Η πιο τραγανή φραουλόπιτα με ραβέντι γεμάτη με μυρωδιές και γεύση. Η πιο ανοιξιάτικη πίτα για να γλείφεις τα δάχτυλα σου. Θα την αγαπήσει όλη η οικογένεια.
Τραγανή φραουλόπιτα με ραβέντι
Θαυμάσια επιλογή για την αρχή του καλοκαιριού, όταν το ραβέντι και οι φράουλες είναι στην εποχή τους. Το ραβέντι αυξάνεται από τη ρίζα και παράγει το φύλλο στο τέλος του, ανήκει στην κατηγορία των λαχανικών και μαγειρικά χρησιμοποιείται ως φρούτο.
Στη μαγειρική χρήση, οι φρέσκοι ωμοί μίσχοι (μίσχοι των φύλλων) είναι τραγανοί και μοιάζουν με αυτούς του σέλινου. Έχουν ισχυρή, στυφή γεύση. Μαγειρεύονται με ζάχαρη και χρησιμοποιούνται σε πίτες και άλλα γλυκά.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Μπορούν να συνδυαστούν με άλλα φρούτα, αναδεικνύοντας τη γεύση τους. Στη συνταγή μας συνδυάσαμε το ραβέντι με τις φράουλες.
Υλικά για 8 μερίδες:
- Μία βάση πίτας για τάρτα και ζύμη για το καπάκι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη βάση και έτοιμη ζύμη, του εμπορίου. Υπάρχουν σε όλα τα super-market βάσεις πίτας για τάρτες.
Για τη γέμιση:
- Ένα κιλό ραβέντι, κομμένο
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 250 γραμμάρια ζάχαρη άχνη, συν μία κουταλιά της σούπας για το γλάσο
- 30 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 375 γραμμάρια φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες στα δύο ή στα τέσσερα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 15 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο
- Μία κουταλιά της σούπας γάλα, για το γλάσο
Εκτέλεση της φραουλόπιτας
Ξεκινάμε με τη ζύμη της τάρτας. Σε ένα στρογγυλό ταψάκι, στρώνουμε τη βάση της τάρτας αφού το βουτυρώσουμε. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ραβέντι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι. Προσθέστε τις φράουλες και ανακατέψτε. Μεταφέρετε τα φρούτα με κουτάλι στο ταψί όπου έχετε ήδη στρώσει το φύλλο, βάζοντας περισσότερα στο κέντρο για να σχηματιστεί λοφάκι. Κόψτε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και σκορπίστε το στη γέμιση.
Αλείψτε την άκρη του φύλλου με νερό. Ανοίξτε την υπόλοιπη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο, διαμέτρου 28 εκατοστών. Καλύψτε με αυτό τη γέμιση. Κόψτε όσο περισσεύει από το χείλος του ταψιού και πιέστε τις άκρες να ενωθούν μεταξύ τους.
Χαράξτε ένα μικρό Χ στο κέντρο της πίτας να φύγει ο ατμός. Ή κάντε ότι σχήμα με τη ζύμη θέλετε. Αλείψτε με γάλα και πασπαλίστε με ζάχαρη. Αφήστε την πίτα στο ψυγείο για 15 λεπτά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Βάλτε μια λαμαρίνα στη μεσαία θέση του φούρνου να θερμανθεί.
Βάλτε το ταψάκι πάνω στη ζεστή λαμαρίνα . Ψήστε πάνω στη λαμαρίνα για 20 λεπτά. Μειώστε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήστε ακόμη 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει η κρούστα. Με αυτόν τον τρόπο, τα φρούτα μας θα παραμείνουν ζουμερά. Ελέγξτε τα φρούτα με μαχαίρι. Αν θέλουν κι άλλο, συνεχίστε το ψήσιμο, αλλά καλύψτε χαλαρά την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο για να μην καεί. Βγάλτε την και αφήστε τη σε σχάρα να κρυώσει. Κόψε τη σε κομματάκια ή τριγωνάκια αναλόγως πως θες να τη σερβίρεις. Η τραγανή φραουλόπιτα είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.
EXTRA TIPS:
- Μπορείτε να προσθέσετε πάνω στα φρούτα μαρμελάδα φράουλα ή κάποια άλλη μαρμελάδα που σου αρέσει. Όταν κόψετε τις φράουλες, πριν τις ρίξετε για ψήσιμο, μπορείτε να τις πασπαλίσετε με λίγη ζάχαρη για να γίνουν πιο γλυκές.
- Συνόδευσε τη τραγανή φραουλόπιτα με δροσερό παγωτό σε ότι γεύση σου αρέσει. Σέρβιρε με ζάχαρη άχνη, καστανή ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, κάποιο γλυκό του κουταλιού, τριμμένη καρύδα, ξύσμα λεμονιού, όπως και φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
- Αντί για φράουλες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι φρούτο θέλεις. Αν δεν θέλεις, μην προσθέσεις το ραβέντι.
- Αχλαδόπιτα κανείς; Για δες πως μπορείς να τη φτιάξεις και εσύ.
- Μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα για όλες τις περιστάσεις.
- Γλυκιά πίτα με φρέσκα δαμάσκηνα μόνο για σένα που θες κάτι διαφορετικό.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη! Μοιράσου τη συνταγή με τους αγαπημένους σου. Η πιο τραγανή φραουλόπιτα που θα δοκιμάσεις ποτέ.