Τα ορεκτικά με τυρί είναι από τις παρασκευές που υπάρχουν σε κάθε τραπέζι και μπουφέ. Φτιάξε τα δικά σου και απόλαυσε τα με αγαπημένους.
Εύκολα ορεκτικά με τυρί
Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το τυρί μέσα στην χωριάτικη σαλάτα μας ή σε πιατέλα ως συνοδευτικό για το κρασί μας. Το βλέπουμε επίσης λιωμένο στην πίτσα ή τριμμένο στη μακαρονάδα.
Κι όμως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να το δοκιμάσεις. Διάβασε παρακάτω πώς μπορείς να φτιάξεις πρωτότυπα ορεκτικά με τυρί. Στις συνταγές που δεν αναφέρεται το είδος του τυριού, μπορείς να βάλεις αυτό που σου αρέσει. Ωστόσο, προτείνουμε τη φέτα για όλες τις συνταγές, η αλμυρή της γεύση θα τις απογειώσει. Ώρα να μάθεις τα πιο τυρένια ορεκτικά για κάθε τραπέζι και μάζωξη σου.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
ΤΥΡΙ BEIGNET
- Υλικά:
½ κιλό τυρί, λίγο λαδόξυδο, λίγο αλεύρι, 2 αβγά, λίγο γάλα, αλατοπίπερο όσο θέλουμε, ηλιέλαιο για το τηγάνισμα.
- Ετοιμάζουμε έναν μικρό χυλό βάζοντας 3 κουταλιές αλεύρι, λίγο αλάτι, μια κουταλιά γάλα και 2 αβγά χτυπημένα. Εντωμεταξύ έχουμε βάλει να μουσκέψει το τυρί κομμένο σε μακρόστενες φέτες μέσα στο λαδόξυδο που έχουμε προσθέσει λίγο πιπέρι. Τις αφήνουμε μέσα αρκετή ώρα, να παναριστούν καλά. Μετά αλείφουμε την κάθε φέτα τυριού με το χυλό και την τηγανίζουμε με βούτυρο μέχρι να ξανθύνει και από τις 2 πλευρές. Το σερβίρουμε σαν ορεκτικό. Άφησε το να κρυώσει λίγο πριν το δοκιμάσεις για να μην καείς.
ΤΥΡΙ AU DIABLE
- Υλικά:
300 γραμμάρια τριμμένο τυρί, 3 κουταλιές βούτυρο, λίγη μουστάρδα, λίγο ξύδι, λίγη γουστερ σως, αλατοπίπερο, έτοιμα κράκερ.
- Τοποθετούμε μέσα σε μια λεκανίτσα όλα τα υλικά εκτός από το ξύδι και τα κρακερς. Το ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ξύδι, όχι μαζεμένο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Από το μείγμα αυτό τοποθετούμε μια στρώση σε κάθε κράκερ. Μετά ψήνουμε τα κρακερς στο φούρνο, σε υψηλή θερμοκρασία, για λίγα λεπτά, τοποθετημένα σε φέτες τυριού ανάλογου μεγέθους. Μόλις ψηθεί το πιάτο μας, τα βγάζουμε προσεκτικά και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα. Αυτά ονομάζονται και καναπεδάκια αλλά εμείς προτιμάμε μία πιο διαφορετική ονομασία.
ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ ΜΕ ΑΒΓΆ
Βάζουμε ανάλογο βούτυρο και μια κουταλιά γάλα ή γιαούρτι στο τηγάνι. Μόλις πάρει βράση τοποθετούμε τη φέτα κομμένη σε τεμάχια πάχους ½ εκατοστού. Σπάμε τα αβγά ένα ένα σε πιατάκι και τα απλώνουμε με προσοχή πάνω στη φέτα, που έχει ψηθεί λίγο εντωμεταξύ. Πασπαλίζουμε επάνω στα αβγά ελάχιστο αλατοπίπερο και με το κουταλάκι περιχύνουμε την επιφάνεια των αβγών με το βραστό βούτυρο, για να πήξουν.
Τα αβγά μπορεί να γίνουν και ομελέτα. Σπάμε τα αβγά σε μπολ, ρίχνουμε μέσα και τη φέτα τριμμένη στο χέρι, προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και τα χτυπάμε όλα μαζί. Η φέτα δεν πρέπει να λιώσει τελείως. Αδειάζουμε το μείγμα στο βούτυρο που βράζει. Όταν ψηθεί από τη μία μεριά τη γυρίζουμε και από την άλλη. Μέσα στο μείγμα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο γάλα ή γιαούρτι και λίγο αλεύρι ή κόρν φλάουρ, για να γίνει πιο αφράτο.
Επίσης, μπορούμε να κόψουμε την ομελέτα σε κομματάκια ή τετραγωνάκια και να τη σερβίρουμε έτσι ή πάνω σε φέτες ψωμί ή σε κράκερς.
Αυτά τα υπέροχα ορεκτικά με τυρί ταιριάζουν πολύ με κάποιο ούζο ή κρασί της επιλογής σου. Δες εδώ διάφορους μεζέδες για ούζο για να διαλέξεις.