Ένα εύκολο πιάτο με μπακαλιάρο για όλη την οικογένεια. Αυτά τα μπακαλιαράκια στον φούρνο γίνονται πανεύκολα και είναι γεμάτα νοστιμιές.
Μπακαλιαράκια στον φούρνο
Αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτά που γράφω, είναι Σαρακοστή και συγκεκριμένα κοντεύει Πάσχα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ψάχνω συνέχεια Σαρακοστιανές και νηστίσιμες συνταγές που μπορώ να φτιάξω και να τις μοιραστώ και μαζί σου.
Έχω βρει άπειρες με θαλασσινά αλλά δεν είχα φτιάξει μία ειδικά για την 25η Μαρτίου που τιμάμε τον μπακαλιάρο ως χώρα. Έτσι, έκατσα έψαξα και βρήκα μία συνταγή με μπακαλιάρο που μου ταιριάζει μιας και είναι πανεύκολη, με λίγα υλικά, ελαφριά και μπορείς να τη φτιάξεις ότι περίοδο και να έχουμε. Επίσης, περιέχει υλικά που όλες μας έχουμε στη κουζίνα μας και μπορείς να τα βρεις εύκολα σε όλα τα σούπερ-μάρκετ. Για να δούμε πως μπορείς να φτιάξεις και εσύ αυτά τα μπακαλιαράκια στον φούρνο.
Υλικά που θα χρειαστείς για ένα μεγάλο ταψί:
- 1,5 κιλό μικρά μπακαλιαράκια
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 200 γραμμάρια μανιτάρια κονσέρβας ή φρέσκα κομμένα σε φέτες
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε
- Λίγη φρέσκια ρίγανη
- 2-3 κουταλιές της σούπας λεμόνι
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση και διαδικασία για τα μπακαλιαράκια στον φούρνο
Αυτό το υπέροχο πιάτο φτιάχνεται πολύ εύκολα και χωρίς καθόλου κόπο. Για αρχή πάρε τα μπακαλιαράκια και καθάρισε τα καλά. Τοποθέτησε τα σε ένα μεσαίο ταψάκι το ένα δίπλα στο άλλο.
Στη συνέχεια, κόψε το κρεμμύδι σε φέτες και τα μανιτάρια σε μικρές φέτες και σωτάρετε τα σε ένα τηγάνι με το βούτυρο. Αφού μαραθούν, ρίξε τα μέσα στο ταψί με τον μπακαλιάρο μας και πρόσθεσε το λευκό κρασί, αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε, τη ρίγανη, ένα ποτήρι νερό και άφησε τα ψηθούν όλα μαζί για περίπου μισή ώρα. Μόλις πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο, ψιλοκόβουμε μαϊντανό και τον στολίζουμε από πάνω. Ρίχνουμε από πάνω λίγες σταγόνες λεμόνι και έτοιμο το πιάτο μας.
Αυτός ήταν ο τρόπος παρασκευής για τα μπακαλιαράκια στον φούρνο και νομίζω ότι δεν έχω συναντήσει πιο εύκολο. Ώρα να τα δοκιμάσεις και να τα μοιραστείς με όποιον/α θέλεις.
Extra tips:
- Εκτός από τα λαχανικά που σου προτείνω, μπορείς να προσθέσεις και άλλα που σου αρέσουν όπως: καρότο, πατάτα, γλυκοπατάτα, σκόρδο, πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι, πιπεριές κλπ.
- Αυτό το πιάτο συνοδεύεται πολύ νόστιμα με ρύζι, πατάτες τηγανιτές ή φούρνου, σαλάτα της επιλογής σου, πουρέ πατάτας ή λαχανικών, φρέσκα βρασμένα χόρτα, σος με γιαούρτι αλλά και φρέσκο ψωμάκι.
- Επίσης, μπορείς να τηγανίσεις τα μπακαλιαράκια, αντί να τα ψήσεις στον φούρνο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα περάσεις από αλεύρι και να τα τηγανίσεις σε καυτό λάδι για λίγα λεπτά από τη κάθε πλευρά.
- Και σούπα γίνονται αυτά τα υπέροχα μπακαλιαράκια. Απλά βράσε τα σε μπόλικο νερό μαζί με τα λαχανικά και μπαχαρικά της επιλογής σου και θα έχεις στο τραπέζι σου μία πεντανόστιμη ψαρόσουπα.
- Εκτός από μπακαλιάρο, μπορείς να μαγειρέψεις ότι ψάρι και θαλασσινό επιθυμείς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Τα μαλάκια (χταπόδι, καλαμάρι κλπ) ίσως χρειαστούν λίγο περισσότερο ψήσιμο και βράσιμο για να γίνουν πιο μαλακά.
-
Αν δεν σου αρέσει το λευκό κρασί, μπορείς να προσθέσεις κόκκινο ή ημίγλυκο της επιλογής σου.
- Και αν είσαι από αυτούς που τους αρέσει ένα πιο ολοκληρωμένο πιάτο, φτιάξε μία εύκολή κόκκινη ή λευκή σάλτσα και περίχυσε τα μπακαλιαράκια αφού τα βγάλεις από τον φούρνο. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι φρέσκια ντομάτα ή πελτέ ντομάτας ή κρέμα γάλακτος.
- Αν θέλεις να διατηρήσεις το πιάτο σου απλό αλλά και με μία νότα νοστιμιάς, πρόσθεσε λίγο λαδολέμονο ή απλά μαγιονέζα δίπλα στο πιάτο και είναι έτοιμο.
- Και αν ανήκεις σε αυτούς που τους αρέσουν οι συνταγές της 25ης Μαρτίου, τότε μπορείς να φτιάξεις και μπακαλιάρο σκορδαλιά.
- Αυτό το πιάτο είναι το κατάλληλο να το φας με τσιπουράκι, ούζο ή κρασί μαζί με τη παρέα.
- Φτιάξε καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι για ένα πεντανόστιμο πιάτο.
- Σουπιές με σπανάκι για ένα απλό αλλά λαχταριστό πιάτο.
- Ριζότο με καλαμαράκια για ένα ξεχωριστό δείπνο.
- Και μία ζεστή σούπα θαλασσινών για όλη την οικογένεια.
Μοιράσου αυτά τα υπέροχα μπακαλιαράκια στον φούρνο με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!