lagana-pou-perissepse-sarakosti-psomi-laganes-sarakostiana-eisaimonadikigr

Έχεις λαγάνα που περίσσεψε; Μην τη πετάξεις και αξιοποίησε τη!

Μήπως έχεις λαγάνα που περίσσεψε από το Σαρακοστιανό τραπέζι; Μπορείς να την αξιοποιήσεις με πολλούς τρόπους που θα σου πω παρακάτω.

 

Λαγάνα που περίσσεψε και τρόποι αξιοποίησης

sou-perissepse-lagana-aksiopoiise-tin-min-tin-petakseis-sarakosti-kathara-deutera-laganes-eisaimonadikigr

 

Η λαγάνα έχει τη τιμητική της τη Καθαρά Δευτέρα και τις περισσότερες φορές μας περισσεύει και δεν ξέρουμε τι να τη κάνουμε.  Πολλά άτομα είτε τη πετάνε, είτε τη δίνουν στα ζώα τους αν έχουν. Ωστόσο, ήξερες ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι που μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις;

Και ο καθένας είναι πολύ νόστιμος και ενδιαφέρον. Μην πετάξεις την αγαπημένη σου λαγανίτσα και φτιάξε τη όπως θα σου πω εγώ παρακάτω.

 



 

 

 

Για πρωινό

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη περισσευούμενη λαγάνα, αντί για κάποιο ψωμί ή τοστ στο πρωινό. Κόψε τη κομματάκια και ζέστανε τη λίγο και απόλαυσε τη μαζί με κάποιο αλλαντικό ή τυρί ή κάτι γλυκό. Πχ, μαρμελάδα, μέλι, μερέντα κλπ.

 

 

 

Φτιάξε φρυγανιές

Άλλος ένας ακόμη τρόπος για την αξιοποίηση της λαγάνας, είναι να τη κάνεις φρυγανιές. Κόψε τη σε λεπτές φέτες και ψήσε τις στον φούρνο για 5-10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αποθήκευσε τις σε κάποιο ξηρό σημείο μέσα σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς ή σε ένα κουτί. Απόλαυσε καινούριες φρυγανιές χωρίς καθόλου κόπο. Μπορείς επίσης, να τις κόψεις πιο χοντρές για να γίνουν σαν αφράτα παξιμάδια.

 

 

paraskeues-lagana-pou-perissepse-idees-sarakostiana-psomi-laganes-eisaimonadikigr

 

 

Για μπιφτέκια

Το ήξερες ότι η λαγάνα που περίσσεψε είναι η ιδανική για μπιφτέκια; Αντί για παλιό ψωμί ή φρυγανιά τριμμένη, τρίψε στο μπλέντερ σου τη λαγάνα μέχρι να γίνει τρίμματα. Αποθήκευσε τη σε σακουλάκια με τη ποσότητα που θέλεις και χρησιμοποίησε τη κάθε φορά για τα μπιφτέκια σου ή για κάποια άλλη παρόμοια συνταγή.

 

 

 

Μυρωδάτα σκορδόψωμα

Θέλεις τα πιο νόστιμα σκορδόψωμα που γίνονται πανεύκολα; Η λαγάνα θα απογειώσει τη γεύση τους και θα την εκμεταλλευτείς στο έπακρο. Απλά κόψε σε φέτες τη λαγάνα, ρίξε σε κάθε φέτα λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο, λίγο τριμμένο σκόρδο ή σε σκόνη και τυρί τριμμένο. Ψήσε τα σε λαδόκολλα στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και απόλαυσε.

 



Μικρά πιτσάκια για όλες τις ώρες

Μία ακόμα ιδέα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια, είναι αυτά τα ατομικά πιτσάκια. Κόψε σε φέτες τη λαγάνα και άπλωσε της από πάνω ντομάτα ή κέτσαπ, αλλαντικά της επιλογής σου, ότι λαχανικά θέλεις και κίτρινο τριμμένο τυρί. Ψήσε τα για 10-15 λεπτά και έτοιμα τα πιτσάκια σου. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ολόκληρη τη λαγάνα για να φτιάξεις μία μεγάλη πίτσα.

