Αυτό το ψητό κουνουπίδι μπορεί να πείσει και τους πιο δύσκολους που δεν προτιμάνε τα λαχανικά. Είναι από τα πιο νόστιμα πιάτα με κουνουπίδι.
Πεντανόστιμο ψητό κουνουπίδι στον φούρνο
Αν ανήκεις στα άτομα που θέλουν να αρχίσουν να βάζουν τα λαχανικά στη ζωή τους αλλά δεν τους έχεις και ιδιαίτερη αδυναμία, τότε αυτή είναι η συνταγή που έψαχνες. Αυτό το πιάτο θα σε κάνει να αγαπήσεις το κουνουπίδι και γενικά τα ψητά λαχανικά χωρίς να σε ενοχλεί η γεύση τους. Ίσα ίσα αυτό το πιάτο θυμίζει λίγο κρέας και μπορείς να το φτιάξεις σύμφωνα με τα γούστα σου.
Αλλά επίσης, αν είσαι από τα άτομα που τους αρέσει το κουνουπίδι, τα λαχανικά γενικά και οι πιο υγιεινές συνταγές, τότε θα λατρέψεις αυτή τη συνταγή. Ένα πανεύκολο κουνουπίδι με μία πεντανόστιμης σως για όλες τις ώρες της ημέρας. Και αν είσαι vegan ή vegetarian, πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτή η συνταγή είναι vegan και χρησιμοποιούμε αγνά υλικά και όχι ζωικά πρόσθετα. Επίσης, είναι ένα πανέξυπνο πιάτο και για τις περιόδους νηστείας. Πάμε να ξεκινήσουμε τη συνταγή μας.
Τι θα χρειαστείς για ένα μεγάλο κουνουπίδι:
- 1 ολόκληρο κουνουπίδι
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
- 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
- Μία κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου
- Χυμό από μισό λεμόνι
- Λίγο αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας νερό
Διαδικασία για το ψητό κουνουπίδι στον φούρνο
Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να ξέρεις ότι αυτή η συνταγή γίνεται πανεύκολα και πάρα πολύ γρήγορα. Μέσα σε λίγα λεπτά θα απολαμβάνεις ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα με κουνουπίδι που θα πείσει και τους πιο δύσκολους.
Ξεκινάμε με το να πλύνουμε καλά το κουνουπίδι μας. Το βάζουμε να βράσει για 5-6 λεπτά και το βγάζουμε από το νερό. Το αφήνουμε σε ένα ταψί με ένα κομμάτι λαδόκολλα για 10 λεπτά μέχρι να στεγνώσει λίγο. Έτσι όπως είναι στο ίδιο ταψί, αλείφουμε το κουνουπίδι με ελαιόλαδο και ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε το κουνουπίδι μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Μέχρι να γίνει το κουνουπίδι μας , θα φτιάξουμε τη σάλτσα που θα το συνοδεύσουμε. Σε ένα μπολάκι ανακάτεψε το ταχίνι, το σιρόπι σφενδάμου, τον χυμό από το μισό λεμόνι, λίγο αλάτι και μία κουταλιά της σούπας νερό για να αραιώσει λίγο. Η σάλτσα μας είναι έτοιμη για να συνοδεύσει περήφανα το κουνουπίδι.
Μόλις ψηθεί το κουνουπίδι μας το βγάζουμε από τον φούρνο και το σερβίρουμε σε ένα πιάτο. Περιχύνουμε από πάνω με όση ποσότητα σάλτσας επιθυμούμε και δοκιμάζουμε. Μπορείς αν θέλεις να το κόψεις κομματάκια ή φέτες ή να το γευτείς ολόκληρο. Την ίδια διαδικασία μπορείς να ακολουθήσεις και για άλλα λαχανικά, όπως μπρόκολο, καρότο, πατάτα, γλυκοπατάτα, κολοκυθάκι κλπ. Φτιάξε και εσύ το πιο νόστιμο ψητό κουνουπίδι και θα με θυμηθείς.
Extra tips:
- Εκτός από ψητό στον φούρνο, μπορείς να τηγανίσεις το κουνουπίδι σου, ειδικά αν δεν σε ενδιαφέρουν οι θερμίδες.
- Μπορείς επίσης να συνοδεύσεις το πιάτο σου και με άλλη σάλτσα που σου αρέσει ή απλά με λίγο γιαούρτι.
- Και σίγουρα δεν είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσεις τη σάλτσα αν δεν θέλεις. Μπορείς να δοκιμάσεις το κουνουπίδι και σκέτο.
- Για περισσότερη νοστιμιά, πρόσθεσε περισσότερα μπαχαρικά στο κουνουπίδι σου. Για παράδειγμα, πάπρικα γλυκιά και καυτερή, σκόρδο σε σκόνη, καυτερό πιπέρι, κουρκουμά, ρίγανη κλπ.
- Και αν θέλεις ένα πιο ενδιαφέρον πιάτο και για τους μικρούς μας φίλους, πέρασε το από αυγό και φρυγανιά. Ή επίσης ρίξε λίγο κίτρινο τυρί από πάνω.
- Για περισσότερες vegan-νηστίσιμες συνταγές, δες εδώ.
- Φτιάξε υπέροχα μανιτάρια πανέ που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
- Μπουκίτσες μπρόκολο πανέ στο τηγάνι ή στον φούρνο.
- Νηστίσιμα, αφράτα ζουμερά μπιφτέκια γεμάτα λαχανικά για όλες τις περιστάσεις.
- Υγιεινές μπουκίτσες λαχανικών που σίγουρα θα αρέσει στους μικρούς μας φίλους.
Μοιράσου αυτό το μοναδικό κουνουπίδι με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!