gluko-psugeiou-xoris-zaxari-me-sokolata-eisaimonadikigr

Μπισκοτογλυκό ψυγείου χωρίς ζάχαρη (με γιαούρτι, σοκολάτα και φυσικό γλυκαντικό)

Δροσερό – Ανάλαφρο – Ιδανικό για Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι όλοι ψάχνουμε για γλυκά που είναι ελαφριά, γρήγορα και, φυσικά, δροσιστικά. Ακόμα καλύτερα όταν δεν περιέχουν ζάχαρη και μπορούμε να τα απολαύσουμε χωρίς ενοχές. Αυτή η συνταγή για μπισκοτογλυκό ψυγείου χωρίς ζάχαρη συνδυάζει τα πάντα: εύκολη παρασκευή, πλούσια γεύση, υφή και λίγες θερμίδες. Επιπλέον, δεν απαιτεί φούρνο και γίνεται με υλικά που βρίσκεις εύκολα παντού. Είναι ιδανικό για όσους ακολουθούν διατροφή χωρίς ζάχαρη, διαβητικούς, παιδιά, ή απλώς… όσους θέλουν να προσέχουν.


✅ Υλικά (για μικρό ταψάκι ή 6-8 μερίδες):

 



 

Για τη βάση:

  • 200 γρ. μπισκότα χωρίς ζάχαρη (digestive ή μπισκότα βρώμης με στέβια)

  • 80 γρ. βούτυρο ή λάδι καρύδας λιωμένο

 

 

Για την κρέμα:

  • 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (πλήρες ή 2%)

  • 200 ml κρέμα γάλακτος light (ή φυτική)

  • 2-3 κ.σ. μέλι, σιρόπι αγαύης ή στέβια (ανάλογα με τη γλυκύτητα που θέλεις)

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

 

 

Για την επικάλυψη σοκολάτας:

  • 150 γρ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη (με στέβια ή μαλτιτόλη)

  • 100 ml κρέμα γάλακτος

 


‍ Εκτέλεση:

mpiskotogliko-psugeiou-me-sokolata-xoris-zaxari-gluka-zaxaroplastiki-eisaimonadikigr

 

 

Βήμα 1 – Ετοιμάζουμε τη βάση

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα σε ψίχουλα είτε με μούλτι είτε με πλάστη. Τα μεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο ή το λάδι καρύδας. Ανακατεύουμε καλά ώστε να ενωθούν τα υλικά και στρώνουμε το μείγμα σε μικρό τετράγωνο ταψάκι (περίπου 20×20 εκ.) ή ταρτιέρα. Πιέζουμε καλά με ένα κουτάλι ώστε να δημιουργηθεί συμπαγής βάση. Βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά να σταθεροποιηθεί.

Βήμα 2 – Φτιάχνουμε την κρέμα

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρρευστη (όχι σφιχτή σαντιγί). Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το στραγγιστό γιαούρτι, τη βανίλια και το φυσικό γλυκαντικό της επιλογής μας (δοκίμασε και 1 κ.σ. φυστικοβούτυρο αν θέλεις πιο ζεστή γεύση). Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος μέσα στο γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι ή σπάτουλα. Το μείγμα θα είναι λείο, αφράτο και πολύ ευχάριστο στη γεύση.

Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από τη βάση μπισκότου και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ξαναβάζουμε το ταψί στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Βήμα 3 – Φτιάχνουμε την επικάλυψη σοκολάτας

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος χωρίς να τη βράσουμε. Μόλις πάρει θερμοκρασία, αποσύρουμε και ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει πλήρως και να δημιουργηθεί ένα λείο γλάσο. Αφήνουμε 5-10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.

Στη συνέχεια περιχύνουμε τη σοκολάτα πάνω από την κρέμα και απλώνουμε με κουτάλι ή σπάτουλα. Τοποθετούμε ξανά το γλυκό στο ψυγείο για 4–5 ώρες, ιδανικά όλο το βράδυ.


✨ Tips & Παραλλαγές:

  • Μπορείς να προσθέσεις μπανάνες ή καρύδια ανάμεσα στις στρώσεις για έξτρα γεύση, πάντα χωρίς ζάχαρη.

  • Αν προτιμάς, χρησιμοποίησε γιαούρτι καρύδας και κρέμα καρύδας για vegan/νηστίσιμη εκδοχή.

  • Για πιο “γιορτινή” εμφάνιση, πασπάλισε από πάνω με τριμμένο μπισκότο, ξηρούς καρπούς, κακάο ή νιφάδες καρύδας.

  • Αν δεν βρίσκεις σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, μπορείς να φτιάξεις γλάσο με κακάο, μέλι και λίγο λάδι καρύδας.

 


gluko-mpiskotogluko-psugeiou-xoris-zaxari-me-sokolata-eisaimonadikigr

 

 

️ Σερβίρισμα & αποθήκευση:

Το μπισκοτογλυκό κόβεται εύκολα σε κομμάτια και σερβίρεται απευθείας από το ψυγείο. Διατηρείται άνετα για 2-3 ημέρες. Αν θέλεις να το διατηρήσεις περισσότερο, μπορείς να το καταψύξεις σε ατομικά κομμάτια και να το ξεπαγώνεις λίγο πριν το σερβίρισμα. Δοκίμασε να το συνοδεύσεις με καφέ φίλτρου ή παγωμένο ελληνικό για ένα ισορροπημένο, καλοκαιρινό επιδόρπιο.


Γιατί αξίζει να το φτιάξεις:

  • Είναι χωρίς ζάχαρη, αλλά παραμένει νόστιμο, σοκολατένιο και κρεμώδες.

  • Δεν απαιτεί φούρνο ή περίπλοκες τεχνικές.

  • Προσαρμόζεται ανάλογα με τη διατροφή σου: κέτο, vegan, διαβητική, ελαφριά.

  • Κάνει για παιδικά πάρτι, για δίαιτα, για… κάθε μέρα!

 

Post Author: Eisaimonadikigr