pitakia-gemista-me-kotopoulo-eukola-spitika-pites-sintages-eisaimonadikigr

Εύκολα Σπιτικά Πιτάκια με Κοτόπουλο

Αυτά τα πιτάκια είναι αφράτα, γεμάτα αρώματα, και η γέμιση από κοτόπουλο είναι ζουμερή, νόστιμη και ελαφριά. Μπορείς να τα ψήσεις ή να τα τηγανίσεις, και τρώγονται είτε ζεστά είτε σε θερμοκρασία δωματίου.

pitakia-me-kotopoulo-eukolo-sintagi-pites-eisaimonadikigr

 

✅ Υλικά (για περίπου 20-24 πιτάκια)

 



Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7-8 γρ.)

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

  • 1/2 κουταλάκι αλάτι

  • 250 ml χλιαρό νερό (ή γάλα για πιο πλούσια γεύση)

  • 60 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

 

 

 

Για τη γέμιση με κοτόπουλο:

  • 500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι), κομμένο σε μικρά κομμάτια

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

  • 1 μικρή κόκκινη πιπεριά (προαιρετικά), σε κυβάκια

  • 1 καρότο, τριμμένο

  • 1/2 φλιτζάνι καλαμπόκι βρασμένο (προαιρετικά)

  • 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα

  • 1/2 κουταλάκι ρίγανη ή θυμάρι

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 3-4 κουταλιές της σούπας γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος (προαιρετικά, για να γίνει πιο κρεμώδης η γέμιση)

  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (κασέρι, φέτα ή ό,τι προτιμάς)

 

 

Για επάλειψη:

  • 1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά γάλα

  • Σουσάμι ή μαυροσούσαμο (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Βήμα 1: Φτιάχνουμε τη ζύμη

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το λάδι.

Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν τα υλικά και μετά συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια για 8-10 λεπτά (ή στο μίξερ με γάντζο), μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, ελαστική και ελαφρώς κολλώδης ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή νερό.

Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 2: Προετοιμάζουμε τη γέμιση με κοτόπουλο

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές (περίπου 8-10 λεπτά). Ρίχνουμε την πιπεριά, το καρότο και το καλαμπόκι και ανακατεύουμε καλά.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Αν θέλουμε, προσθέτουμε το γιαούρτι ή την κρέμα γάλακτος για πιο ζουμερή και κρεμώδη υφή. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Όταν η γέμιση κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.

Συμβουλή: Μπορείς να πολτοποιήσεις ελαφρώς το μείγμα με ραβδομπλέντερ για πιο ομοιόμορφη υφή, ειδικά αν τα πιτάκια προορίζονται για παιδιά.

spitika-eukola-pitakia-me-kotopoulo-kotopitakia-pites-sintages-eisaimonadikigr

 

Βήμα 3: Σχηματίζουμε τα πιτάκια

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε μικρές μπάλες, περίπου στο μέγεθος καρυδιού ή λίγο μεγαλύτερες (ανάλογα πόσο μεγάλα τα θέλουμε).

Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με πλάστη σε κυκλικό δίσκο διαμέτρου 10-12 εκ. Τοποθετούμε στο κέντρο 1 κουταλιά από τη γέμιση.

Διπλώνουμε τη ζύμη στη μέση, σαν μισοφέγγαρο, και πιέζουμε καλά τις άκρες με τα δάχτυλα ή με πιρούνι για να κλείσει. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα κάνουμε στρογγυλά, σαν μικρές μπουκίτσες.

Τοποθετούμε τα πιτάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Βήμα 4: Ψήσιμο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις ή στον αέρα, ανάλογα με τον φούρνο).

Αλείφουμε την επιφάνεια των πιτακίων με χτυπημένο αυγό και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροσούσαμο.

Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν όμορφα και ομοιόμορφα.

 

Συντήρηση & Πάγωμα

Αφήνουμε τα πιτάκια να κρυώσουν εντελώς και τα φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο για 3-4 ημέρες. Διατηρούνται εξαιρετικά στην κατάψυξη για έως 3 μήνες.

Για να τα καταψύξεις: Τοποθέτησέ τα ωμά σε ταψί και βάλε τα στην κατάψυξη για 2 ώρες. Μετά, βάλε τα σε σακουλάκια κατάψυξης. Όταν τα χρειαστείς, ψήσε τα απευθείας από την κατάψυξη, προσθέτοντας 5-10 λεπτά στον χρόνο ψησίματος.

Σερβίρισμα

Αυτά τα πιτάκια είναι τέλεια για:

  • Πάρτι και μπουφέ

  • Σχολικά ή εργασιακά lunch boxes

  • Πικ νικ

  • Νηστίσιμη ή ελαφριά εκδοχή (αν αφαιρέσεις το τυρί και το γιαούρτι)

 

 

Σερβίρονται υπέροχα με:

  • Σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο

  • Σπιτική κέτσαπ ή πικάντικη σάλτσα ντομάτας

  • Πράσινη σαλάτα

❤️ Συμβουλές και Παραλλαγές

  • Για πιο υγιεινά πιτάκια: Χρησιμοποίησε αλεύρι ολικής άλεσης ή ανάμειξέ το με λευκό αλεύρι.

  • Για extra γεύση: Πρόσθεσε λίγη μουστάρδα ή σάλτσα σόγιας στη γέμιση.

 

Post Author: Eisaimonadikigr