 

 

 

Χορταστικά σάντουιτς

Και αντί για ψωμάκια σάντουιτς ή ψωμί του τοστ, μπορείς πολύ απλά να ανοίξεις τη λαγάνα στη μέση και να τη γεμίσεις με ότι υλικά επιθυμείς. Αν θέλεις κόψε τη σε φέτες ή σε ότι άλλο σχήμα θέλεις και φτιάξε σαντουιτσάκια.

 

 

sandwich-me-lagana-santouitsakia-laganes-perissepse-eisaimonadikigr

 

 

 

Γλυκά πιτάκια – σαντουιτσάκια

Αν είσαι λάτρης των πιο γλυκών παρασκευών, τότε μπορείς πολύ απλά να γεμίσεις τη λαγάνα σου με ότι γλυκό σου αρέσει. Για παράδειγμα, μερέντα, κάποια μαρμελάδα, βούτυρο με ζάχαρη, γλυκό του κουταλιού, φρέσκα φρούτα με σαντιγί, κάποιο σιρόπι ή μέλι κλπ. Και σίγουρα ταιριάζουν και οι ξηροί καρποί αλλά και τα αποξηραμένα φρούτα. Ακόμα και κάποια σοκολάτα σε κομματάκια να βάλεις μέσα, πάλι ταιριάζει απίστευτα με τη λαγάνα σου.

 

 

 

Κρουτόν για όλες τις σούπες

Δεν χρειάζεται να αγοράζεις έτοιμα κρουτόν, από τη στιγμή που μπορείς να εκμεταλλευτείς τη λαγάνα που περίσσεψε . Κόψε τη σε μικρά κυβάκια και ρίξε τους λίγο λάδι και αλάτι ή ακόμα και ρίγανη. Ανακάτεψε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήσε τα μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρώμα. Άφησε τα να κρυώσουν και αποθήκευσε τα σε ένα κουτί, τάπερ ή ακόμα και σε σακούλες τροφίμων. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε όλες σου τις σούπες ως ντεκόρ που τρώγεται.

 

 

Μπρουσκέτες οι δροσερές

Και τι πιο τέλειο από μπρουσκέτες με φρέσκα λαχανικά και φετούλα; Ένας εναλλακτικός ντάκος πάνω σε λαγάνα με τα υλικά που λαχταρά η ψυχή και σίγουρα το στομάχι σου. Κόψε σε φέτες τη λαγάνα και άπλωσε τη πάνω σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ρίξε από πάνω ελαιόλαδο, φέτα τριμμένη, λίγο ρίγανη και ψήσε τις μπρουσκέτες σου για 10 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές και να λιώσει το τυρί. Μόλις τις βγάλεις, τρίψε από πάνω ντομάτα και απόλαυσε τις αμέσως. Είναι οι αγαπημένες μου μπρουσκέτες και είμαι σίγουρη ότι θα τις αγαπήσεις και εσύ. Έχεις την επιλογή να βάλεις και τη ντομάτα στον φούρνο και να γίνει όλο το μείγμα μαζί. Επίσης, μπορείς να βάλεις και άλλα λαχανικά πάνω, όπως πιπεριά, κρεμμύδι, κάππαρη, ελιές σε ροδέλες κλπ. Και σίγουρα μπορείς να βάλεις και άλλο τυρί εκτός από φέτα, ανάλογα τα γούστα σου.

 

 

 

Στη κατάψυξη

Και φυσικά μπορείς απλά να τη βάλεις στη κατάψυξη και να τη διατηρήσεις για όσο καιρό θέλεις. Κόψε τη σε κομμάτια για να μην πιάνει χώρο και βάλε τη μέσα σε σακούλες. Απλά τη βγάζεις από τη κατάψυξη και την ψήνεις για να ξεπαγώσει. Έτσι, θα έχεις πάντα λαγάνα για τις στιγμές που τη θέλεις.

 

 

 

 

Εσύ ήξερες αυτές τις ιδέες για να αξιοποιήσεις τη λαγάνα που περίσσεψε ; Ποια από αυτές σου φάνηκε πιο χρήσιμη;




 

Post Author: Eisaimonadikigr