Το πόριτζ με βρώμη είναι ένα από τα πιο διάσημα πρωινά των τελευταίων χρόνων. Είναι ένα εναλλακτικό υγιεινό πρωινό για μικρούς και μεγάλους.
Υγιεινό πόριτζ με βρώμη
Το πόριτζ ή αλλιώς porridge είναι ένα πιάτο που έχει γίνει πολύ διάσημο τα τελευταία χρόνια. Πολλοί γυμναστές και άνθρωποι που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή, το προτείνουν ως ένα νόστιμο υγιεινό πρωινό. Παρόλο που είναι υγιεινό, είναι και πεντανόστιμο και μπορείς να το φτιάξεις όπως εσύ θέλεις.
Συγκεκριμένα εγώ θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα χειμωνιάτικα πρωινά μιας και είναι ζεστό και ”cozy”. Για μένα είναι το comfort πρωινό μου που τρελαίνομαι να το τρώω τις κρύες μέρες. Αλλά εκτός από πρωινό, μπορείς να το φας ότι ώρα της ημέρας θέλεις ως πλήρες γεύμα και πολλά άτομα το τρώνε και ως ένα ελαφρύ γλυκάκι αλλά και ως βραδινό. Όπως και να αποφασίσεις να το φας, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το λατρέψεις με το που το φτιάξεις μία φορά. Και το πιο ωραίο; Μπορείς να κάνεις ότι συνδυασμούς θέλεις και είναι ιδανικό για όλες τις ηλικίες. Πάμε να δούμε πως φτιάνω εγώ το δικό μου πόριτζ με βρώμη.
Τι θα χρειαστείς για 1 μερίδα:
- 2 κούπες γάλα αμυγδάλου ή κάποιο γάλα χωρίς ζάχαρη
- 3-4 σταγόνες στέβια ή 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 4-5 κουταλιές της σούπας βρώμη
- Μία κουταλιά της σούπας σταφίδες
Διαδικασία για το πιο εύκολο πόριτζ με βρώμη
Είναι τέλειο να έχεις ένα ζεστό, σπιτικό και κυρίως υγιεινό πρωινό για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Το συγκεκριμένο πρωινό θα σου προσφέρει όλη την απαραίτητη ενέργεια και τις βιταμίνες που χρειάζεσαι για να αρχίσεις δυναμικά και με κέφι τις δραστηριότητες σου.
Για αρχή, θα πάρουμε ένα κατσαρολάκι και θα ρίξουμε μέσα το γάλα που έχουμε επιλέξει. Σε χαμηλή φωτιά το αφήνουμε να ζεσταθεί λίγο και προσθέτουμε μέσα τη στέβια ή το μέλι και τη κανέλα. Ανακατεύουμε για λίγο και ύστερα προσθέτουμε τη βρώμη μας συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Μόλις η βρώμη αρχίσει να πήζει λίγο και να γίνεται σαν κρέμα, την αφαιρούμε από τη φωτιά και σερβίρουμε σε ένα όμορφο, βαθύ πιάτο. Βάζουμε από πάνω τις σταφίδες αλλά και άλλη κανέλα αν θέλουμε. Απολαμβάνουμε το porridge μας όσο είναι ζεστό και αφράτο.
Extra tips:
- Μπορείς να βάλεις ότι θέλεις μέσα στο πόριτζ σου ανάλογα τα γούστα σου. Για παράδειγμα, μπορείς να προσθέσεις από πάνω κάποιο αποξηραμένο φρούτο, όπως χουρμάδες, δαμάσκηνα κλπ.
- Άλλη μία νόστιμη επιλογή είναι τα φρέσκα φρούτα σε κομματάκια μέσα ή πάνω από το πόριτζ σου. Κάποια από τα φρούτα που διαλέγω συνέχεια είναι η μπανάνα, το μήλο, το αχλάδι αλλά και τα δαμάσκηνα, οι φράουλες και τα νεκταρίνια ή οι βανίλιες όταν έρχεται η εποχή τους.
- Για ένα πιο τραγανό και νόστιμο αποτέλεσμα, πρόσθεσε κάποιον ξηρό καρπό της επιλογής σου , όπως πχ καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους κλπ. Επίσης, στόλισε με τριμμένη καρύδα, ζάχαρη άχνη, κακάο σε σκόνη για ένα πιο όμορφο αποτέλεσμα.
- Και αν ανήκεις και εσύ στα άτομα που θέλουν ένα πιο σοκολατένιο πόριτζ, απλά πρόσθεσε λίγο κακάο σε σκόνη στο μείγμα σου ή μπορείς να λιώσεις σοκολάτα και να τη βάλεις από πάνω. Επίσης, τα κομματάκια σοκολάτας είναι μία καλή επιλογή. Εγώ προσωπικά διαλέγω σοκολάτες χωρίς ζάχαρη ή σοκολάτες με στέβια ή κάποιο άλλο γλυκαντικό χωρίς ζάχαρη.
- Βεβαίως και έχεις την επιλογή να μην προσθέσεις κανένα γλυκαντικό, μιας και το πόριτζ μας παίρνει τη γλυκύτητα του από τις σταφίδες ή τα φρούτα που θα προσθέσουμε.
- Υπάρχουν πολλά άτομα που βάζουν και φυστικοβούτυρο, κάποιο φυσικό σιρόπι, πχ Αγαύης ή σφενδάμου. Όπως επίσης και ταχίνι με μέλι ή σοκολάτα αλλά και κάποια υγιεινά spread σοκολάτας, για παράδειγμα μερέντα με στέβια.
- Φτιάξε πανεύκολες μπάρες με σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, με ελάχιστες θερμίδες.
- Υγιεινά ντόνατς με 40 θερμίδες το κομμάτι, για απόλαυση χωρίς τύψεις.
- Κορμός σοκολάτας διαίτης με μόνο 3 υλικά για όλη την οικογένεια.
- Σοκολατένιο κέικ με επικάλυψη σοκολάτας με μόνο 94 θερμίδες το κομμάτι.
Μοιράσου αυτό το αγαπημένο πόριτζ με βρώμη με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!