Τα σουτζουκάκια είναι ένα φαγητό με ανατολίτικες ρίζες, γεμάτο αρώματα και μπαχαρικά. Αν και η πιο γνωστή εκδοχή είναι φούρνου ή φρικασέ με σάλτσα, αυτή εδώ η γρήγορη τηγανητή εκδοχή με ντομάτα γίνεται πολύ πιο εύκολα και είναι έτοιμη μέσα σε 40 λεπτά – ιδανική για μεσημεριανό ή και βραδινό.
Υλικά για 4 άτομα:
Για τα σουτζουκάκια:
-
500 γρ. κιμάς (κατά προτίμηση μοσχαρίσιος)
-
1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί (μουσκεμένη και στραγγισμένη)
-
1 αυγό
-
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
-
1 κουταλάκι κύμινο
-
1 κουταλάκι ρίγανη ή θυμάρι
-
Αλάτι, πιπέρι
-
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
-
1 κονσέρβα ντοματάκια ή 1½ φλ. χυμό ντομάτας
-
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
-
1 κουταλάκι ζάχαρη
-
Λίγο ελαιόλαδο
-
½ φλ. νερό
-
Προαιρετικά: λίγη κανέλα ή λίγο κύμινο ακόμη για έξτρα άρωμα
Εκτέλεση:
-
Φτιάχνεις τα σουτζουκάκια:
Σε ένα μπολ ανακατεύεις καλά όλα τα υλικά του κιμά (ψωμί, αυγό, σκόρδο, μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και λάδι). Ζυμώνεις καλά για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα. Πλάθεις μακρόστενα σουτζουκάκια, περίπου στο μέγεθος δάχτυλου. -
Τηγανίζεις:
Ζεσταίνεις λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζεις τα σουτζουκάκια σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές (περίπου 8-10 λεπτά). Δεν χρειάζεται να ψηθούν εντελώς – θα τελειώσουν στη σάλτσα. -
Φτιάχνεις τη σάλτσα:
Βγάζεις τα σουτζουκάκια και στο ίδιο τηγάνι ρίχνεις λίγο ακόμη λάδι. Προσθέτεις τον πελτέ και τον “καίς” για 1 λεπτό. Ρίχνεις τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το νερό και λίγα αρώματα (κύμινο, κανέλα προαιρετικά). -
Σιγομαγειρεύεις:
Μόλις πάρει βράση η σάλτσα, ρίχνεις μέσα τα σουτζουκάκια. Χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαγειρευτούν καλά τα σουτζουκάκια.
Σερβίρισμα:
Τα σουτζουκάκια ταιριάζουν τέλεια με:
-
Πουρέ πατάτας
-
Μακαρόνια
-
Ρύζι
-
Ή ακόμα και μέσα σε πίτα για σουβλάκι-σάντουιτς
Συνοδεύεις με φέτα και μια απλή σαλάτα.
Γιατί είναι εύκολο και διαφορετικό:
-
Χρησιμοποιείς λίγα υλικά που έχεις πάντα στην κουζίνα.
-
Γίνεται στο τηγάνι, χωρίς ψήσιμο στον φούρνο.
-
Τα σουτζουκάκια είναι αρωματικά και ζουμερά, αλλά όχι βαριά.
Tips & παραλλαγές:
-
Αν δεν έχεις ψωμί, μπορείς να βάλεις λίγη φρυγανιά ή 2 κουταλιές βρώμη.
-
Αν θες πιο “light” αποτέλεσμα, μπορείς να ψήσεις τα σουτζουκάκια στο φούρνο και απλώς να τα ρίξεις στη σάλτσα.
-
Για ακόμα πιο απλό πιάτο, βάλε τα υλικά της σάλτσας όλα μαζί στο τηγάνι από την αρχή, χωρίς σοτάρισμα.