spitika-zamponoturopitakia-pitakia-zimi-turi-zampon-sintages-almires-eisaimonadikigr

Υπέροχα σπιτικά ζαμπονοτυροπιτάκια για όλη την οικογένεια

Τα πιο υπέροχα σπιτικά ζαμπονοτυροπιτάκια σε μία εύκολη και γρήγορη συνταγή. Ιδανικά για όλη την οικογένεια όλες τις ώρες της μέρας.

 

 

Εύκολα σπιτικά ζαμπονοτυροπιτάκια

zamponotiropitakia-pitakia-me-tiri-zampon-galopoula-pites-almires-sintages-eisaimonadikigr

 

Η σημερινή μέρα είναι μία κλασική μέρα σαν όλες τις άλλες που καθόμουν και έψαχνα να βρω καμία εύκολη συνταγή. Έστυψα το κεφάλι μου αλλά δεν κατέβαιναν ιδέες και έτσι αποφάσισα να ανοίξω το ψυγείο μου όπως όλοι εμείς οι φυσιολογικοί που το ανοίγουμε χωρίς λόγο.

Έπεσα πάνω στα κλασικά ζαμπόν, τυρί, γαλοπούλα αλλά δεν ήθελα να φτιάξω τοστ. Και λέω τι άλλο μπορώ να φτιάξω αλλά να το μοιραστώ και με την οικογένεια μου; Και τότε μου ήρθε η απίστευτη ιδέα. Σπιτικά ζαμπονοτυροπιτάκια με ότι υλικά έχω στη κουζίνα μου. Θα σου δείξω πως μπορείς να τα φτιάξεις με σπιτικό φύλλο και μία πεντανόστιμη γέμιση.

 

 

 

Υλικά για τη ζύμη (για περίπου 30 ζαμπονοτυροπιτάκια):



Βεβαίως μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτοιμο φύλλο από το σούπερ-μάρκετ.

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μία κουταλιά της σούπας αλάτι
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Ένα φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 αυγό

 

 

 

 

Για τη γέμιση:

  • 10 φέτες  ζαμπόν για τοστ
  • 5 φέτες γαλοπούλα για τοστ
  • 4 φέτες μπέικον
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μισό κιλό κίτρινα τυριά που λιώνουν
  • Μία κρέμα γάλακτος για μαγειρική
  • 1 αυγό
  • Ελαιόλαδο ή βούτυρο για πριν το ψήσιμο

 

 

 

 

 

Εκτέλεση και διαδικασία για τα σπιτικά ζαμπονοτυροπιτάκια

pitakia-zamponoriropitakia-zampon-turia-sintages-almires-eisaimonadikigr

 

Για αρχή θα φτιάξουμε τη ζύμη για τα πιτάκια μας για να την αφήσουμε να ξεκουραστεί όσο φτιάχνουμε τη γέμιση. Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε το χλιαρό νερό και τη μαγιά. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η μαγιά και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αυγό και αφού ανακατέψουμε όλα τα υλικά, αρχίζουμε να ρίχνουμε και το αλεύρι σιγά σιγά.

Βάζουμε όσο αλεύρι χρειάζεται για να γίνει μία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας αλλά και στα τοιχώματα του σκεύους. Πλάθουμε και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια σκεπάζουμε τη ζύμη με 2-3 πετσέτες. Την αφήνουμε στην άκρη σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.

Στη συνέχεια θα φτιάξουμε τη γέμιση για τα σπιτικά ζαμπονοτυροπιτάκια μας. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος, το αυγό, αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και το ζαμπόν, τη γαλοπούλα και το μπέικον αφού τα κόψουμε σε μικρά τετραγωνάκια. Τα βάζουμε όλα μέσα στο μείγμα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Αφήνουμε τη γέμιση στο ψυγείο μέχρι να ξεκουραστεί η ζύμη μας.

 

 

Μόλις περάσει η ώρα και η ζύμη μας έχει φουσκώσει, τη χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια και ανοίγουμε το κάθε ένα μπαλάκι με έναν πλάστη ή με ένα ποτήρι. Φτιάχνουμε ότι μέγεθος και σχήμα θέλουμε και προσθέτουμε μία κουταλιά από τη γέμιση σε κάθε πιτάκι. Κλείνουμε καλά με ένα πιρούνι και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί ή σε λαδόκολλα.

Αλείφουμε τα πιτάκια με αυγό ή λίγο βούτυρο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου μισή ώρα μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα σπιτικά ζαμπονοτυροπιτάκια μας είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε!

 

 

 

 

Extra tips:

  • Αν δεν θες, δεν χρειάζεται να φτιάξεις σπιτική ζύμη. Οι έτοιμες ζύμες του εμπορίου κάνουν τη δουλειά τους και το αποτέλεσμα είναι εξίσου νόστιμο.
  • Αντί για τα αλλαντικά που προανέφερα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι υλικά θέλεις για τη γέμιση, όπως κοτόπουλο, κάποιο άλλο είδος τυριού, λουκάνικο, μανιτάρια, πιπεριές και ότι άλλο σου αρέσει.
  • Αντί για κρέμα γάλατος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα ή κάποια άλλη σάλτσα που σου αρέσει, όπως πχ η κόκκινη.
  • Είναι ένα ιδανικό σπιτικό σνακ για να το πάρεις μαζί σου στη δουλειά, στο σχολείο, στη σχολή αλλά και να το δώσεις στους αγαπημένους σου φίλους και συγγενείς. Βεβαίως στη διαδικασία μπορούν να βοηθήσουν όλοι και να προσθέσουν τη δική τους πινελιά.
  • Φυσικά, μπορείς να κάνεις τους δικούς σου συνδυασμούς και να φτιάξεις τα δικά σου σπιτικά πιτάκια.
  • Μία γλυκιά εκδοχή, είναι να προσθέσεις σοκολάτα, μαρμελάδα ή κάποιο φρούτο μέσα στα πιτάκια, αντί για κάποιο αλμυρό υλικό. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις και γλυκά πιτάκια που θα μπορείς να μοιραστείς.
  • Για μία πιο light εκδοχή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις γαλοπούλα, κοτόπουλο, γάλα αντί για κρέμα γάλακτος και κάποιο light τυρί ή τυρί κρέμα για τη γέμιση.
  • Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις γεμιστά χειροποίητα πατατοπιτάκια.
  • Φτιάξε τυροπιτάκια με τυρί κρέμα με μόνο 3 υλικά.

 

 

 

Μοιράσου τη συνταγή με τους φίλους σου και τους αγαπημένους σου. Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Post Author: Eisaimonadikigr