Θέλεις έναν γρήγορο αλλά και διαφορετικό μεζέ; Τότε αυτά τα σαλιγκάρια με ντομάτα είναι αυτό που έψαχνες. Ένα μοναδικό πιάτο.
Σαλιγκάρια με ντομάτα και κρασί
Εδώ και πολύ καιρό ακούω πολλά άτομα που τρώνε σαλιγκάρια. Δεν τα είχα δοκιμάσει ποτέ αλλά είπα να τους δώσω μία ευκαιρία. Έψαξα πολύ γιατί ήθελα μία απλή συνταγή με λίγα υλικά και έπεσα πάνω σε αυτό το μοναδικό πιάτο. Μέχρι και σήμερα το σερβίρω με τη συνοδεία ούζου ή κρασιού και πολλές φορές το φτιάχνω για όλη την οικογένεια μαζί με ρύζι. Πάμε να δούμε πως μπορείς να φτιάξεις και εσύ αυτό το μοναδικά νόστιμο και ξεχωριστό πιάτο.
Υλικά που θα χρειαστείς για 2-3 μερίδες:
- 1 κιλό σαλιγκάρια
- Μία κουταλιά της σούπας αλάτι
- Μισό φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού κόκκινο κρασί
- Μισό κιλό ντομάτες
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
- Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Διαδικασία και εκτέλεση για τα σαλιγκάρια με ντομάτα
Η συγκεκριμένη συνταγή γίνεται πανεύκολα και πολύ γρήγορα. Μέσα σε λίγα λεπτά θα έχεις ένα υπέροχο πιάτο. Για αρχή θα φτιάξουμε τα σαλιγκάρια μας. Πλένουμε καλά τα σαλιγκάρια μας και τα ανοίγουμε με ένα μαχαίρι από πίσω για να καθαριστούν καλά. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με μία κουταλιά της σούπας αλάτι και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια σε φέτες και το σκόρδο σε κομματάκια ή λιωμένο. Τσιγαρίζουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να πιούν τα υγρά τους.
Με το που τραβήξουν τα υγρά τους, προσθέτουμε ένα φλυτζάνι κόκκινο κρασί και ανακατεύουμε. Έχουμε λιώσει ήδη τις ντομάτες μας και τις έχουμε τρίψει στον τρίφτη και τις ρίχνουμε μέσα στα σαλιγκάρια μαζί με τη ζάχαρη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μας σε μέτρια και αφήνουμε το φαγητό μας να γίνει. Μόλις δέσει η σάλτσα είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε. Τα πιο νόστιμα σαλιγκάρια με ντομάτα φρέσκια και κόκκινο κρασί θα συνοδεύσουν υπέροχα το ούζο ή το κρασί σου.
Extra tips:
- Τα σαλιγκάρια είναι ένα πιάτο που μπορείς να φτιάξεις ότι εποχή κι αν είναι. Με ελάχιστα φρέσκα υλικά, θα έχεις ένα μοναδικό πιάτο.
- Μπορείς να συνοδεύσεις το πιάτο με ρύζι, μακαρόνια, ψωμάκι για βούτες, πατατούλες τηγανιτές, πουρέ ή ακόμη και με μία σαλάτα. Το ούζο ή το κρασί ή ακόμα και το τσίπουρο ή η ρακί δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι σου με αυτό το φαγητό.
- Αντί για φρέσκια ντομάτα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτοιμη σάλτσα ή πελτέ ντομάτας. Επίσης, αν θέλεις μπορείς να τα κάνεις αλα κρεμ, προσθέτοντας μέσα κρέμα γάλακτος γάλα ή και ακόμα γιαούρτι. Η νοστιμιά τους δεν θα περιγράφεται με λόγια.
- Εκτός από τα λαχανικά που σου προτείνω, μπορείς να προσθέσεις κι άλλα για περισσότερη νοστιμιά. Για παράδειγμα πιπεριές, μανιτάρια, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, κρεμμυδάκι φρέσκο, καρότο και ότι άλλο σου αρέσει.
- Στο τέλος, μπορείς να ρίξεις πάνω από τα σαλιγκάρια μας, λίγη τριμμένη φέτα ή κάποιο άλλο τυρί που προτιμάς. Θα γλείφεις τα δάχτυλα σου.
- Αν θέλεις το πιάτο σου να αποκτήσει περισσότερη νοστιμιά και γεύση, πρόσθεσε έναν κύβο από ζωμό λαχανικών μέσα στο μείγμα. Επίσης, στα σαλιγκάρια ταιριάζουν πολύ τα μυρωδικά. Διάλεξε ποια σου αρέσουν και πρόσθεσε τα στο φαγητό μας.
- Αν δεν θέλεις να καθαρίζεις εσύ τα σαλιγκάρια, μπορείς να ζητήσεις να στα καθαρίσει ο πωλητής από όπου θα τα αγοράσεις.
- Με την ίδια διαδικασία, μπορείς να μαγειρέψεις και στρείδια, μύδια αλλά και άλλα ψάρια για το τραπέζι σου.
- Δες εδώ τους πιο ωραίους μεζέδες για ούζο για να διαλέξεις.
- Θες συνοδευτικά για κρασί; Δες εδώ ιδέες για νόστιμες συνοδευτικές πιατέλες.
Μοιράσου αυτά τα πεντανόστιμα σαλιγκάρια με ντομάτα και κρασάκι με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!