prasopita-me-kima-pites-sfoliata-sintages-pita-eisaimonadikigr

Τραγανή πρασόπιτα με κιμά και λαχταριστό φύλλο σφολιάτας

Η πιο τραγανή πρασόπιτα με κιμά που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Είναι ζουμερή, νόστιμη και η γεύση της δεν περιγράφεται με λόγια.

 

Πρασόπιτα με κιμά

prasopita-me-kima-pita-sintages-mageiriki-prasa-eisaimonadikigr

Τραγανή σφολιάτα με αφράτη γέμιση, ιδανική για μπουφέ, αλλά και για το φιλικό τραπέζι. Είναι προτιμότερο να σερβιριστεί ζεστή, συνοδεία σαλάτας. Αποτελεί κυρίως γεύμα από μόνη της.

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 

 

 

Τι θα χρειαστείς (για περίπου 8 μερίδες:)



 

  • Δύο φύλλα σφολιάτα (έτοιμη)
  • Ενάμιση κιλό πράσα
  • Τέσσερα αβγά χτυπημένα
  • 400 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο, μια φορά περασμένο από τη μηχανή
  • 1/4 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • Ένα φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
  • ¼ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μία πρέζα μοσχοκάρυδο

 

 

 

 

Εκτέλεση για τη πρασόπιτα με κιμά

pita-prasopita-me-kima-pites-sintages-eisaimonadikigr

Πάμε να δούμε πως θα φτιάξουμε τη πίτα μας. Για αρχή, αφαιρούμε το πράσινο μέρος από τα πράσα (το κρατάμε για ζωμούς) και αφού τα πλύνουμε καλά κόβουμε σε φέτες το τρυφερό μέρος τους. Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, τα ζεματάμε για 5 με 6 λεπτά. Τα σουρώνουμε.

Σε τηγάνι μεγάλο ή πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά να ροδίσει, για 6 με 7 λεπτά. Τότε προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα. Σοτάρουμε για 3 ως 4 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει στεγνό. Αλατίζουμε με προσοχή (γιατί θα μπουν τα τυριά), τρίβουμε αρκετό πιπέρι και πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει μερικά λεπτά. Προσθέτουμε τότε τη φρυγανιά, τα αβγά και τα τυριά και ανακατεύουμε με κουτάλα, να ενωθούν με τον κιμά και τα πράσα.

 

 

Σε μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος ή τετράγωνο, ελαφρά λαδωμένο, στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας να καλύπτει τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε στην επιφάνεια με το κουτάλι. Απλώνουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και στρίβουμε τις άκρες του κάτω και πάνω φύλλου για να κλείσουμε την πίτα. Χαράζουμε σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι το πάνω φύλλο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο τις χαρακιές και με λίγο νερό τη σφολιάτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για πέντε λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 180. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 50 λεπτά, ώσπου να ροδίσει καλά το φύλλο και να γίνει τραγανό.

 

 

 

Tips για το σερβίρισμα:

  • Περιμένετε 20’ να πέσει η θερμοκρασία της προτού σερβίρετε, ώστε να δέσουν τα υλικά και να αναδειχτεί η νοστιμιά της, που χάνεται αν είναι καυτή.
  • Τρώγεται και την επόμενη μέρα, σε θερμοκρασία δωματίου, και είναι ιδανική για κολατσιό στο σχολείο ή στο γραφείο.
  • Μπορείτε να προσθέσετε ότι λαχανικά επιθυμείτε, όπως μανιτάρια και πιπεριές. Η φέτα επίσης είναι μία πολύ νόστιμη επιλογή.

 

 

Καλή όρεξη και καλή επιτυχία! Μοιράσου αυτή την υπέροχη πρασόπιτα με κιμά με τους φίλους σου.

 



Post Author: Eisaimonadikigr