Ώρα να φτιάξεις τη μοναδική υγιεινή τυροκαυτερή που γίνεται με cottage cheese. Με λίγα λιπαρά και απίστευτη γεύση που δεν τη περιμένεις.
Υγιεινή τυροκαυτερή με λίγα λιπαρά
Η τυροκαυτερή ή χτυπητή είναι ένα εύκολο ορεκτικό που όλοι αγαπάμε είτε ως σως στα σπιτικά μας σάντουιτς είτε ως συνοδευτικό με το φαγητό μας. Η διαδικασία είναι πολύ απλή καθώς πολτοποιούμε όλα τα υλικά μας στο μπλέντερ. Υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτής της συνταγής και μπορούμε να την εμπλουτίσουμε φυσικά με μπαχαρικά της επιλογής μας αλλά και να της δώσουμε χρώμα με κόκκινη πιπεριά (φλωρίνης). Το βασικό υλικό στην συνταγή μας θα είναι το τυρί κότατζ (cottage cheese) καθώς δεν έχει πολλές θερμίδες, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε λιπαρά.
Γράφει η Τζωρτζίνα Βασιλείου.
Τι είναι το τυρί cottage;
Το τυρί κότατζ είναι ένα μαλακό τυρί σε μορφή κόκκων – σβώλων με κρεμώδη υφή και ήπια γεύση. Είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες σε σύγκριση με άλλους τύπους τυριών και αυτός είναι και ο λόγος που έγινε τόσο δημοφιλές σε διαιτητικά προγράμματα διατροφής. Το συναντάμε κυρίως σε αθλητική διατροφή καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και ταυτόχρονα με πολύ χαμηλά λιπαρά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές όπως σε πρωινό με γκρανόλα, γιαούρτι, άλειμμα στο τόστ, συνοδευτικό με το φαγητό μας, σως σε σαλάτες αλλά και ως αντικαταστάτης της μαγιονέζας. Γενικά είναι ένα τυρί που το προτείνουν οι ειδικοί διατροφολόγοι και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε πολλές παρασκευές και ειδικά αν ακολουθείς μία υγιεινή διατροφή.
Τι θα χρειαστούμε για μία μερίδα τυροκαυτερής με χαμηλά λιπαρά:
- 100 γραμμάρια τυρί κότατζ (της επιλογής μας)
- Καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο (όσο επιθυμούμε)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
- 1 πρέζα ρίγανη
- Μία πρέζα αλάτι
- Μισή κόκκινη πιπεριά φλωρίνης (προαιρετικά)
Εκτέλεση και διαδικασία τυροκαυτερής με χαμηλά λιπαρά
Αρχικά θα πλύνουμε και θα κόψουμε τις πιπεριές μας. Στην συνέχεια θα προσθέσουμε το τυρί κότατζ στον κάδο του μπλέντερ και θα το πολτοποιήσουμε μέχρι να έχει υφή κρέμας. Έπειτα θα προσθέσουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θα τα ξαναχτυπήσουμε για λίγο. Τέλος, θα ρίξουμε τις πιπεριές και θα χτυπήσουμε για ακόμη μια φορά όλα τα υλικά μας μαζί. Αν θέλουμε ακόμα πιο απαλή υφή στην υγιεινή τυροκαυτερή μας χωρίς κομματάκια μπορούμε να ψήσουμε στον φούρνο τις πιπεριές σε λαδόκολλα ώστε να μαλακώσουν.
Μόλις τις αφαιρέσουμε τις βάζουμε ζεστές σε ένα σακουλάκι τροφίμων και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να τις ξεφλουδίσουμε πολύ εύκολα. Αφού κρυώσουν και τις ξεφλουδίσουμε θα τις προσθέσουμε κανονικά στην συνταγή μας. Η τυροκαυτερή μας είναι έτοιμη και μπορούμε να την σερβίρουμε. Ως διαδικασία είναι πολύ εύκολη αλλά το αποτέλεσμα θα μας εκπλήξει.
Extra tips:
- Μία πολύ καλή επιλογή είναι να προσθέσουμε στο μπλέντερ ελιές για έξτρα γεύση. Εκτός από ελιές, μπορείς να προσθέσεις και σκόρδο, πράσινη πιπεριά, κάππαρη και ότι άλλο υλικό σου αρέσει ανάλογα τα γούστα σου.
- Η συνταγή μπορεί να γίνει και χωρίς λάδι αλλά έχουμε και την επιλογή να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε λάδι της προτίμησης μας. Για παράδειγμα ηλιέλαιο, πυρηνέλαιο κλπ.
- Για περισσότερη νοστιμιά μπορούμε να επιλέξουμε επιπλέον μπαχαρικά όπως γλυκιά η καυτερή πάπρικα, κουρκουμά κλπ.
- Μία νόστιμη και υγιεινή προσθήκη για περισσότερη νοστιμιά είναι λίγο γιαούρτι ή τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά.
- Η τυροκαυτερή μας εκτός από σως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες ή ως γέμιση σε (πιπεριές, κολοκυθάκια, ντομάτες, πατάτες) και να ψηθούν στον φούρνο.
- Μπορείς να την αποθηκεύσεις σε ένα κλειστό μπολ στο ψυγείο σου για περίπου 1 εβδομάδα. Σίγουρα αν θέλεις μπορείς να την ανανεώνεις κάθε φορά που θέλεις να φας και άλλη.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις ”κανονική” τυροκαυτερή για κάτι διαφορετικό.
- Πεντανόστιμη τυροσαλάτα για όλα τα πιάτα σου.
- Η πιο υγιεινή σως που θα συνοδεύσει υπέροχα τα πιάτα σου.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση! Μοιράσου τη πιο νόστιμη υγιεινή τυροκαυτερή με τους φίλους σου.