psimeni-alaska-bakes-alaskaa-gliko-amerikaniko-zaxaroplastiki-eisaimonadikigr

Ψημένη Αλάσκα ένα καλοκαιρινό Αμερικάνικο επιδόρπιο με παγωτό

Η ψημένη Αλάσκα είναι ένα λαχταριστό καλοκαιρινό επιδόρπιο με παγωτό. Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας από ευχαρίστηση και νοστιμιά.

 

Αμερικάνικη ψημένη Αλάσκα

alaska-psimeni-amerikaniko-gliko-zaxaroplastiki-eksoterikou-glika-eisaimonadikigr

Το μυστικό είναι η βάση από κέικ που μονώνει το παγωτό από τη θερμότητα του φούρνου αν το γλυκό –γνωστό και ως παγωτό της φωτιάς –συναρμολογηθεί σωστά. Ένα υπέροχο γλυκό που φτιάχνεται με έναν ξεχωριστό τρόπο. Αν το φτιάξετε να ξέρετε ότι θα με θυμηθείτε μιας και η νοστιμιά του δεν περιγράφεται. Ο συνδυασμός παγωτού, μαρέγκας και κέικ το απογειώνει.

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 

 

Υλικά για 8-10 μερίδες:



  • 60 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, συν λίγο επιπλέον για βουτύρωμα
  • 125 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν λίγο επιπλέον για αλεύρωμα
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 4 αβγά
  • 135 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας

 

 

 

 

Για τη γέμιση:

  • 300 γραμμάρια φράουλες, καθαρισμένες
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 7-8 μπάλες παγωτό βανίλια

 

 

 

 

Για τη μαρέγκα:

  • 300 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη, συν λίγη επιπλέον για πασπάλισμα
  • 6 ασπράδια αβγών, σε θερμοκρασία δωματίου

 

 

 

 

 

 

Εκτέλεση και προετοιμασία

gliko-tis-fotias-amerikaniki-psimeeni-alaska-zaxaroplastiki-eisaimonadikigr

Για αρχή, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώστε τη φόρμα και καλύψτε τη βάση της με βουτυρωμένη λαδόκολλα.  Πασπαλίστε με δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι και γυρίστε τη φόρμα να πάει παντού.  Αναποδογυρίστε τη για να φύγει το περισσευούμενο αλεύρι.

Κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι.  Λιώστε το βούτυρο και αφήστε το να κρυώσει.  Χτυπήστε με το μίξερ τα αβγά για μερικά δευτερόλεπτα.  Προσθέστε τη ζάχαρη και χτυπήστε 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.  Προσθέστε τη βανίλια.

 

Για περισσότερα γλυκάκια δες εδώ

 

Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι, ρίχνοντάς το από ψηλά.  Ρίξτε το κρύο λιωμένο βούτυρο.  Μεταφέρετε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 30-40 λεπτά. Ξεκολλήστε με ένα μαχαίρι το κέικ από τα τοιχώματα της φόρμας και αναποδογυρίστε το σε σχάρα.  Αφαιρέστε τη λαδόκολλα και αφήστε το κέικ να κρυώσει.

 

Λιώστε τις φράουλες στο μπλέντερ και ρίξτε τον πολτό σε μπολ.  Προσθέστε την άχνη. Για τη μαρέγκα, βράστε τη ζάχαρη με 250 ml νερό σε κατσαρόλα.  Αν έχετε θερμόμετρο, ελέγξτε πότε θα φτάσει τους 120 βαθμούς Κελσίου. Εμπειρικά, αφαιρέστε ένα κουταλάκι του γλυκού από το σιρόπι, αφήστε το λίγο να κρυώσει και πιάστε το με τον αντίχειρα και τον δείκτη, θα πρέπει να σχηματίζει μία μπαλίτσα.

 

Η ψημένη Αλάσκα πάει απίστευτα με φρέσκα φρούτα

 

Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα.  Προσθέστε το σιρόπι, χτυπώντας συνεχώς επί 5 λεπτά, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει η μαρέγκα.

Βουτυρώστε ένα πυρέξ.  Βγάλτε το παγωτό από την κατάψυξη και αφήστε το να μαλακώσει λίγο.  Όταν κρυώσει το κέικ, κόψτε το οριζόντια σε δύο στρώσεις.  Απλώστε τη μία στρώση σαν βάση και τρίψτε την άλλη στο μπλέντερ σε ψίχουλα.

Βάλτε τα ψίχουλα στο μπολ και προσθέστε 250 ml από τον πολτό της φράουλας.  Ανακατέψτε καλά και απλώστε τον υπόλοιπο πολτό στη βάση.

Απλώστε το παγωτό στη βάση από κέικ.  Φτιάξτε και μία δεύτερη στρώση και απλώστε καλά το παγωτό.  Καλύψτε το με τα ψίχουλα που ανακατέψατε με τον πολτό από τις φράουλες.  Με κουτάλι, απλώστε από πάνω τη μαρέγκα.  Δουλέψτε με γρήγορες κινήσεις για να μην λιώσει το παγωτό.

 

 

Απλώστε την μαρέγκα έτσι ώστε να καλύψει όλο το γλυκό και να μονώσει το παγωτό.  Αφήστε το έτοιμο γλυκό στην κατάψυξη για δύο ώρες.  Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.  Βγάλτε το γλυκό από την κατάψυξη, πασπαλίστε με τη ζάχαρη και αφήστε το στην άκρη για 1 λεπτό.  Ψήστε για 3-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.  Σερβίρετε αμέσως. Η ψημένη Αλάσκα είναι έτοιμη να την απολαύσεις με τους αγαπημένους σου.

 

 

 

 

Extra συμβουλές:

 

 

 

Μοιράσου τη ψημένη Αλάσκα με όλους!

 

Post Author: Eisaimonadikigr