authentika-gnisia-rosika-piroski-sintagi-me-kima-gemista-sintages-eksoterikou-eisaimonadikigr

Εύκολη συνταγή για αυθεντικά γεμιστά ρωσικά πιροσκί

Θες να μάθεις και εσύ πως μπορείς να φτιάξεις ζουμερά ρωσικά πιροσκί σαν αυτά που τρως από τον φούρνο; Μάθε πως με αυτή την εύκολη συνταγή.

 

Γνήσια ρωσικά πιροσκί

sintagi-gia-authentika-rosika-piroski-gemista-sintages-me-kima-eisaimonadikigr

 

Θυμάμαι από πολύ μικρή ότι είχα μία ιδιαίτερη αδυναμία σε ότι περιέχει ζύμη ή σφολιάτα. Επίσης, θυμάμαι τον συνοικιακό φούρνο της γειτονιάς μου που από εκεί ψωνίζαμε για να φάμε στο διάλειμμα του σχολείου. Και φυσικά δεν μπορώ να ξεχάσω τα λαχταριστά πιροσκί με κιμά, τυρί ή πατάτα που τα προτιμούσα και τα αγόραζα συνέχεια.

Εκτός από αυτή την όμορφη ανάμνηση, θυμάμαι ότι είχα και μία γειτόνισσα που έφτιαχνε τα πιο νόστιμα ρωσικά πιροσκί που έχω δοκιμάσει ποτέ. Όλες αυτές οι αναμνήσεις μου ξύπνησαν διότι επισκέφτηκα ένα ρώσικο εστιατόριο και το πιροσκί που σέρβιραν ήταν από άλλο πλανήτη.

Έτσι, μόλις γύρισα σπίτι άρχισα να ψάχνω υπομονετικά να βρω μία αυθεντική συνταγή για γνήσια ρωσικά πιροσκί και μάντεψε τι έγινε. Βεβαίως και βρήκα τη κατάλληλη για μένα και ήρθε η ώρα να τη μοιραστώ μαζί σου. Λαχταριστά πιροσκάκια με ότι γέμιση θέλεις.

 

 

 

Τι θα χρειαστείς για 10-15 μέτρια πιροσκί:



 

Για τη ζύμη:

  • Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Ένα φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Μία κούπα χλιαρό νερό
  • 3 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο

 

 

Για τη γέμιση με κιμά:

  • 400 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
  • Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες ή 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • Μία κούπα ρύζι
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

 

 

 

 

Εκτέλεση και διαδικασία για τα ρωσικά πιροσκί με γέμιση κιμά

piroski-rosika-sintagi-authentiki-gnisia-gemista-me-kima-zimi-kimas-eisaimonadikigr

 

Θα αγαπήσεις τόσο πολύ αυτά τα εύκολα πιροσκί που θα τα φτιάχνεις συνέχεια. Αυτή είναι μία αυθεντική ρωσική συνταγή που βρήκα και θυμίζει πάρα πολύ τα γνήσια πιροσκί που φτιάχνουν στη Ρωσία. Πάμε να τα φτιάξουμε μαζί βήμα βήμα.

Για αρχή θα φτιάξουμε τη ζύμη μας για να την αφήσουμε να ξεκουραστεί πρώτα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με τη ξηρή μαγιά και το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό και το ηλιέλαιο και πλάθουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη. Φτιάχνουμε ένα μεγάλο μπαλάκι ζύμης, το αλείφουμε με λίγο ηλιέλαιο και το αφήνουμε στο μπολ του σκεπασμένο με 1-2 πετσέτες κουζίνας. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Το μέρος που θα την αφήσουμε πρέπει να είναι ξηρό και ζεστό όσο πρέπει.

Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη μας και να διπλασιαστεί σε μέγεθος, ξεκινάμε με τη γέμιση του κιμά. Για αρχή ξεπλένουμε το ρύζι και το βάζουμε να βράσει. Μόλις βράσει, το σουρώνουμε και το ξεπλένουμε με άφθονο παγωμένο νερό. Το αφήνουμε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε έπειτα.

 

 

Στη συνέχεια πολτοποιούμε το σκόρδο και το προσθέτουμε σε ένα βαθύ τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο και τον κιμά. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί καλά ο κιμάς και να ψηθεί. Όταν ψηθεί, ρίχνουμε μέσα το ρύζι που έχουμε βράσει, ρίχνουμε ένα καλό ανακάτεμα στο μείγμα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη γέμιση του κιμά στην άκρη σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει για να μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε μετά.

Όταν περάσει η 1 ώρα και η ζύμη μας έχει φουσκώσει και η γέμιση έχει κρυώσει, ξεκινάμε να φτιάχνουμε τα πιροσκί μας. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπουκίτσες-μπαλάκια και τα ανοίγουμε με τα χέρια μας αφού τα έχουμε λαδώσει. Βάζουμε λίγη γέμιση στη μέση της ζύμης, κλείνουμε καλά από όλες τις πλευρές και τηγανίζουμε τα πιροσκί μας σε καυτό λάδι. Για να τα τηγανίσουμε καλά, πρέπει το λάδι να είναι πολύ καυτό. Μόλις πάρουν χρώμα, τα σερβίρουμε σε μία μεγάλη πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και έτοιμα τα πιο νόστιμα ρωσικά πιροσκί που έχεις δοκιμάσει ποτέ.

 

 

 

 

Extra tips:

  • Αντί για τη γέμιση με τον κιμά, μπορείς να γεμίσεις τα πιροσκί μας με κάποιο τυρί ή αλλαντικό της επιλογής σου, όπως επίσης και πουρέ πατάτας αλλά και λουκάνικο ή τυρί κρέμα.
  • Για μία πιο νηστίσιμη-vegan εκδοχή, βάλε λαχανικά ή φυτικό τυρί μέσα στα πιροσκί.
  • Μπορείς να συνοδεύσεις το πιάτο με μία δροσερή, απλή σώς με γιαούρτι και λίγο σκόρδο.
  • Αν προτιμάς πιο ελαφριά τα πιροσκί, μπορείς να τα ψήσεις στον φούρνο σε λαδόκολλα. Για 10-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Αυτά τα πιροσκί είναι κατάλληλα για να τα πάρεις μαζί σου στη δουλειά, στη σχολή, στο σχολείο, να τα φτιάξεις σε κάποιο πάρτι ή τραπέζι αλλά και να τα μοιράσεις σε συγγενείς και φίλους.
  • Ταιριάζουν πολύ με μπύρα και είναι το κατάλληλο συνοδευτικό για μεζέ με ούζο, μπύρα ή κρασί.
  • Για περισσότερα πιροσκάκια, φτιάξε περισσότερη ζύμη.
  • Μπορείς να φτιάξεις ότι σχήμα θέλεις τα πιροσκί ανάλογα με τα γούστα σου.
  • Και για γλυκά πιροσκί που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι, πρόσθεσε μέσα στη ζύμη, πραλίνα φουντουκιού, μερέντα, φυστικοβούτυρο, μέλι, ζάχαρη, μαρμελάδα, κάποιο φρούτο αλλά και να τα στολίσεις με ζάχαρη άχνη, κανέλα ή τριμμένη καρύδα. Θα σου θυμίσουν πολύ λουκουμάδες.
  • Αν δεν σου αρέσει ο μοσχαρίσιος κιμάς, μπορείς να τον αντικαταστήσεις με χοιρινό ή κιμά κοτόπουλου.

 

 

 

Μοιράσου αυτά τα υπέροχα ρωσικά πιροσκί με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

 

Post Author: Eisaimonadikigr