Ένα παραδοσιακό τυρόψωμο με αμέτρητες αναμνήσεις από το χωριό μας και άρωμα γιαγιάς. Θα φτιάχνετε συνέχεια αυτή τη συνταγή.
Συνταγή για παραδοσιακό τυρόψωμο
Δεν ξέρω αν έχεις αναμνήσεις από τη γιαγιά ή τη μαμά σου που έφτιαχναν τυρόψωμο, αλλά σίγουρα θα λατρέψεις αυτή τη συνταγή. Κάθε φορά που τη φτιάχνω έχω αμέτρητες αναμνήσεις από το χωριό και το ζύμωμα της γιαγιάς μου. Και μετέπειτα η μητέρα μου που το έφτιαχνε και μας το έδινε μαζί στο σχολείο.
Μία συνταγή που θα σε ταξιδέψει σε μυρωδιές και θα γεμίσει το μυαλό σου εικόνες. Και τι δεν θα έδινα για να ξαναέψηνα στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του χωριού. Για να δούμε πως θα φτιάξεις και εσύ αυτό το πεντανόστιμο τυρόψωμο.
Υλικά για 2-3 μεσαία τυρόψωμα:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Μία κουταλιά της σούπας ρίγανη
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι χλιαρό γάλα
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- Μισό κιλό φέτα ή ότι άλλο τυρί θέλεις
- Σουσάμι για το τέλος
Διαδικασία και ψήσιμο για το παραδοσιακό τυρόψωμο
Αυτό το παραδοσιακό τυρόψωμο γίνεται πανεύκολα και γρήγορα. Με 2-3 κινήσεις θα έχετε ένα αφράτο ψωμάκι γεμάτο αναμνήσεις. Σε ένα μπολ βάλε το χλιαρό γάλα μαζί με τη μαγιά. Ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και πρόσθεσε το αλάτι και τη ζάχαρη. Άρχισε να ρίχνεις σιγά σιγά το αλεύρι και μόλις γίνει μία μαλακή ζύμη πρόσθεσε τα αυγά ένα ένα, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο και το τυρί σε τρίμματα.
Ζύμωσε και πλάσε καλά το ψωμάκι μέχρι να γίνουν τα υλικά ένα. Βάλε στο ταψί ένα κομμάτι λαδόκολλα ή λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσει το τυρόψωμο και τοποθέτησε το πάνω. Πασπάλεισε με σουσάμι την επιφάνεια του ψωμιού μας. Μπορείς αντί για ένα μεγάλο, να φτιάξεις 2-3 μεσαία φραντζολάκια. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30-45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο σου.
Το παραδοσιακό τυρόψωμο είναι έτοιμο να το απολαύσεις και να το μοιραστείς με τους αγαπημένους σου.
Extra tips:
- Μπορείς να προσθέσεις ότι θέλεις στο ψωμάκι μας. Για παράδειγμα, ελιές, πιπεριές, μανιτάρια, φρέσκια ντομάτα αλλά και αυγό από πάνω.
- Εκτός από φέτα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι τυρί σου αρέσει. Μία ωραία προσθήκη είναι το μπέικον, η γαλοπούλα, το λουκάνικο αλλά και το ζαμπόν.
- Με την ίδια ζύμη μπορείς να φτιάξεις σπιτική πίτσα για όλη την οικογένεια.
- Το κατάλληλο ψωμάκι για να το παίρνεις μαζί σου στη δουλειά, στο σχολείο, στη σχολή αλλά και να το σερβίρεις σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι, όπως και να το χαρίσεις σε κάποιο αγαπημένο σου άτομο.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις ελαφριά χειροποίητα τυροπιτάκια με ανθότυρο.
- Φτιάξε εύκολα κουλουράκια για τον καφέ.
- Σπιτικά ζαμπονοτυροπιτάκια για όλη την οικογένεια.
- Η πιο εύκολη ζύμη για σπιτικές τορτίγιες.
Μοιράσου τη συνταγή με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία!