Αυτό το vegan ρυζόγαλο είναι για όλους εμάς που αγαπάμε αυτό το γλύκισμα αλλά προτιμάμε κάτι διαφορετικό χωρίς λακτόζη και περιττά λιπαρά.
Μοναδικό vegan ρυζόγαλο για όλες τις ώρες της ημέρας
Ακόμα θυμάμαι τη γιαγιά μου να φτιάχνει αυτά τα νόστιμα μπολάκια με το ρυζόγαλο και να τα βάζει στο ψυγείο. Η μοναδική κανέλα που έριχνε από πάνω ήταν το κάτι άλλο και είναι μία αγαπημένη γεύση των παιδικών μου χρόνων. Τώρα που μεγάλωσα ακόμα ψάχνω να βρω ένα ρυζόγαλο που θα είναι αντάξιο της γιαγιάς μου. Μέχρι και σήμερα δεν είχα βρει κάτι που να πλησιάζει τη γεύση αυτού του μοναδικού γλυκού, γι’ αυτό σκέφτηκα να φτιάξω το δικό μου.
Είμαι ένας άνθρωπος που αποφεύγω τα ζωικά προϊόντα και κυρίως ότι περιέχει λακτόζη (ναι είμαστε πολλοί, κατάλαβες τι εννοώ). Οπότε φροντίζω να φτιάχνω διάφορες παραλλαγές των αγαπημένων μου πιάτων που περιέχουν γάλα. Το αντικαθιστώ με κάποιο φυτικό γάλα και το αποτέλεσμα πάντα είναι πεντανόστιμο. Έτσι έκανα και με το συγκεκριμένο ρυζόγαλο μιας και χρησιμοποίησα ένα από τα αγαπημένα μου φυτικά γάλατα που δεν με κάνει να υποφέρω λόγω ευαίσθητου εντέρου.
Αλλά για να μην τα πολυλογώ, συνέχισε να διαβάζεις και μάθε και εσύ πως να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα αυτό το ξεχωριστό vegan ρυζόγαλο χωρίς γάλα. Τρώγεται και στις περιόδους νηστείας και μπορείς να προσθέσεις μέσα όποιο φυτικό γάλα επιθυμείς. Επίσης, τα υλικά και ο τρόπος δεν διαφέρουν και πολύ από το ”κανονικό” ρυζόγαλο.
Υλικά που θα χρειαστείς για 8-9 μπολάκια:
- 1 λίτρο φυτικό γάλα της επιλογής σου (σόγιας, καρύδας, αμυγδάλου, βρώμης κλπ.)
- Μία πρέζα αλάτι
- 200 γραμμάρια ρύζι Καρολίνα
- 500 ml νερό
- 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη ή κάποιο άλλο γλυκαντικό που σου αρέσει
- 2 βανίλιες
- 2 κουταλιές της σούπας κόρν-φλάουρ
- Κανέλα για το σερβίρισμα μετά
Οδηγίες και εκτέλεση για το vegan ρυζόγαλο με μυρωδιά κανέλας
Για αρχή, πλένουμε καλά και στραγγίζουμε το ρύζι μας. Το βάζουμε σε ένα μεγάλο κατσαρολάκι να βράσει μαζί με το νερό και το αλάτι για περίπου 10 λεπτά. Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει το ρύζι σε χαμηλή φωτιά. Όταν περάσουν τα 10 λεπτά, προσθέτουμε μέσα το γάλα της επιλογής μας μαζί με τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Κρατάμε 4 κουταλιές της σούπας γάλα για να διαλύσουμε το κόρν-φλάουρ πριν το ρίξουμε στο μείγμα της κατσαρόλας.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά μέχρι να βράσει το ρύζι μας. Δοκίμασε και αν δεις ότι είναι έτοιμο, ανακάτεψε σε ένα μπολάκι το γάλα που έχεις κρατήσει μαζί με το κόρν-φλάουρ. Θέλουμε το κόρν-φλάουρ να διαλυθεί τελείως πριν το προσθέσουμε μέσα στο μείγμα που βράζει. Όταν λιώσει, ρίξτο μέσα στη κατσαρόλα και ανακάτευε πάλι σιγά σιγά μέχρι να αρχίζει να πήζει το μείγμα.
Μόλις δεις ότι αρχίζει και πήζει απέσυρε από τη φωτιά και ρίξε το μέσα σε μπολάκια. Άφησε τα εκτός ψυγείου για 20-25 λεπτά να κρυώσουν λίγο και πασπάλισε τα με κανέλα πριν τα βάλεις στο ψυγείο. Άφησε το ρυζόγαλο να παγώσει για περίπου 1 ώρα πριν το δοκιμάσεις. Ωστόσο, μπορείς απλά να το αφήσεις εκτός ψυγείου και μόλις κρυώσει να το φας ή να το απολαύσεις έτσι όπως είναι ζεστό με μπόλικη κανέλα. Εσύ θα διαλέξεις πως θα γευτείς αυτό το πεντανόστιμο vegan ρυζόγαλο.
Extra tips:
- Έχεις την επιλογή να μην προσθέσεις ρύζι μέσα στο γλυκό σου. Χωρίς ρύζι θα γίνει μία απλή, απαλή vegan κρεμούλα που μπορείς να τη φας έτσι ή να τη προσθέσεις σε κάποιο γλυκό.
- Εκτός από κανέλα, μπορείς να στολίσεις το ρυζόγαλο σου με ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια αλλά και με τρούφα σοκολάτας, σαντιγί, τριμμένη καρύδα κλπ. Μπορείς να κάνεις ότι συνδυασμούς θέλεις.
- Για ένα πιο σοκολατένιο αποτέλεσμα, πρόσθεσε λίγο κακάο σε σκόνη στο μείγμα πριν βράσει ή βάλε μέσα μία vegan σοκολάτα σε κομματάκια για να λιώσει μαζί με το γάλα.
- Και αν σου αρέσουν τα πιο τραγανά γλυκάκια, μπορείς να βάλεις μέσα στη κρέμα κάποιο σπασμένο μπισκότο αλλά και ξηρούς καρπούς της επιλογής σου.
- Για περισσότερη μυρωδιά αλλά χωρίς να ”βαρύνει” το γλυκό μας, μπορείς να προσθέσεις μέσα λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
- Αν θέλεις να φτιάξεις περισσότερα μπολάκια με ρυζόγαλο, απλά διπλασίασε τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσεις.
- Επίσης, αν δεν θέλεις δεν χρειάζεται να προσθέσεις το κόρν-φλάουρ. Μπορεί να πήξει και μόνο του αλλά θα χρειαστεί περισσότερη ώρα και υπομονή στο βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.
- Είναι σίγουρα ένα οικονομικό και δροσερό γλυκάκι που θα απολαύσεις κρύο ιδιαίτερα το καλοκαίρι, και ζεστό τον χειμώνα. Και σίγουρα μπορεί να γίνει το κατάλληλο κέρασμα σε κάποια γιορτή, γενέθλια, τραπέζι κλπ.
- Τέλος, είναι το ιδανικότερο γλυκό για όσους έχουν θέματα με το έντερο τους, αποφεύγουν τη γλουτένη και τη λακτόζη και δεν τρώνε ζωικά προϊόντα.
Μοιράσου αυτό το υπέροχο ρυζόγαλο με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!