Φτιάξε τάρτα λάιμ (Lime pie) που έχει έρθει από το εξωτερικό. Γεμάτη αρώματα, lime (μοσχολέμονα) και μία δροσερή μυρωδιά. Πολύ ελαφρύ γλυκάκι.
Τάρτα λάιμ (Lime pie)
Μία δροσερή και γεμάτη μυρωδιές τάρτα που σίγουρα θα λατρέψεις. Η πίτα λάιμ πήρε το όνομά της (Key Lime Pie) από τα μικρά λάιμ που βγαίνουν στα νησιά της Φλόριντα (Florida Keys) από όπου προέρχεται και η συνταγή.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά για 8 μερίδες:
- 100 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο
- 225 γραμμάρια μπισκότα digestive, θρυμματισμένα
- 5 λάιμ (μοσχολέμονα) ή λεμόνια
- 3 μεγάλοι κρόκοι αβγών
- 400 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα
- Πλήρης κρέμα γάλακτος για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Τρόπος προετοιμασίας και εκτέλεση για τη τάρτα λάιμ (Lime pie)
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Πάμε να φτιάξουμε τη βάση με τα μπισκότα για τη τάρτα. Λιώστε το βούτυρο σε κατσαρόλα πάνω από χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τα ψίχουλα των μπισκότων και ανακατέψτε καλά. Βγάλτε το μείγμα από τη φωτιά και αδειάστε το στη φόρμα. Χρησιμοποιείστε κουτάλι για να πιέσετε το μείγμα στον πάτο και στα πλαϊνά έτσι ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Βάλτε τη φόρμα σε λαμαρίνα και ψήστε 5-10 λεπτά.
Στο μεταξύ, ξύστε 3 λάιμ και βάλτε το ξύσμα σε μπολ. Αν θέλετε, ξύστε κι ένα τέταρτο λάιμ με ζέστερ, και κρατήστε το μακρύ ξύσμα για τη γαρνιτούρα. Στύψτε και τα 5 λάιμ. Αν δεν έχετε λάιμ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικά λεμόνια.
Για περισσότερα νόστιμα γλυκά δες εδώ
Βάλτε τους κρόκους στο μπολ με το ξύσμα και χτυπήστε στο μίξερ μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρρευστο. Προσθέστε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίστε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα. Προσθέστε το χυμό των λάιμ και χτυπήστε πάλι μέχρι να ενσωματωθεί το μείγμα. Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 15-20 λεπτά, ή μέχρι να πήξει, αλλά να κουνιέται λιγάκι στο κέντρο.
Βγάλτε την πίτα από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει εντελώς. Την τοποθετείτε στο ψυγείο για τρεις ώρες. Μετά μπορείτε να σερβίρετε. Σερβίρεται γαρνιρισμένη με το μακρύ ξύσμα (αν θέλετε) και συνοδεύεται με την κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί ή μόνη της. Η τάρτα λάιμ (Lime Pie) είναι έτοιμη να την απολαύσεις με τους αγαπημένους σου.
Συντήρηση:
- Διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για δύο ημέρες. Μπορείτε να την διατηρήσετε και στην κατάψυξη για περισσότερο καιρό, αλλά θυμηθείτε να τη βγάλετε μια ώρα πριν το σερβίρισμα σε θερμοκρασία δωματίου, για να ξεπαγώσει. Ξεπαγώνει αρκετά εύκολα.
Συμβουλές:
- Ένα συνηθισμένο λάθος στην παρασκευή γλυκών ταρτών με πολύ γέμιση είναι το παραψήσιμό τους. Βγάλτε τις από το φούρνο όσο έχουν ακόμη μία ελαφρά ταλάντευση στο κέντρο τους, κι έτσι θα διατηρήσουν την κρεμώδη υφή τους. Αν παραψηθούν, οι τάρτες θα αποκτήσουν δυσάρεστη λαστιχωτή υφή και δεν θέλουμε κάτι τέτοιο.
- Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με μεταλλικό νερό με γεύση λάιμ. Επίσης με κάποια σόδα ή κάποιο αναψυκτικό με ανθρακικό και γεύση λεμόνι. Έτσι διατηρείται η γεύση περισσότερο. Τρώγεται ευχάριστα για πρωινό, αλλά μπορεί να συνοδεύσει και τον απογευματινό καφέ σας, όπως και να το δώσεις σε αγαπημένους φίλους και συγγενείς.
- Αντί για λάιμ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεμόνια. Τα άγουρα λεμόνια είναι εξίσου αρωματικά.
- Τροπική τάρτα με καραμελωμένες μπανάνες. Δες εδώ πως θα τη φτιάξεις και εσύ.
- Αμερικάνικη τάρτα με καρύδια πέκαν. Κάτι διαφορετικό και νόστιμο.
- Δροσερή φραουλόπιτα για όλες τις ώρες της ημέρας.