xoirino-sto-pilino-kreas-almira-piata-mageiriki-sintages-eisaimonadikigr

Χοιρινό στο πήλινο με μανιτάρια, πιπεριές και κεφαλογραβιέρα

Πεντανόστιμο χοιρινό στο πήλινο με μανιτάρια, πιπεριές και κεφαλογραβιέρα σε κομματάκια που λιώνει στο στόμα. Το φαγητό που θα αγαπήσουν όλοι.

 

Χοιρινό στο πήλινο που λιώνει στο στόμα

kreas-xorino-sto-pilino-gastra-fournos-mageiriki-sintages-eisaimonadikigr

 

Κάθε φορά που σκέφτομαι μία συνταγή στο πήλινο ή στη γάστρα, μου έρχονται στο μυαλό χειμωνιάτικες εικόνες. Θυμάμαι μία μέρα που είχα επισκεφτεί ένα εστιατόριο σε ένα γραφικό χωριουδάκι και εκεί σέρβιραν πολλά πιάτα μέσα σε πήλινο ή σε γάστρα. Αυτά τα φαγητά είναι ιδιαίτερα νόστιμα μιας και ο συνδυασμός κρέατος, λαχανικών, μπαχαρικών αλλά και τυριών είναι ανεπανάληπτος.

Επίσης, τέτοια φαγητά γίνονται πανεύκολα και το κρέας που θα χρησιμοποιήσεις γίνεται λουκούμι. Δεν χρειάζεται πολύ προσπάθεια και είναι σίγουρο ότι όποιος δοκιμάσει το συγκεκριμένο χοιρινό στο πήλινο, δεν θα ξεκολλάει και θα σου ζητήσει τη συνταγή. Το συγκεκριμένο φαγητάκι είναι μία δική μου παραλλαγή και έχω προσθέσει μέσα τα υλικά που μου αρέσουν, όπως μπορείς να κάνεις και εσύ. Πάμε να μάθεις τι θα χρειαστείς και πως θα φτιάξεις και εσύ αυτό το λαχταριστό χοιρινό.

 

 

 

Τι θα χρειαστείς για 3-4 μερίδες:



  • Ένα πήλινο σκεύος ή γάστρα
  • 1 κιλό χοιρινή σπάλα σε κομματάκια
  • Αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις
  • Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • Λίγο δενδρολίβανο
  • Λίγο θυμάρι
  • 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
  • 2 μικρά καρότα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • Μία πιπεριά πράσινη ή ότι άλλο χρώμα θέλετε
  • 200 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2-3 πατάτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 150 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα σε κομματάκια

 

 

 

 

 

Εκτέλεση και διαδικασία για το χοιρινό στο πήλινο

xoirino-kreas-sto-poilino-stin-gastra-sintages-mageiriki-kreata-eisaimonadikigr

 

Αυτό το υπέροχο πιάτο φτιάχνεται πανεύκολα και θα χρειαστείς λίγα λεπτά για τη προετοιμασία του. Ξεκινάμε με το πλύσιμο και το καθάρισμα του κρέατος. Το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε μέσα αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε, τη ρίγανη, το δενδρολίβανο, το ελαιόλαδο και το θυμάρι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα τοποθετούμε μέσα στο πήλινο που έχουμε επιλέξει.

Έπειτα καθαρίζουμε καλά τα λαχανικά μας και κόβουμε σε κομμάτια τα καρότα μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πατάτες. Συνεχίζουμε με τις πιπεριές και τα μανιτάρια και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στο κρέας και προσθέτουμε μέσα το κόκκινο κρασί, τον χυμό από ένα πορτοκάλι, τον χυμό από το λεμόνι και ένα ποτήρι νερό. Ρίχνουμε ένα καλό ανακάτεμα να γίνουν όλα τα υλικά ένα, σκεπάζουμε τη γάστρα ή το πήλινο μας και το αφήνουμε να ψηθεί για 1,5-2 ώρες περίπου σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

 

 

Μισή ώρα πριν γίνει, ξεσκεπάζουμε το φαγητό, απλώνουμε από πάνω τη κεφαλογραβιέρα σε κομματάκια και τα αφήνουμε να λιώσουν για άλλα 20 λεπτά μαζί με το υπόλοιπο φαγητό, αλλά χωρίς το καπάκι από πάνω.

Μόλις ψηθεί το φαγητό μας, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε το πιο νόστιμο χοιρινό σε πήλινο γεμάτο μυρωδιές. Τα ζουμιά του κρέατος έχουν εμπλουτίσει τη γεύση των λαχανικών και το πιάτο μας έχει γίνει λουκούμι.

 

 

 

 

Extra tips:

  • Μπορείς να συνοδεύσεις το πιάτο σου με κάποιο πουρέ πατάτας ή λαχανικών, όπως επίσης και με μία δροσερή σαλάτα. Και αν θέλεις να το αφήσεις πιο απλό, απλά συνόδευσε το με λίγο δροσερό γιαούρτι ή τζατζίκι, ή με μία απαλή σάλτσα, όπως για παράδειγμα σίζαρ σως ή μουσταρδολέμονο. Επίσης, ταιριάζει πολύ το φρυγανισμένο ψωμί ως συνοδευτικό αλλά και οι τηγανιτές πατάτες.
  • Εκτός από χοιρινό, μπορείς να διαλέξεις κάποιο άλλο κόκκινο κρέας για τη συνταγή μας. Διάλεξε ανάμεσα σε αρνί, μοσχάρι, κατσίκι αλλά και κάποιο λουκάνικο που σου αρέσει.
  • Έχεις την επιλογή να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις ότι λαχανικά θέλεις στη συνταγή. Κάποια που προτείνω είναι οι γλυκοπατάτες, τα κολοκυθάκια, η κολοκύθα, οι λιαστές ντομάτες, η φρέσκια ντομάτα, τα ντοματίνια, η μελιτζάνα αλλά και οι ελιές χωρίς κουκούτσι. Ταιριάζουν πολύ με το πιάτο μας.
  • Και αν θέλεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι είδος τυριού σου αρέσει ή να μην βάλεις και καθόλου. Η κεφαλογραβιέρα που σου προτείνω είναι μία συνηθισμένη, νόστιμη επιλογή που θα απογειώσει το πιάτο σου, αλλά δεν χρειάζεται να το βάλεις αν δεν θέλεις.
  • Για μία πιο πλούσια γεύση, πρόσθεσε κρέμα γάλακτος μέσα στο πήλινο μας ή κάποιο τυρί κρέμα ή ακόμα και κάποιο γιαούρτι.
  • Αν δεν έχεις πήλινο ή γάστρα, απλά ψήσε το σε ένα ταψί. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο νόστιμο.
  • Φτιάξε το πιο νόστιμο μοσχαράκι κατσαρόλας για να γλείφεις τα δάχτυλα σου.
  • Υπέροχες μελωμένες πανσέτες στον φούρνο που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει.
  • Νόστιμη χοιρινή σπάλα στη λαδόκολλα για ένα γευστικότατο πιάτο.

 

 

 

Μοιράσου αυτό το πεντανόστιμο χοιρινό στο πήλινο με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!

Post Author: Eisaimonadikigr