Αυτή η σπιτική καραμέλα γάλακτος είναι η κατάλληλη για να στολίσεις και να συνοδεύσεις τα γλυκά σου. Με ελάχιστα υλικά και καθόλου κόπο.
Σπιτική καραμέλα γάλακτος
Σαν παιδί και εγώ μου αρέσει να χαζεύω με τις ώρες στο Tik-Tok. Μία αγαπημένη μου συνήθεια είναι ότι ψάχνω συνταγές από όλο τον κόσμο, μιας και φτιάχνονται πανεύκολα και ο τρόπος που παρουσιάζονται είναι πολύ όμορφος. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σου δείχνουν πως μπορείς να φτιάξεις ένα γλυκό που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Έτσι συνέβη και με αυτή τη λαχταριστή καραμέλα γάλακτος. Με το που είδα το πόσο εύκολα φτιάχνεται, δεν άργησα να τη φτιάξω και εγώ. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε και τώρα έχω πάντα στο ντουλάπι μου σπιτική καραμέλα γάλακτος για να στολίζω και να συνοδεύω τα γλυκάκια μου. Ώρα να μάθεις και εσύ πως μπορείς να φτιάξεις αυτή τη πεντανόστιμη καραμέλα.
Τι θα χρειαστείς για ένα μεσαίο βαζάκι:
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κούπες φρέσκο γάλα
- Μία πολύ μικρή πρέζα αλάτι (υπολόγισε περίπου το 1/4 από 1 κουταλάκι του γλυκού)
Εκτέλεση και διαδικασία για τη σπιτική καραμέλα γάλακτος
Αυτή η φανταστική καραμέλα γάλακτος, φτιάχνεται πολύ εύκολα και με 2-3 απλά βήματα. Για αρχή, βάλε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, τη ζάχαρη και άφησε τη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά για να μην μας καεί. Με το που λιώσει η ζάχαρη, πρόσθεσε το βούτυρο και ανακάτεψε καλά μέχρι να λιώσει. Μόλις λιώσει το βούτυρο απέσυρε από τη φωτιά για λίγο.
Σε ένα μπολάκι, ανακάτεψε το αλεύρι και το γάλα με έναν αβγοδάρτη μέχρι να λιώσει καλά το αλεύρι. Πρόσθεσε το μείγμα μέσα στη λιωμένη ζάχαρη και ζέστανε όλο το μείγμα πάνω στη φωτιά για 1-2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Η καραμέλα είναι έτοιμη μόλις τραβήξει όλα τα υγρά (υπολόγισε περίπου ανακάτεμα γύρω στα 2 λεπτά). Δεν ξεχνάμε η κουζίνα μας να είναι σε χαμηλή θερμοκρασία.
Αμέσως ρίξε τη καραμέλα σε ένα βαζάκι ή μπολάκι της επιλογής σου και πασπάλισε από πάνω το αλάτι. Αποθήκευσε τη καραμέλα εκτός ψυγείου για μην παγώσει και σταθεροποιηθεί μιας και θέλουμε να είναι ρευστή και να απλώνεται εύκολα. Η πιο νόστιμη σπιτική καραμέλα γάλακτος είναι έτοιμη να την απολαύσεις και να τη μοιραστείς με όλους.
Extra tips:
- Μπορείς να απλώσεις τη καραμέλα, πάνω από κάποιο κέικ, από μικρά κεκάκια αλλά και να γεμίσεις κρουασάν ή πίτες. Επίσης, μπορείς να τη συνδυάσεις μαζί με παγωτό της επιλογής σου ή κάποιο frozen yogurt ή απλά γιαούρτι. Εκτός, από αυτά που αναφέραμε, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και ως ένα εύκολο γλάσο για τούρτες ή τάρτες.
- Αντί για γάλα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κρέμα γάλακτος. Όπως επίσης, αντί για αλεύρι, μπορείς να προσθέσεις κόρν-φλάουρ σε πολύ μικρότερη ποσότητα (1 κουταλιά της σούπας).
- Αν θέλεις τη καραμέλα σου πιο σοκολατένια, πρόσθεσε κομμένη ή τριμμένη σοκολάτα στο τέλος για να λιώσει μαζί με όλα τα υλικά.
- Η καραμέλα διατηρείται εκτός ψυγείου για 3-4 μέρες. Αν ωστόσο τη φτιάξεις το καλοκαίρι καλύτερα να τη καταναλώσεις σε διάστημα 2-3 ημερών για να μην χαλάσει.
- Φρόντισε να είσαι προσεκτική με τη καραμέλα κατά τη διάρκεια του ψησίματος της, μιας και είναι πολύ ζεστή και μπορεί να σου προκαλέσει έγκαυμα. Πάντα σε χαμηλή φωτιά και ποτέ δεν αφήνουμε τα παιδιά μόνα τους να μαγειρέψουν τη καραμέλα.
- Εκτός, από αλάτι, μπορείς να στολίσεις τη καραμέλα με ότι υλικό σου αρέσει. Για παράδειγμα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα αλλά και τριμμένη τρούφα ή μπισκότο. Ανάλογα τα γούστα σου, μπορείς να προσθέσεις ότι θέλεις.
- Για περισσότερη σπιτική καραμέλα γάλακτος, αύξησε τη ποσότητα των υλικών.
- Αυτή η καραμέλα μπορεί να γίνει ένα νόστιμο dip για να βουτήξεις μέσα κομμένα φρούτα, μπισκότα, marsmellows αλλά και ότι άλλο θέλεις. Μία όμορφη βραδιά με φίλους, πρέπει να συνοδεύεται από νόστιμα πιάτα.
- Τέλος, μπορείς να τη συνδυάσεις με μία κούπα ζεστό γάλα. Βούτηξε μία κουταλιά καραμέλα μέσα σε ζεστό γάλα και άφησε τη να λιώσει. Το αποτέλεσμα θα σε ξετρελάνει.
Μοιράσου αυτό το υπέροχο γλυκάκι με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!