Φτιάξε και εσύ παραδοσιακή , νόστιμη σπανακόπιτα όπως της γιαγιάς. Θα γλείφεις τα δάχτυλα σου με αυτή τη συνταγή για παραδοσιακή σπανακόπιτα.
Παραδοσιακή σπανακόπιτα σαν της γιαγιάς
Μία ωραία μέρα καθώς καθόμουν στον κήπο, μου ήρθαν διάφορες αναμνήσεις στο μυαλό. Μία από αυτές ήταν η μοσχομυριστή και πεντανόστιμη σπανακόπιτα της γιαγιάς μου που μας έφτιαχνε όταν ήμασταν παιδιά. Ήθελα τόσο πολύ να φτιάξω μία ίδια που έκατσα να θυμηθώ ακριβώς τη συνταγή της. Θυμήθηκα όλα τα υλικά και την έφτιαξα αλλά με κάποιες παραλλαγές που μου έλυσαν τα χέρια. Ετοιμάσου να μάθεις και εσύ πως να φτιάχνεις αυτή την λαχταριστή σπανακόπιτα που μοσχοβολάει ”γιαγιά”.
Τι θα χρειαστείς:
- Ένα πακέτο έτοιμα φύλλα για πίτες
- Δύο κιλά σπανάκι φρέσκο
- 200 γραμμάρια φέτα
- Δύο ξερά κρεμμύδια
- Δύο φρέσκα κρεμμύδια
- Ένα ματσάκι άνηθο
- αλάτι, πιπέρι, λάδι
- Ένα αυγό
Εκτέλεση
Για αρχή καθάρισε και κόψε καλά το σπανάκι. Προσοχή, φρόντισε να τα καθαρίσεις πολύ καλά για να μην έχεις τυχόν ατυχήματα, του τύπου χώμα ή πετραδάκια στη σπανακόπιτα σου. Αφού τα καθαρίσεις και κόψεις πολύ προσεκτικά, στράγγιξε τα στο σουρωτήρι σου ζουλώντας τα με δύναμη για να φύγουν τα περισσότερα υγρά που έχει το σπανάκι.
Στη συνέχεια βάλε σε μία κατσαρόλα λίγο λάδι και ρίξε μέσα το σπανάκι. Έπειτα κόψε τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια σε κομματάκια και πρόσθεσε τα και αυτά μέσα στη κατσαρόλα. Πλύνε καλά τον άνηθο και κόψε το σε πολύ μικρά κομματάκια. Βάλε και αυτόν μέσα στη κατσαρόλα. Πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι και ανακάτεψε τα όλα μαζί. Άσε τα να βράσουν μόνα τους για περίπου 30 με 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι το σπανάκι να μαζέψει σε ποσότητα. Απέσυρε από τη φωτιά.
Για περισσότερες νόστιμες συνταγές πάτα εδώ
Μετά άλειψε ένα ταψάκι με λίγο λάδι και βάλε τα μισά φύλλα για πίτες στον πάτο του (φρόντισε να τα έχεις βγάλει να ξεπαγώσουν πριν ξεκινήσεις την όλη διαδικασία). Γέμισε τα με το μείγμα με το σπανάκι και κόψε σε τρίμματα τη φέτα και βάλε τη από πάνω. Κάλυψε τη σπανακόπιτα με τα υπόλοιπα φύλλα και άλειψε τα με λίγο αυγό και ελάχιστο νερό.
Ψήσε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20-30 λεπτά.
Καλή επιτυχία!