Υπάρχουν στιγμές που όλοι έχουμε ανάγκη από κάτι γλυκό. Ίσως μετά από μια κουραστική μέρα, ίσως για να συνοδεύσουμε τον καφέ μας ή απλώς επειδή μας ήρθε μια ξαφνική λιγούρα. Κι ενώ πολλές φορές η ιδέα του να φτιάξουμε γλυκό μας φαίνεται χρονοβόρα και περίπλοκη, η παρακάτω συνταγή θα σου αλλάξει γνώμη. Πρόκειται για ένα σοκολατένιο γλυκάκι που φτιάχνεται μόνο με 3 βασικά υλικά, χωρίς μίξερ, χωρίς ψήσιμο και χωρίς άγχος.
Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για αρχάριους στην κουζίνα αλλά και για όσους θέλουν να φτιάξουν κάτι γρήγορο με υλικά που έχουν ήδη στο ντουλάπι ή το ψυγείο τους. Είναι επίσης εύκολα παραμετροποιήσιμη – μπορείς να προσθέσεις υλικά της αρεσκείας σου, όπως ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα ή καραμέλες, αλλά ακόμα και στην πιο απλή της εκδοχή είναι πεντανόστιμη.
Υλικά:
-
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και σοκολάτα γάλακτος αν προτιμάς)
-
200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
-
150 γρ. μπισκότα τύπου digestive ή πτι-μπερ (σπασμένα σε κομμάτια)
Προαιρετικά: 1 χούφτα καρύδια ή φουντούκια, αποξηραμένα φρούτα, ή λίγη τριμμένη καρύδα για πασπάλισμα.
Εκτέλεση:
-
Λιώνουμε τη σοκολάτα: Σε ένα μπολ που αντέχει τη θερμότητα, σπάμε τη σοκολάτα σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε το μπολ πάνω από το νερό (μπεν μαρί). Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και να γίνει λεία και γυαλιστερή. Εναλλακτικά, μπορούμε να λιώσουμε τη σοκολάτα και στο φούρνο μικροκυμάτων σε διαστήματα των 20-30 δευτερολέπτων, ανακατεύοντας ενδιάμεσα για να μην καεί.
-
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα: Μόλις λιώσει η σοκολάτα, κατεβάζουμε το μπολ από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ζαχαρούχο γάλα. Ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ ή ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
-
Σπάμε τα μπισκότα: Σε ένα άλλο μπολ, σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια, όχι όμως πολύ ψιλά – θέλουμε να κρατάνε λίγο την υφή τους. Ρίχνουμε τα μπισκότα μέσα στο σοκολατένιο μείγμα και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν καλά.
-
Φόρμα και ψυγείο: Στρώνουμε ένα μικρό ταψάκι ή τάπερ με αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα) και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Πιέζουμε ελαφρά με μια σπάτουλα για να στρωθεί ομοιόμορφα. Αν θέλεις, μπορείς να πασπαλίσεις από πάνω με λίγη τριμμένη καρύδα, ξηρούς καρπούς ή τρίμμα σοκολάτας. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά.
-
Κόβουμε και σερβίρουμε: Μόλις το γλυκό έχει σταθεροποιηθεί, το βγάζουμε από το ψυγείο και το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές μέρες, σε αεροστεγές σκεύος.
Γιατί να το φτιάξεις:
Το γλυκάκι αυτό είναι πραγματικά ένα μικρό θαύμα. Θυμίζει μωσαϊκό, αλλά χωρίς τα αυγά και χωρίς ψήσιμο. Μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε πιο σύνθετα επιδόρπια, κι όμως φτιάχνεται σε μόλις 10 λεπτά. Είναι ιδανικό για παιδιά, αλλά και για μεγάλους που αναζητούν μια γλυκιά στιγμή χωρίς πολλές ενοχές ή κόπο.
Αν θέλεις, μπορείς να το κάνεις και πιο… “πλούσιο”, προσθέτοντας φυστικοβούτυρο, λευκή σοκολάτα ή κομματάκια καραμέλας. Αλλά ακόμη και στην απλή του μορφή, το αποτέλεσμα είναι απίστευτα γευστικό.
Μικρά tips:
-
Αντί για μπισκότα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και δημητριακά, τύπου corn flakes ή ρυζογκοφρέτες.
-
Για πιο “ενήλικη” γεύση, μπορείς να προσθέσεις 1 κουταλιά λικέρ ή ρούμι στο μείγμα σοκολάτας.
-
Αν το θες πιο μαλακό, μπορείς να αυξήσεις λίγο το ζαχαρούχο ή να βάλεις λιγότερα μπισκότα.