Αυτή η ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ θα γίνει ανάρπαστη.
Ζουμερή ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ
Ανέκαθεν είχα μία μεγάλη αδυναμία στις πίτες και στις σφολιάτες. Όποτε έβρισκα ευκαιρία, είτε αγόραζα από κάποιον φούρνο της γειτονιάς μου, είτε έφτιαχνα τη δική μου πίτα με ότι υλικά είχα στο ψυγείο μου. Και επειδή αγαπάω πολύ τις ζαμπονοτυρόπιτες, μου αρέσει να τις φτιάχνω σε διάφορες παραλλαγές με διάφορα υλικά.
Μία από αυτές τις παραλλαγές είναι και η συγκεκριμένη που είναι γεμάτη με νοστιμιά και ειδικά η προσθήκη της μπεσαμέλ την απογειώνει. Ειδικά αν είναι σπιτική και φτιαγμένη από τα χεράκια σου, θα είναι πολύ νόστιμη και θα αφήσει τους πάντες άφωνους. Ωστόσο, έχεις την επιλογή να χρησιμοποιήσεις μία έτοιμη και να τη φτιάξεις όπως επιθυμείς. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς για αυτή τη πεντανόστιμη ζαμπονοτυρόπιτα.
Υλικά που θα χρειαστείς για τη πίτα:
- 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
- Μισό κιλό κίτρινα τυριά τριμμένα
- 200 γραμμάρια μπέικον
- 250 γραμμάρια κάποιο αλλαντικό της επιλογής σου σε φέτες
- 1 κρόκος αυγού για το άλειμμα των φύλλων
Για τη μπεσαμέλ:
- 200 γραμμάρια βούτυρο
- 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Μισό λίτρο φρέσκο γάλα
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλεις
- Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 2 κρόκους αυγών
- Λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί
Παρασκευή και εκτέλεση για τη ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ
Η συγκεκριμένη πίτα μπορεί να μην είναι από τις πιο ελαφριές και με λίγες θερμίδες, αλλά είναι πεντανόστιμη και θα γίνει αγαπημένη σε μικρούς και μεγάλους. Ακόμα και 1 κομμάτι μπορεί να σε χορτάσει και να σε κρατήσει σε ενέργεια όλη μέρα. Πάμε να τη φτιάξουμε μαζί με λίγα απλά βήματα.
Για αρχή, θα φτιάξουμε τη μπεσαμέλ για να την χρησιμοποιήσουμε. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και μόλις λιώσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και προσθέτουμε το γάλα μας σιγά σιγά. Δεν σταματάμε το ανακάτεμα για να μην κολλήσει η μπεσαμέλ. Μόλις αρχίσει να πήζει το μείγμα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε. Επίσης, προσθέτουμε τριμμένο μοσχοκάρυδο, τη κανέλα μας και τους κρόκους των αυγών. Ρίχνουμε ένα καλό ανακάτεμα και αφήνουμε τη μπεσαμέλ να πήξει σαν κρέμα σε χαμηλή φωτιά.
Όταν δούμε ότι έπηξε καλά, προσθέτουμε το κίτρινο τυρί και τελειώσαμε με τη μπεσαμέλ μας. Την αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά πριν τη βάλουμε στη πίτα μας. Μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα, κόβουμε σε κομματάκια το μπέικον και τα αλλαντικά και τα προσθέτουμε στη μπεσαμέλ μαζί με τα κίτρινα τυριά. Ανακατεύουμε άλλη μία φορά τη μπεσαμέλ μας και είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσουμε.
Έπειτα αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο και απλώνουμε πάνω το ένα κομμάτι της σφολιάτας. Δεν ξεχνάμε να έχουμε βγάλει τη σφολιάτα από τη κατάψυξη για να ξεπαγώσει καλά πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Απλώνουμε πάνω στη σφολιάτα τη μπεσαμέλ και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας. Αλείφουμε τα φύλλα με τον κρόκο του αυγού και ψήνουμε τη πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η πίτα μας και να ψηθεί ομοιόμορφα. Μόλις γίνει, άφησε τη να κρυώσει λίγο πριν τη κόψεις. Η πιο λαχταριστή και πλούσια ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ, είναι έτοιμη να την απολαύσεις. Θα γλείφεις τα δάχτυλα σου!
Extra tips:
- Για πιο πλούσια γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγη κρέμα γάλακτος μέσα στη μπεσαμέλ.
- Όσον αφορά τα κίτρινα τυριά, μπορείς να προσθέσεις ότι είδος τυριού σου αρέσει. Το ίδιο ισχύει και για τα αλλαντικά που έχεις πολλές επιλογές. Για παράδειγμα, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μορταδέλα, σαλάμι αέρος, λουκάνικο κλπ.
- Επίσης, μπορείς να προσθέσεις διάφορα λαχανικά που ταιριάζουν στη ζαμπονοτυρόπιτα μας. Για παράδειγμα πιπεριές όλων των χρωμάτων, μανιτάρια, λιαστές ντομάτες, φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, σκόρδο κλπ.
- Αν θέλεις μία πιο light εκδοχή της πίτας, χρησιμοποίησε γάλα με λίγα λιπαρά, γαλοπούλα και τυρί light.
- Είναι το ιδανικό σνακ για να πάρεις μαζί σου στη δουλειά, στη σχολή, στο σχολείο αλλά και να τη σερβίρεις σε ένα τραπέζι για συγγενείς και φίλους.
- Αντί για έτοιμο φύλλο σφολιάτας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το δικό σου σπιτικό φύλλο.
- Δες πως μπορείς να φτιάξεις νόστιμη μελόπιτα με μόνο 4 υλικά.
- Πανεύκολη λαχανόπιτα χωρίς φύλλο για μικρούς και μεγάλους.
- Νηστίσιμη χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο για όλη την οικογένεια.
- Παραδοσιακή ζυμαρόπιτα που αγαπάνε όλοι.
- Τέτοια λαχταριστή κοτόπιτα χωρίς φύλλο δεν έχεις ξαναδοκιμάσει σίγουρα.
- Εύκολη πίτα στο τηγάνι γεμάτη τυριά και αλλαντικά της επιλογής σου.
- Υπέροχη ζεστή κασερόπιτα για όλα τα γούστα.
Μοιράσου αυτή τη μοναδική ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!