Το αγαπημένο πρασόρυζο σε μία δική μου συνταγή που θα λατρέψεις σίγουρα. Εκτός από νόστιμο, είναι και υγιεινό αλλά και vegan.
Εύκολο πρασόρυζο με λίγα υλικά
Το πρασόρυζο είναι ένα φαγητό που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια. Η μητέρα μου το έφτιαχνε το μεσημέρι και ήξερα τι φαγητό είχε φτιάξει πριν ακόμα μπω στο σπίτι. Αυτή η μυρωδιά του πράσου είναι το κάτι άλλο. Εκτός από πρασόρυζο έφτιαχνε και σπανακόρυζο αλλά και λαχανόρυζο που είναι το ίδιο νόστιμα.
Έτσι και εγώ μία μέρα θυμήθηκα το αγαπημένο μου φαγητό και σκέφτηκα να το φτιάξω ανάλογα τα δικά μου γούστα. Δεν άλλαξα πολλά πράγματα γιατί δεν ήθελα να αλλοιώσω τη νοστιμιά της συνταγής. Έβαλα 2-3 πραγματάκια μέσα που είμαι σίγουρη ότι θα τα χρησιμοποιείς και εσύ από δω και πέρα όταν θα φτιάχνεις αυτό το υπέροχο φαγητό που είναι γεμάτο βιταμίνες. Για να δούμε τι θα χρειαστείς.
Υλικά για 2-3 μερίδες:
- 2 κούπες ρύζι
- 1 μεγάλο πράσο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ξηρό κρεμμύδι
- Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
- Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε
- Λίγες σταγόνες λεμόνι φρέσκο
Εκτέλεση και διαδικασία για το μελωμένο πρασόρυζο με φρέσκο κρεμμυδάκι
Το συγκεκριμένο αγαπημένο πιάτο εκτός του ότι είναι πολύ νόστιμο, είναι και πολύ υγιεινό μιας και περιέχει ελάχιστες θερμίδες και είναι και vegan-νηστίσιμο. Μπορείς άνετα να το φτιάξεις σε περιόδους νηστείας ή να λόγω του ότι δεν προτιμάς τα ζωικά προϊόντα και τα παράγωγα τους.
Ξεκινάμε καθαρίζοντας καλά τα λαχανικά μας. Τα ψιλοκόβουμε όλα και βάζουμε το ελαιόλαδο μέσα σε μία κατσαρόλα. Το αφήνουμε να ζεσταθεί και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και το πράσο. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαραθούν σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε.
Μόλις μαραθούν λίγο τα λαχανικά μας, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και ανακατεύουμε να πιει τα υγρά του. Βάζουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε το ρύζι να βράσει σε σιγανή φωτιά. Μόλις τραβήξει το νερό, δοκιμάζουμε και αν θέλει κι άλλο βράσιμο, προσθέτουμε κι άλλο νερό. Θα χρειαστείς περίπου 2-3 ποτήρια μέχρι να βράσει καλά το ρύζι .
Δέκα λεπτά πριν γίνει το ρύζι, προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο για να κρατήσει τα αρώματα του. Μόλις γίνει το ρύζι και τραβήξει τα υγρά του, ρίχνουμε όσο λεμόνι θέλουμε από πάνω και αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται παραπάνω. Σερβίρουμε με τυρί φέτα και ψωμάκι και έτοιμο το πρασόρυζο μας.
Extra tips:
- Μία μεγάλη μερίδα πρασόρυζο έχει μόνο 300 θερμίδες. Είναι από τα πιο υγιεινά και ελαφριά πιάτα που μπορείς να δοκιμάσεις.
- Μπορείς να προσθέσεις φρέσκια ντομάτα ή πελτέ ντομάτας στο φαγητό μας για να έχει πιο ωραία εμφάνιση και γεύση. Στη περίπτωση που προσθέσεις ντομάτα, ρίξε μέσα και λίγο ζάχαρη.
- Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείς να φτιάξεις και σπανακόρυζο ή λαχανόρυζο.
- Εκτός από τα λαχανικά που σου προτείνω, μπορείς να προσθέσεις ότι άλλα λαχανικά σου αρέσουν. Για παράδειγμα κολοκυθάκι, καρότο, αγκινάρες, κολοκύθα γλυκιά, γλυκοπατάτα, πιπεριά κλπ. Κάνε τους συνδυασμούς που θέλεις για ένα λαχταριστό αποτέλεσμα.
- Αυτό το πιάτο ταιριάζει απίστευτα με τυρί φέτα αλλά εκτός από φέτα, μπορείς να το συνοδεύσεις και με άλλα τυριά. Για παράδειγμα ανθότυρο, cottage cheese, κεφαλογραβιέρα, φρέσκο γιαούρτι κλπ.
- Και επίσης, το φρέσκο ψωμάκι πάει πολύ με το φαγητό μας, αλλά μπορείς να το συνοδεύσεις και με άλλα αρτοποιήματα. Για παράδειγμα παξιμάδια, παξιμάδι ολικής, ντάκο, κριτσίνια κλπ. Και οι ελιές ταιριάζουν πολύ με το πιάτο.
- Αντί για ρύζι μπορείς να χρησιμοποιήσεις κριθαράκι ή κινόα ή τραχανά.
- Για περισσότερες vegan-νηστίσιμες συνταγές δες εδώ.
- Βρες εδώ άπειρες υγιεινές συνταγές για να διαλέξεις.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις ξεχωριστό λαχανόρυζο.
- Φτιάξε ένα υπέροχο φουσκωτό ψωμάκι από ρύζι. Αυτό το ρυζόψωμο δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει σίγουρα.
Μοιράσου αυτό το ξεχωριστό φαγητό με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!