gluko-kudoni-glika-tou-koutaliou-frouta-kidonia-eisaimonadikigr

Εύκολο γλυκό κυδώνι για να κεράσεις τους αγαπημένους σου

Μπορείς να φτιάξεις το πιο εύκολο γλυκό κυδώνι που θα λατρέψουν όλοι. Το κλασικό κυδωνάκι που σερβίρεις μαζί με τον καφέ ή το τσάι σου.

 

Παραδοσιακό γλυκό κυδώνι

gluko-tou-koutaliou-kidoni-glika-sintages-eisaimonadikigr

 

Από πάντα είχα μία ιδιαίτερη αδυναμία στο γλυκό κυδώνι και όταν επισκεπτόμουν τη γιαγιά μου πάντα με κερνούσε ένα πιατάκι. Μου άρεσε ο συνδυασμός αυτού του λαχταριστού σιροπιού με γεύση κυδώνι μαζί με φρεσκοκομμένα αμύγδαλα που ταιριάζουν πολύ στα γλυκά του κουταλιού. Τα γλυκά του κουταλιού που έχουν προσφέρει άπειρες αναμνήσεις που μέχρι και σήμερα δεν ξεχνιούνται. Μία στοργή πλημμυρισμένη από διάφορες παραδοσιακές λιχουδιές που δεν θα βρεις εύκολα στις μέρες μας.

Έτσι και εγώ μία από αυτές τις μέρες, θυμήθηκα τη γεύση αυτού του αγαπημένου γλυκού. Έψαξα και βρήκα την πιο εύκολη συνταγή και μου ήρθε η ιδέα να τη μοιραστώ μαζί σου. Πάμε να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο κυδωνάκι που τόσο πολύ αγαπώ.

 

 

 

 

Τι θα χρειαστείς για 1 κιλό κυδώνια:



  • 1 κιλό κυδώνια
  • 3,5 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
  • 5 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
  • Τον χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 βανίλια
  • Μισό φλυτζάνι αμύγδαλα ανάλατα και καθαρισμένα

 

 

 

 

 

 

Διαδικασία και εκτέλεση για το πιο εύκολο γλυκό κυδώνι

 

kidoni-gluko-tou-koutaliou-glika-sintages-eisaimonadikigr

 

Όπως κατάλαβες και εσύ, μόνο και μόνο από τα υλικά που θα χρειαστούμε, αυτό το γλυκάκι γίνεται πανεύκολα και πολύ γρήγορα. Δεν θα χρειαστείς πολύ κόπο και χρόνο μέσα στη μέρα σου και μπορείς να το φτιάχνεις συνέχεια, αν σου τελειώνει. Είναι το ιδανικό γλυκό του κουταλιού για όλες τις εποχές που μπορεί να συνοδεύσει επάξια όλα τα ροφήματα σου ή να το φας και μόνο του, όπως επίσης και να το κεράσεις σε φίλους και αγαπημένους.

Ξεκινάμε τη συνταγή μας με το να πλύνουμε καλά τα κυδώνια και να τα ξεφλουδίσουμε. Μόλις είναι καλά καθαρισμένα, τα τρίβουμε στον τρίφτη όλα και τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Μέσα στη κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Υπολόγισε γύρω στα 15 λεπτά.

 

 

Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά μέχρι να δέσει λίγο το μείγμα. Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, προσθέτουμε τον χυμό από 1 λεμόνι, την αρμπαρόριζα, τη βανίλια και τα αμύγδαλα. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει καλά το μείγμα. Αν δεις ότι χρειάζεται και άλλο δέσιμο το σιρόπι ενώ τα κυδώνια είναι έτοιμα, αφαίρεσε τα με μία σουρωτή κουτάλα μαζί με τα αμύγδαλα και άφησε το μείγμα να βράσει και να δέσει μόνο του για άλλα 10-15 λεπτά. Ωστόσο, και να μην το βράσεις παραπάνω, το σιρόπι θα έχει δέσει την επόμενη μέρα.

Τέλος, ρίξε μέσα πάλι τα κυδώνια και τα αμύγδαλα και έτοιμο το γλυκάκι μας. Ώρα να σερβίρεις αυτό το αγαπημένο γλυκό κυδώνι σε όσους αγαπάς ή να το απολαύσεις μόνη σου.

 

 

 

 

Extra tips:

  • Θυμάσαι παλιά που οι γιαγιάδες μας, μας έδιναν να τρώμε το γνωστό ”υποβρύχιο” ή ”βανίλια”; Αυτό το τσιχλωτό γλυκάκι που μας έβαζε μία κουταλιά μέσα σε νερό και το τρώγαμε με τις ώρες. Τι θυμήθηκα τώρα… Ε αυτό το αγαπημένο γλυκάκι, ταιριάζει πολύ με το κυδωνάκι που μπορείς να τα σερβίρεις και μαζί.
  • Ωστόσο, αυτό το γλυκό του κουταλιού, ταιριάζει και πάρα πολύ με κάποιο παγωτό ή γιαούρτι. Διάλεξε την αγαπημένη σου γεύση και συνδύασε τα.
  • Επίσης, εκτός από αμύγδαλα, μπορείς να προσθέσεις και άλλους ξηρούς καρπούς που σου αρέσουν. Για παράδειγμα, καρύδια, κάσιους, φουντούκια κλπ.
  • Αν δεν θέλεις, δεν χρειάζεται να τρίψεις το κυδώνι. Μπορείς πολύ απλά να το κόψεις σε κομματάκια ή μπαστουνάκια για να έχεις ένα πιο γεμάτο αποτέλεσμα.
  • Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να φτιάξεις άνετα ότι γλυκό του κουταλιού θέλεις με ότι φρούτα σου αρέσουν.
  • Για μία πιο υγιεινή εκδοχή, αντικατέστησε τη κρυσταλλική ζάχαρη με ζάχαρη ολικής ή μέλι ή ζάχαρη καρύδας, σιρόπι Αγαύης ή ακόμα και στέβια σε σκόνη. Εσύ διαλέγεις το πόσο ζάχαρη προτιμάς μέσα στο κυδώνι σου.
  • Διατήρησε το γλυκάκι σου μέσα σε αποστειρωμένα βάζα ή μπολάκια που θέλεις. Μπορείς να το διατηρήσεις και μέσα αλλά και εκτός ψυγείου. Εγώ το προτιμώ πιο παγωμένο, οπότε τα βάζω στο ψυγείο μου.
  • Προτίμησε ούτε πολύ ώριμα, αλλά ούτε πολύ άγουρα κυδώνια. Θέλουμε το γλυκάκι μας να είναι λίγο τραγανό για να είναι και πιο νόστιμο.
  • Μην ξεχάσεις ότι το ξάφρισμα παίζει τον ρόλο του. Φρόντισε να ξαφρίζεις το κυδώνι όσο βράζει για να παραμείνει καθαρό.
  • Δες πως να φτιάξεις υπέροχη μαρμελάδα ντομάτας.
  • Μοναδική μαρμελάδα κάστανο για όλες τις ώρες της ημέρας.

 

 

Μοιράσου αυτό το υπέροχο γλυκό με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Post Author: Eisaimonadikigr