Το αγαπημένο μας καλοκαιρινό γλυκάκι, μεταμορφώθηκε για να σου λύσει τα χέρια. Φτιάξε το πιο σοκολατένιο μωσαϊκό ταψιού γεμάτο αναμνήσεις.
Αγαπημένο μωσαϊκό ταψιού για μικρά και μεγάλα παιδιά
Το καλοκαίρι είναι από τις εποχές που μου αρέσει να εμπλουτίζω τις μαγειρικές μου ικανότητες και να φτιάχνω εύκολα γλυκάκια. Μία μέρα που είχα επισκεφτεί τους δικούς μου, βρήκα αυτή την ιδέα για αυτό το αγαπημένο γλυκάκι. Η μητέρα μου είχε φτιάξει μωσαϊκό ή κορμό, όπως θέλεις πες το και μου το πρόσφερε μέσα στο αλουμινόχαρτο που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Γεμάτο σοκολάτα και τραγανά μπισκότα, μου ξύπνησε πολλές αναμνήσεις από τα χρόνια που ήμουν παιδί.
Ωστόσο, σκέφτηκα πόσο πολύ μισώ το αλουμινόχαρτο που κόλλαγε πάνω στο γλυκό και έπρεπε να το ξεφλουδίζεις πόση ώρα. Καταλαβαίνεις τι εννοώ, αν έχεις δοκιμάσει και εσύ αυτό το μοναδικό γλυκό. Έτσι αμέσως μου ήρθε μία ιδέα και την υλοποίησα αμέσως. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο να βάλεις το μωσαϊκό σε ένα ταψί, αντί για το ενοχλητικό αλουμινόχαρτο. Έτσι και έκανα λοιπόν. Αγόρασα τα γνωστά υλικά που όλοι ξέρουμε για το συγκεκριμένο γλυκό και άρχισα να το φτιάχνω με μεράκι και όρεξη για το αποτέλεσμα.
Ένα έχω να σου πω: από εκείνη τη μέρα δεν έχω σταματήσει να το φτιάχνω με τον συγκεκριμένο τρόπο και να το απολαμβάνω σε κομματάκια σαν να τρως ένα σοκολατένιο κεκάκι γεμάτο μπισκότα και νοστιμιά. Τώρα που το σκέφτομαι μου τρέχουν τα σάλια και ήρθε η ώρα να μοιραστώ την ιδέα μου μαζί σου. Συνέχισε να διαβάζεις και μάθε και εσύ τι υλικά θα χρειαστείς και πως θα φτιάξεις αυτό το λαχταριστό και αγαπημένο σε όλους μας γλυκάκι.
Υλικά που θα χρειαστείς για ένα μεσαίο ταψί:
- 500 γραμμάρια μπισκότα της επιλογής σου
- 3 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη κοσκινισμένο
- 200-250 γραμμάρια βούτυρο μαλακό
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
- 20 ml ή λικέρ της επιλογής σου
- 1 ζαχαρούχο γάλα
- Τρούφα σοκολάτας ή τριμμένο μπισκότο ή καρύδα τριμμένη για το στόλισμα
- Λαδόκολλα για το ταψί
Διαδικασία για το πιο εύκολο μωσαϊκό ταψιού
Λίγο πολύ όλοι και όλες μας γνωρίζουμε τη διαδικασία αυτού του αγαπημένου γλυκού. Με λίγα απλά βήματα και θα έχεις έτοιμο το πιο νόστιμο μωσαϊκό ψυγείου.
Για αρχή, λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε μέσα το κακάο και τη ζάχαρη άχνη αφού τα κοσκινίσουμε καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το λικέρ και το ζαχαρούχο γάλα και ρίχνουμε άλλο ένα καλό ανακάτεμα. Έπειτα σπάμε τα μπισκότα μας σε μεσαία ή μικρά κομμάτια και τα βάζουμε και αυτά στο μείγμα και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η σοκολάτα να καλύψει τα μπισκότα μας και να πάει παντού.
Μετά απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στο ταψί που έχουμε επιλέξει και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα του μωσαϊκού. Το πατάμε καλά με ένα κουτάλι ή με το χέρι μας να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και στολίζουμε από πάνω με τρούφα ή μπισκότο τριμμένο ή καρύδα ανάλογα τα γούστα μας. Τώρα έχεις 2 επιλογές: Είτε θα βάλεις το γλυκό σου στη κατάψυξη σαν το κλασικό μωσαϊκό για 2-3 ώρες , είτε θα το βάλεις στο ψυγείο για 3-4 ώρες έτσι ώστε να παγώσει αλλά να παραμείνει και μαλακό. Η επιλογή είναι δική σου. Όταν το γλυκό μας είναι έτοιμο, το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε σε φίλους και αγαπημένους. Το πιο αγαπημένο μωσαϊκό ταψιού είναι έτοιμο να το μοιραστείς και να το αγαπήσουν όλοι.
Extra tips:
- Για ένα πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορείς να προσθέσεις στο μείγμα σου ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα, όπως χουρμάδες και σταφίδες.
- Αν θέλεις το γλυκό σου πιο σοκολατένιο, πρόσθεσε σοκολάτα μέσα στο βούτυρο για να λιώσουν μαζί. Επίσης, μπορείς να λιώσεις σοκολάτα και να περιχύσεις το γλυκό πριν το βάλεις να παγώσει.
- Εκτός από σοκολάτα κανονική, μπορείς να προσθέσεις λευκή σοκολάτα, φυστικοβούτυρο, κάποιο γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και ότι άλλο θέλεις.
- Επίσης, για μία πιο υγιεινή εκδοχή, μπορείς να αντικαταστήσεις κάποια υλικά με κάποια άλλα. Πχ, το ζαχαρούχο με γιαούρτι, τη ζάχαρη άχνη με μέλι ή κάποιο άλλο γλυκαντικό. Τα μπισκότα με κάποια χωρίς ζάχαρη ή πολλές θερμίδες αλλά και το βούτυρο με λάδι καρύδας ή ηλιέλαιο. Και τέλος, αν δεν σου αρέσουν τα μπισκότα μπορείς να τα αντικαταστήσεις με βρώμη αλλά και δημητριακά ολικής άλεσης.
- Αν δεν θέλεις το μωσαϊκό σου να είναι στο ταψί, μπορείς να ακολουθήσεις το κλασικό τύλιγμα με αλουμινόχαρτο ή να το βάλεις σε μία άλλη φόρμα που προτιμάς.
- Φτιάξε έναν διαφορετικό κορμό με κρέμα λεμονιού για ένα ξεχωριστό γλυκάκι.
- Ο πιο εύκολος κορμός σοκολάτας διαίτης με μόνο 3 υλικά.
- Σοκολατένιες, νηστίσιμες καριόκες γεμάτες νοστιμιά.
Μοιράσου το πιο νόστιμο μωσαϊκό ταψιού με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία!