min-prospernas-mathima-zois-aimodosia-ethelontiki-ugeia-antropoi-eisaimonadikigr

Αιμοδοσία. Δώσε λίγο αίμα και μοίρασε ζωή και ελπίδα

Η αιμοδοσία είναι η πιο απλή αλλά και η πιο αγνή πράξη αγάπης και ευθύνης. Το να δίνεις αίμα βοηθάει άπειρους ανθρώπους και σώζει χιλιάδες ζωές.

 

Αιμοδοσία. Δώσε πνοή ζωής

sose-mia-zoi-ethelontiki-aimodosia-aima-ugeia-anthropos-eisaimonadikigr

Γνωρίζεις ότι για κάθε φορά που κάποιος δίνει αίμα μπορεί να σώσει τρεις ζωές ενηλίκων και έως 6 ζωές παιδιών;
Ότι το 75% του πληθυσμού σύμφωνα με έρευνες κάποια στιγμή στη ζωή τους θα χρειαστούν μετάγγιση αίματος ; Ωστόσο, δυστυχώς μόνο το 1,5% είναι αιμοδότες, πολύ μικρός αριθμός συγκριτικά με τις ανάγκες στη χώρα μας, κάτι που μας αναγκάζει να εισάγουμε φιάλες αίματος. Είμαστε μέσα στις πρώτες 60 χώρες παγκοσμίως που δεν μπορούμε να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού μας σε αίμα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2015 η εισαγωγή αίματος από την Ελβετία στοίχισε στο ελληνικό κράτος 5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση του επιπέδου υγείας των Ελλήνων.

 

ethelontiki-aimodosia-ugeia-aima-moirase-zoi-soma-eisaimonadikigr

 

 

Το αίμα μας δεν μπορεί να παρασκευαστεί σε κανένα εργαστήριο . Γι’αυτό ακόμη και το πιο έμπειρο ιατρικό προσωπικό, ακόμα κι αν διαθέτει τον καλύτερο ιατρικό εξοπλισμό μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο εάν ο ασθενής χρειαστεί αίμα και δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτό. Έτσι όλα τα νοσοκομεία βασίζονται στο τμήμα αιμοδοσίας για είτε σε έκτακτες περιπτώσεις είτε σε σταθερή βάση για να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους. Η έλλειψη επάρκειας αίματος στον οργανισμό μας μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα και κυρίως υποξία. Όταν δηλαδή τα ερυθρά κύτταρα είναι τόσο λίγα που δεν καταφέρνουν να μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο στους πνεύμονες με απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

 

Η αιμοδοσία θα απαιτήσει 20- 30 λεπτά. από το χρόνο σας. Αυτός είναι συνολικός χρόνος λοιπόν που απαιτείται μαζί με την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου και την ιατρική εξέταση. Ο καθαρός χρόνος κατά τον οποίο γίνεται η λήψη αίματος είναι 10 λεπτά. Η ποσότητα του αίματος που δίνετε σε κάθε αιμοδοσία είναι 450ml. Για αυτήν την ποσότητα ο οργανισμός αναπαράγει πολύ γρήγορα το αίμα. Συγκεκριμένα το πλάσμα  αναπληρώνεται μέσα στις πρώτες 24 ώρες, τα ερυθρά αιμοσφαίρια στις επόμενες 3-4 ημέρες κι ο σίδηρος μέσα σε 6-8 εβδομάδες. Κάθε υγιής ενήλικας μπορεί να δίνει αίμα ανά 3 μήνες που σημαίνει ότι μπορούμε να δίνουμε αίμα έως και 4 φορές το χρόνο.

 

 

 

Δώσε Αίμα & Μοίρασε ζωές!

aimodosia-thetiki-energeia-ethelontiki-energeia-giatroi-aima-soma-eisaimonadikigr

 

Ευεργετική και για τον τακτικό δότη η αιμοδοσία αφού καταρχάς έχει ένα κάλο. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και ασφαλής. Ο πόνος της βελόνας διαρκεί όσο διαρκεί το τσίμπημα, μόνο μια στιγμή! Την υπόλοιπη ώρα απλώς ανοιγοκλείνεις τη γροθιά σου προκειμένου να διευκολυνθεί η φλεβική επάνοδος του αίματος.

 

Η αιμοδοσία είναι ευεργετική και για το δότη καθώς αρχικά έχει μια καλύτερη εικόνα της υγείας του, έχει δικαίωμα σε δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις μια φορά το χρόνο, ενώ κάθε φορά γίνονται αυστηροί εργαστηριακοί έλεγχοι για σοβαρά μολυσματικά νοσήματα και εάν κάτι δεν πάει καλά ενημερώνεται διακριτικά από το γιατρό της αιμοδοσίας. Τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα εξισορροπούνται, κάτι που προστατεύει και την καρδιά μας. Παράλληλα μειώνονται οι πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο και θρομβώσεις καθώς με το να δίνουμε αίμα γίνεται καλύτερη αιματική ροή.

Ακόμη δικαιούμαστε άδεια από την εργασία μας και προτεραιότητα εάν εμείς οι ίδιοι χρειαστούμε αίμα ή κάποιο συγγενικό μας πρόσωπο. Απευθυνθείτε στα Τμήματα Αιμοδοσίας των νοσοκομείων όλης της χώρας και ενημερωθείτε.

 

Είναι ζήτημα ζωής!

Post Author: Eisaimonadikigr