lemonates-patates-fournou-lemoni-fournos-paraskeues-sintages-eisaimonadikigr

Αγαπημένες λεμονάτες πατάτες φούρνου που μοσχομυρίζουν

Αυτές οι λατρεμένες πατάτες φούρνου με λεμόνι που όλοι έχουμε φάει έστω και μία φορά. Φτιάξε αυτές τις λεμονάτες πατάτες φούρνου για όλους.

 

Συνταγή για εύκολες λεμονάτες πατάτες φούρνου

patates-fournou-lemonates-greek-kouzina-sintages-mageiriki-eisaimonadikigr

 

Θυμάμαι από τότε που ήμουν πολύ μικρή, η μητέρα μου έφτιαχνε πολλά φαγητά στον φούρνο. Τα περισσότερα αποτελούνταν από κάποιο κρέας μαζί με πατάτες και διάφορα λαχανικά. Αλλά αυτές οι συνταγές είναι διαχρονικές και έχουν περάσει στα χέρια πολλών γενεών που τις έχουν αγαπήσει. Μαμάδες, γιαγιάδες, θείες, νονές, αδερφές έχουν τιμήσει αυτά τα φαγητά και όλοι τρελαίνονται με τη νοστιμιά τους.

Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα είναι και αυτές οι μοναδικές πατάτες φούρνου που η γεύση τους παραμένει αναλλοίωτη. Παρόλο που είναι ένα απλό φαγητό, το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι πρωταγωνιστής στις περισσότερες παρασκευές φούρνου και το πιο νόστιμο συνοδευτικό. Ωστόσο, μπορείς να τις φας και χωρίς τη συνοδεία κάποιου κρέατος και να απολαύσεις το πόσο νόστιμες είναι και μόνες τους. Και μιας και θυμήθηκα το πόσο μου άρεσαν, σκέφτηκα να μοιραστώ τη συνταγή μαζί σου, αλλά είναι σίγουρο ότι η κάθε νοικοκυρά έχει τον δικό της τρόπο παρασκευής της συνταγής. Για να δούμε τι βάζω εγώ στις πατάτες μου και πως τις φτιάχνω.

 

 

 

 

Υλικά που θα χρειαστείς για 1 μεγάλο ταψί:

 



  • 1 κιλό πατάτες κανονικές ή baby
  • Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
  • Μία κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • Λίγο τριμμένο δενδρολίβανο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη ή 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • Λίγη πάπρικα γλυκιά
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Μία κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • Τον χυμό από 1,5 λεμόνι
  • Το ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1,5 ποτήρι νερό

 

 

 

 

 

 

Παρασκευή για τις πεντανόστιμες λεμονάτες πατάτες φούρνου

patates-me-lemoni-fournou-paradosiakes-sintages-mageiriki-eisaimonadikigr

 

Ξεκάθαρα αυτή είναι μία από τις πιο εύκολες συνταγές και γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Δεν θα χρειαστείς πολύ από τον χρόνο σου αλλά θα έχεις στο τραπέζι σου ένα ζεστό, αγαπημένο πιάτο.

Για αρχή, θα καθαρίσουμε και θα ξεφλουδίσουμε καλά τις πατάτες. Τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε ότι σχήμα θέλουμε και τις βάζουμε για λίγο σε μία λεκάνη με νερό για να φύγει το πολύ άμυλο. Τις σουρώνουμε και τις τοποθετούμε μέσα σε ένα βαθύ ταψί.

 

 

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο μαζί με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι, το δενδρολίβανο, το σκόρδο, τη ρίγανη και τη πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά τη σάλτσα για 1 λεπτό μέχρι να γίνουν ένα όλα τα υλικά. Τη περιχύνουμε πάνω από τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά τη σάλτσα μαζί με τις πατάτες για να πάει παντού. Προσθέτουμε και 1,5 ποτήρι νερό μέσα στο ταψί μας και ψήνουμε τις πατάτες μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1-1,5 ώρα ανάλογα τον φούρνο μας και πόσο μαλακές ή τραγανές τις θέλουμε. Στη μισή ώρα, γυρίζουμε τις πατάτες από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

Οι πιο υπέροχες λεμονάτες πατάτες φούρνου είναι έτοιμες να τις γευτείς και να τις σερβίρεις στους αγαπημένους σου.

 

 

 

 

 

Extra tips:

 

 

 

Μοιράσου αυτές τις υπέροχες λεμονάτες πατάτες φούρνου με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

 

Post Author: Eisaimonadikigr