fagito-pou-exei-perissepsei-upoleimmata-fagitou-geumata-ugeia-eisaimonadikigr

Αξιοποίησε το φαγητό που έχει περισσέψει χωρίς να το πετάξεις

Έχεις φαγητό που έχει περισσέψει και δεν ξέρεις τι να το κάνεις; Μην το πετάξεις και αξιοποίησε το με κάποιους γρήγορους και νόστιμους τρόπους.

 

Φαγητό που έχει περισσέψει και αξιοποίηση

leftovers-fagito-perissepse-idees-simvoules-eisaimonadikigr

 

Έχουμε δυστυχώς πολύ συχνά τη συνήθεια να πετάμε τα υπολείμματα του φαγητού χωρίς να τα αξιοποιούμε με άλλο τρόπο. Στην καλύτερη περίπτωση, τα γαρνίρουμε με μερικά φύλλα σαλάτας ή τα συνοδεύουμε με μια μαγιονέζα. Μ’ αυτή την οπτική, δεν είναι σπάνιο το να πετάμε στα σκουπίδια υπολείμματα φαγητών σε πολύ μικρή ποσότητα, με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν αρκετά για να φτιάξουμε από αυτά ένα πραγματικό πιάτο.
Εκεί είναι το λάθος. Με λίγη επινοητικότητα, το παραμικρό κομμάτι ψαριού ή κρέατος μπορεί να γίνει ένα νόστιμο πιάτο σε πολύ λίγο χρόνο, αρκεί ν’ ακολουθήσετε τις συμβουλές μας.

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.



 

 

Λύσεις για το φαγητό που έχει περισσέψει

upolleimata-fagitou-perisseuoumeno-fagito-diatrofi-eisaimonadikigr

 

  • Αν πρόκειται για υπολείμματα από ψάρια ή θαλασσινά, κρέατα, λαχανικά, μπορείτε να φτιάξετε ωραίες σούπες.
    Βάλτε τα υπολείμματα στο μίξερ, συμπληρώστε με ένα κύπελλο ρύζι ξεπλυμένο με λίγο κρύο νερό για να γίνει το παρασκεύασμα πιο αφράτο, ελάχιστο πιπέρι καγέν και μία δυο ντομάτες πολύ σφιχτές, αν πρόκειται για υπολείμματα ψαριού.

 

  • Με τα υπολείμματα από κρέας, προσθέστε 100 γραμμάρια κρεμμύδια και με τα υπολείμματα λαχανικών ένα με δύο κύπελλα τσαγιού νιφάδες από πατάτες για πουρέ.
    Αδειάστε δύο κύπελλα τσαγιού νερό, αλατοπιπερώστε κατά βούληση και χτυπήστε στο μίξερ για δέκα λεπτά. Συμπληρώστε με νερό και βράστε για δέκα λεπτά, σε νερό που έχει πάρει βράση.
    Για να σερβίρετε, μπορείτε να συνοδέψετε τη σούπα σας με τριμμένη γραβιέρα.

 

 

 

 

 

  • Αν έχετε φτιάξει πίτα και σας έχει περισσέψει φύλο, μπορείτε να συμπληρώσετε με υπολείμματα από κρέας, και να φτιάξετε πιτάκια.
    Ρίξτε στο μίξερ δύο φρέσκα κρεμμυδάκια και τέσσερα κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο, το 1/3 από τα υπολείμματα και ίση ποσότητα ψαχνό λουκάνικου, ένα αβγό, μια πρέζα βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Χτυπήστε για ένα λεπτό.
    Κόψτε τα υπόλοιπα υπολείμματα σε μικρούς κύβους και ανακατέψτε τους με το αλεσμένο μείγμα.
    Ανοίξτε σε φύλλο τα υπολείμματα της ζύμης, χωρίστε τη σε ίσα ορθογώνια κομμάτια και γεμίστε τα με μείγμα. Σκεπάστε τα με τα άλλα κομμάτια που δεν έχετε γαρνίρει. Αλείψτε την επιφάνεια με ένα αβγό χτυπημένο.
    Ψήνετε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί, σε προθερμασμένο φούρνο, για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.

 

  • Αν σας έχουν μείνει ζυμαρικά, μπορείτε να κάνετε μία υπέροχη μακαρονοσαλάτα με τα υλικά της επιλογής σας, όπως κομμένα λαχανικά σε κύβους. Βάλτε και λίγη μαγιονέζα ή γιαούρτι και έτοιμο το πιάτο μας. Επίσης τα μακαρόνια μας μπορούν να γίνουν μία νόστιμη πίτα με πολλά τυριά που λιώνουν στο στόμα.

 

  • Σε όλους μας έχει μείνει χθεσινό ψωμί κάποια στιγμή, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Κόψε το ψωμί σε λεπτές φέτες, ρίξε αλάτι, ρίγανη και λάδι και ψήσε στον φούρνο για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου. Θα έχεις τα πιο νόστιμα παξιμάδια ψωμιού που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Πάνε τέλεια με το φαγητό σου και μπορείς να τα βουτήξεις μέσα σε κάποια σος ή σαλάτα.

 

  • Τέλος, αν σου έχει μείνει κάποια σούπα, ανακάτεψε τη στο μπλέντερ και κάνε τη βελουτέ. Σέρβιρε τη ως ορεκτικό ή κρύο πιάτο.

 

  • Επιπλέον, μπορείς να δώσεις το πιάτο που σου περισσεύει σε κάποιον που το χρειάζεται.

 

 

Καλή σας όρεξη! Σας άρεσε η ιδέα μας; Πώς θα αξιοποιήσεις το φαγητό που έχει περισσέψει;



Post Author: Eisaimonadikigr