marmelada-kastano-glika-zaxaroplastiki-krema-kastana-eisaimonadikigr

Φτιάξε αυτή τη μοναδική μαρμελάδα κάστανο με καρύδια

Ήρθε η ώρα να μάθεις και εσύ πως μπορείς να φτιάξεις αυτή τη μοναδική μαρμελάδα κάστανο με καρύδια. Μία ξεχωριστή γεύση μαρμελάδας.

 

Σπιτική μαρμελάδα κάστανο

marmelada-me-kastano-kai-karudia-glika-zaxaroplastiki-eisaimonadikigr

 

Η κατασκευή της μαρμελάδας ήταν γνωστή και στους αρχαίους προγόνους μας.  Εκείνοι την χρησιμοποίησαν αρχικά ως έναν τρόπο για να μην χαλάνε τα φρούτα και από την Αρχαία Ελλάδα ταξίδεψε στους αιώνες και εξελίχθηκε σε τέχνη.  Μία υπέροχη τέχνη γεύσης, η οποία μας βοηθά να καλύψουμε την ανάγκη μας για κάτι γλυκό.  Μια ανάγκη που μας κάνει να μην ξεκολλάμε από αυτό το μαγικό σιροπιαστό βαζάκι.

Τον Μεσαίωνα η αρχαία τεχνική εξελίχθηκε σε σημείο που να μοιάζει αρκετά με τη σημερινή.  Κατά τον 16ο αιώνα η Πορτογαλία ήταν το «κέντρο παραγωγής» της μαρμελάδας και από εκεί επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη.

Η συνταγή που θα σας δώσουμε δεν είναι ενός συνηθισμένου φρούτου αλλά ενός αγαπημένου χειμωνιάτικου καρπού, του κάστανου.  Εδώ δεν ισχύει η έκφραση «δεν την παλεύω κάστανο».  Αντίθετα μάλιστα, η γλυκιά του γεύση θα δώσει έμφαση στις μαρμελάδες σας ή στα γλυκά σας.  Σε συνδυασμό με καρύδια, θα δημιουργήσετε μια ασυνήθιστη μαρμελάδα, που μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για το πρωινό σας στο ψωμί ή να τη βάλετε σε τούρτες και τάρτες.

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 

 

 

Υλικά που θα χρειαστείς:



  • 1,2 κιλά κάστανα ακαθάριστα ή 800 γραμμάρια βρασμένα και καθαρισμένα.
  • Μία φλούδα λεμόνι
  • Ένα κιλό ζάχαρη
  • 400 γραμμάρια νερό
  • 100 γραμμάρια φρέσκα καρύδια καθαρισμένα
  • Μία βανίλια σκόνη

 

 

 

Εκτέλεση και διαδικασία για τη μαρμελάδα κάστανο

marmelada-me-kastana-karydia-marmelades-glika-zaxaroplastiki-eisaimonadikigr

 

  • Κάνουμε έναν σταυρό σε κάθε κάστανο με ένα κοφτερό μαχαίρι, προσπαθώντας να διαπεράσουμε και το τσόφλι του.
  • Βράζουμε τα κάστανα σε βραστό νερό μαζί με τη φλούδα λεμονιού. Μετά από τρία λεπτά βρασμού, αφαιρούμε από το νερό, πετάμε τη φλούδα λεμονιού, στραγγίζουμε και τα καθαρίζουμε από το φλούδι, το τσόφλι και τη λεπτή μεμβράνη που υπάρχει έξω από τον καρπό.  Αυτό πρέπει να γίνει όσο τα κάστανα είναι ακόμη ζεστά γιατί αν κρυώσουν δεν θα μπορούμε να τα καθαρίσουμε.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα καρύδια σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κάστανα, ανακατεύοντας ελαφρά.  Βγάζουμε το μείγμα από την κατσαρόλα, το βάζουμε σε ένα μπολ και, μόλις κρυώσει, το πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι.  Έπειτα τοποθετούμε το μπολ με το μείγμα στο ψυγείο για όλη τη νύχτα.

 

Για περισσότερα νόστιμα γλυκά δες εδώ

 

  • Την επόμενη μέρα καθαρίζουμε τα καρύδια και κρατάμε τη σάρκα τους.
  • Βάζουμε το μείγμα με τα πολτοποιημένα κάστανα πάλι στην κατσαρόλα και τα βράζουμε για 10 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά, μαζί με τα καρύδια και τη βανίλια σκόνη. Ξαφρίζουμε αν είναι απαραίτητο.
  • Φέρνουμε τη μαρμελάδα σε βρασμό ακόμη μια φορά και τη μοιράζουμε σε γυάλινα βάζα. Κλείνουμε και αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Έτοιμη η υπέροχη μαρμελάδα κάστανο με καρύδια.

 

 

 

 

Extra tips :

 

 

 

Μοιράσου αυτή την υπέροχη μαρμελάδα κάστανο με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία!

Post Author: Eisaimonadikigr