pagoto-giaourti-sintagi-eukolo-lig-ulika-zaxaroplastiki-eisaimonadikigr

Σπιτικό παγωτό γιαούρτι – Δροσερή απόλαυση με υγιεινή διάθεση

Το παγωτό γιαούρτι έχει κατακτήσει τις καρδιές πολλών τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο για τη δροσιστική του γεύση αλλά και για τον πιο υγιεινό του χαρακτήρα. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά παγωτά, που βασίζονται στην κρέμα γάλακτος και τα αυγά, το παγωτό γιαούρτι προσφέρει μια πιο ελαφριά εναλλακτική, με λιγότερα λιπαρά και θερμίδες, διατηρώντας ταυτόχρονα την απολαυστική υφή και γεύση.

Ας δούμε βήμα-βήμα πώς μπορείς να φτιάξεις σπιτικό παγωτό γιαούρτι εύκολα και γρήγορα, με λίγα και αγνά υλικά.

giaourti-pagoto-liga-ulika-sintages-zaxaroplastiki-eisaimonadikigr

 

 

Υλικά (για περίπου 1 λίτρο παγωτό):



 

  • 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (πλήρες ή με 2% λιπαρά)

  • 200 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

  • 100-120 γρ. μέλι ή ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλεις)

  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

  • Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (προαιρετικά, για άρωμα)

 

Εκτέλεση:

  1. Ανάμιξη των υλικών:
    Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξε το στραγγιστό γιαούρτι. Πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος, το μέλι (ή τη ζάχαρη), τη βανίλια και το ξύσμα (αν χρησιμοποιείς). Ανακάτεψε καλά με σύρμα ή μίξερ χειρός μέχρι να έχεις ένα ομοιογενές, λείο μείγμα.

  2. Δοκίμασε τη γλυκύτητα:
    Πριν προχωρήσεις, δοκίμασε λίγο από το μείγμα. Αν το θέλεις πιο γλυκό, πρόσθεσε λίγη ακόμη ζάχαρη ή μέλι και ανακάτεψε ξανά.

  3. Αν έχεις παγωτομηχανή:
    Ρίξε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Συνήθως σε 20-30 λεπτά θα έχεις ένα παγωτό με υφή soft-serve. Μπορείς να το καταναλώσεις αμέσως ή να το βάλεις σε δοχείο στην κατάψυξη για 2-3 ώρες ώστε να σφίξει περισσότερο.

  4. Αν ΔΕΝ έχεις παγωτομηχανή:
    Ρίξε το μείγμα σε μεταλλικό ή πλαστικό δοχείο και βάλε το στην κατάψυξη. Κάθε 30-45 λεπτά, βγάζε το και ανακάτευε καλά με πιρούνι ή σύρμα για να σπας τους κρυστάλλους πάγου και να διατηρήσεις την κρεμώδη υφή. Επανέλαβε για 3-4 ώρες. Μετά, άφησέ το να παγώσει τελείως.

 

eukolo-pagoto-giaourti-gluka-zaxaroplastiki-eisaimonadikigr

 

 

Σερβίρισμα και ιδέες για παραλλαγές:

Το παγωτό γιαούρτι μπορεί να σερβιριστεί μόνο του ή με γαρνιτούρες:

  • Φρούτα: Φρέσκες φράουλες, ροδάκινο, μάνγκο ή μούρα.

  • Ξηροί καρποί: Καρύδια, φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα.

  • Σιρόπια: Μέλι, σοκολάτα, καραμέλα ή σιρόπι σφενδάμου.

  • Δημητριακά ή μπισκότα: Τριμμένο μπισκότο, granola ή κομματάκια σοκολάτας.

Μπορείς επίσης να ενσωματώσεις μέσα στο παγωτό φρούτα (π.χ. πολτοποιημένες φράουλες ή μπανάνα) πριν την κατάψυξη, για πιο έντονη γεύση και φυσικό χρώμα.

Συμβουλές για το τέλειο αποτέλεσμα:

  • Για πιο κρεμώδες αποτέλεσμα, χρησιμοποίησε πλήρες γιαούρτι και μην παραλείπεις την κρέμα γάλακτος.

  • Το μέλι δίνει πιο απαλή υφή από τη ζάχαρη, επειδή δεν κρυσταλλώνει το ίδιο εύκολα.

  • Αν επιθυμείς χαμηλότερες θερμίδες, μπορείς να αντικαταστήσεις την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, αλλά η υφή θα είναι πιο «παγωμένη» και λιγότερο κρεμώδης.

  • Αν θες να το διατηρήσεις στην κατάψυξη για μέρες, βγάλε το 10 λεπτά πριν το σερβίρεις, ώστε να μαλακώσει.

 

Τελικές σκέψεις:

Το παγωτό γιαούρτι είναι ιδανικό για όσους αναζητούν ένα γλυκό που να συνδυάζει γεύση και θρεπτικότητα. Μπορεί να γίνει πιο πλούσιο ή πιο ελαφρύ, ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις. Παίξε με τα αρώματα, πρόσθεσε φρούτα εποχής και δημιούργησε το δικό σου signature παγωτό γιαούρτι που θα εντυπωσιάσει φίλους και οικογένεια.

Καλή απόλαυση!

Post Author: Eisaimonadikigr