Θες ένα εύκολο αλλά λαχταριστό πιάτο; Αυτές οι πατάτες γεμιστές με κιμά στον φούρνο είναι αυτό που έψαχνες. Η πιο νόστιμη γεμιστή πατάτα.
Λαχταριστές πατάτες γεμιστές με κιμά
Η πατάτα είναι ένα λατρεμένο λαχανικό που το έχουμε χρησιμοποιήσει σε άπειρες συνταγές. Τη σημερινή εποχή μπορείς να φτιάξεις τη πατάτα με χίλιους δύο τρόπους και όπως και να τη φτιάξεις, βγαίνει πεντανόστιμη.
Όπου υπάρχει πατάτα, το φαγητό είναι επιτυχία και το αποτέλεσμα της κάθε συνταγής είναι ανεπανάληπτο. Έτσι, και εγώ ψάχνω κατά καιρούς διάφορες συνταγές και παραλλαγές για να χρησιμοποιήσω την αγαπημένη μου πατάτα. Αυτή η συνταγή ήταν έμπνευση από μία μέρα που είχαμε μακαρόνια με κιμά στο σπίτι. Ο κιμάς περίσσεψε, οπότε σκέφτηκα πως μπορώ να τον αξιοποιήσω. Έκανα τα μαγικά μου και την έκανα πιο ενδιαφέρουσα και σου τη παρουσιάζω σήμερα. Πάμε να δούμε μαζί πως μπορείς να φτιάξεις και εσύ αυτές τις πατάτες γεμιστές με κιμά στον φούρνο.
Υλικά για 2-3 μερίδες:
- 4-5 μεγάλες πατάτες
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλεις
- 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλουμινόχαρτο για να τις τυλίξουμε
- Μισό κιλό κιμά της επιλογής σου
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 2 τριμμένα καρότα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Ένα ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
- Μία συσκευασία σάλτσα ντοματάκια ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 200 γραμμάρια κίτρινα τυριά τριμμένα της επιλογής σου
Προετοιμασία και διαδικασία για τις πατάτες γεμιστές με κιμά
Αυτές οι πατάτες γεμιστές με κιμά θα γίνουν από τις πιο αγαπημένες σου μιας και η νοστιμιά τους δεν συγκρίνεται. Επίσης, θυμίζει πολύ μαμαδίστικο φαγητό που κάποια στιγμή έχουμε δοκιμάσει.
Για αρχή, πλύνε καλά τις πατάτες, χωρίς να τους βγάλεις τη φλούδα και κόψε τις στα δύο. Βάλε τις να βράσουν σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά, ίσα ίσα να μαλακώσουν λίγο. Αυτό το κάνουμε για να μαλακώσει η πατάτα και να μπορούμε να βγάλουμε πιο εύκολα το εσωτερικό της.
Με το που περάσουν τα 5 λεπτά, απέσυρε τις πατάτες από τη κατσαρόλα και άφησε τις σε ένα πιάτο να κρυώσουν λίγο. Μόλις κρυώσουν, αφαίρεσε με ένα πιρούνι το εσωτερικό της κάθε πατάτας, μέχρι να γίνει σαν μικρή βαρκούλα που μπορούμε να τη γεμίσουμε. Πρόσεχε να μην είναι πολύ λεπτό το εσωτερικό για να μην κοπεί. Πάρε τη κάθε πατάτα, αλατοπιπέρωσε τη και άλειψε πάνω της λίγο ελαιόλαδο. Τύλιξε τη με λίγο αλουμινόχαρτο στην από κάτω πλευρά και άφησε τις σε ένα ταψί μέχρι να φτιάξουμε τον κιμά μας.
Για τον κιμά, ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας και τρίβουμε τα καρότα στον τρίφτη. Στραγγίζουμε τα καρότα μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά τους. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά να τσιγαριστούν για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε να τσιγαριστεί καλά. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε, το κόκκινο κρασί και ένα ποτήρι νερό. Αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να τραβήξει τα υγρά του.
Όταν τραβήξει τα υγρά του, γεμίζουμε τις πατάτες και ρίχνουμε από πάνω τριμμένο τυρί στη κάθε μια. Ψήνουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρει χρώμα. Το φαγητό μας είναι έτοιμο να το σερβίρεις και να το μοιραστείς με τους αγαπημένους σου. Οι πιο νόστιμες πατάτες γεμιστές με κιμά στον φούρνο.
Extra tips:
- Αντί για τα κίτρινα τυριά, μπορείς να προσθέσεις ότι τυρί σου αρέσει. Για παράδειγμα η φέτα ταιριάζει πάρα πολύ με τη συνταγή μας. Μπορείς να βάλεις τρίμμα φέτας μέσα στον κιμά ή ακόμα και να το απλώσεις πάνω από τις πατάτες και να τις ψήσεις έτσι.
- Αν θέλεις ένα πιο γεμάτο αποτέλεσμα, βάλε πάνω από τις πατάτες μπεσαμέλ σπιτική ή έτοιμη από το σούπερ-μάρκετ. Επίσης, και το γιαούρτι είναι μία νόστιμη επιλογή για να το στολίσεις.
- Σέρβιρε αυτές τις πατάτες γεμιστές με κιμά, με κάποιο δροσερή σαλάτα, μία σος της επιλογής σου αλλά και με κάποιο ζυμαρικό, ρύζι ή κρέας. Δες εδώ νόστιμες σαλάτες για να διαλέξεις.
- Μπορείς να προσθέσεις ότι λαχανικά θέλεις στο μείγμα μας. Για παράδειγμα ταιριάζουν οι πιπεριές, τα μανιτάρια, η φρέσκια ντομάτα αλλά και το κολοκύθι.
- Αν προτιμάς μια πιο vegan εκδοχή, χρησιμοποίησε κιμά σόγιας ή απλά μανιτάρια, αντί για κιμά από κρέας. Επίσης, υπάρχουν πολλά φυτικά τυριά που μπορείς να προσθέσεις. Δες εδώ περισσότερες vegan συνταγές για να διαλέξεις.
- Δες εδώ πως να φτιάξεις τραγανές πατάτες ογκρατέν.
- Φτιάξε υγιεινές πατάτες φούρνου σαν τηγανιτές.
- Λαχταριστές πατάτες καρμπονάρα με μπέικον και πολλά τυριά.
- Μία εύκολη πατατόπιτα φούρνου με υλικά που έχουμε όλοι.
Μοιράσου αυτή τη λαχταριστή συνταγή με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!