riggatoni-me-turi-gkorgkontzola-saltsa-lefki-mageiriki-eisaimonadikigr

Υπέροχα μακαρόνια ριγκατόνι με σπιτική σάλτσα από τυρί γκοργκοντζόλα

Τα πιο υπέροχα μακαρόνια ριγκατόνι με σπιτική σάλτσα από τυρί γκοργκοντζόλα. Μοναδικά ζυμαρικά με μία πηχτή και πλούσια σάλτσα.

 

Ριγκατόνι με σπιτική σάλτσα από τυρί γκοργκοντζόλα

saltsa-apo-turi-gkorgkontzola-eisaimonadikigr

Το γκοργκοντζόλα είναι ένα εκπληκτικό μαλακό, κρεμώδες τυρί που φτιάχνεται με γάλα από τις αγελάδες των Άλπεων.  Είναι από τα τελειότερα μπλε τυριά στον κόσμο.  Είναι βουτυρώδες και γεμάτο με χαρακτηριστικές μικρές πράσινες γραμμές και τρυπούλες.  Μοιάζει με το γαλλικό ροκφόρ, αλλά το ροκφόρ είναι πιο σκληρό, λιγότερο κρεμώδες και δεν λιώνει το ίδιο εύκολα όπως το γκοργκοντζόλα.

Το γκοργκοντζόλα μπορεί να αποδειχτεί μια εκπληκτική λύση όταν πρέπει να αυτοσχεδιάσετε ένα γεύμα στα γρήγορα.  Στην πραγματικότητα, μπορείτε να προετοιμάσετε αυτή τη σάλτσα με γκοργκοντζόλα σε λίγα μόνο λεπτά, όσο δηλαδή χρειάζεται για να μαγειρέψετε τα ζυμαρικά σας.  Πρόκειται για ένα εύγευστο και γρήγορο έδεσμα.  Είναι μια καλή σάλτσα για ριγκατόνι, αλλά εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα ζυμαρικά, επιλέξτε ταλιολίνι.  Αυτή η σάλτσα καλύπτει τα ζυμαρικά πολύ καλά.

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 

 

Υλικά για 6 άτομα:



 

  • 250 γραμμάρια τυρί γκοργκοντζόλα
  • 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 1 μικρό κλωνάρι σέλινο, ψιλοκομμένο
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ κούπα κρέμα γάλακτος
  • 1 κούπα γάλα
  • Ένας κρόκος από σφιχτό βρασμένο αβγό (προαιρετικά)
  • 1 χούφτα μαϊντανός πολύ ψιλοκομμένος
  • 2 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες
  • 650 γραμμάρια ριγκατόνι ή φρέσκα ταλιολίνι

 

 

 

 

 

Εκτέλεση και διαδικασία

zimarika-riggatoni-me-turi-gkorgkontzola-makaronia-eisaimonadikigr

Βάλτε το τυρί γκοργκοντζόλα, το βούτυρο, το σέλινο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και μια πρέζα πιπέρι σε ένα μπλέντερ ή στο μπολ ενός μίξερ.  Ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα.  Όταν το μείγμα έχει αναμειχθεί καλά, προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τον κρόκο αβγού.

 

Για περισσότερες νόστιμες συνταγές δες εδώ

 

Προσθέστε το μαϊντανό αφού το ψιλοκόψετε και το αλάτι κατά βούληση.  Ανακατέψτε μέχρι η σάλτσα να γίνει πολύ λεία.  Στο μεταξύ, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά, μέχρι να γίνουν αλ ντέντε (περίπου για 9 λεπτά), και μετά ανακατέψτε με τη σάλτσα. Τα ζυμαρικά με τη σπιτική σάλτσα από τυρί γκοργκοντζόλα είναι έτοιμα να τα απολαύσεις.

 

 

 

Extra tips:

  • Η κρέμα γάλακτος έχει μεγάλη σημασία για τη συνταγή.  Αρχικά βοηθά το τυρί γκοργκοντζόλα να γίνει πιο υδαρές, για να καλύπτει την επιφάνεια των ζυμαρικών, κι έπειτα βοηθά τη σάλτσα να μην έχει κολλώδη υφή, έτσι ώστε να τρώγεται ευχάριστα.  Αν βάλετε λιγότερη ποσότητα κρέμας γάλακτος, θα σας είναι πιο δύσκολο να καταπιείτε τις μπουκιές.
  • Αντί για ριγκατόνι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι είδος ζυμαρικού επιθυμείς αναλόγως τα γούστα σου. Με την ίδια διαδικασία ακριβώς θα φτιάξεις ένα πεντανόστιμο πιάτο.
  • Χρησιμοποίησε ότι τυρί θέλεις αντί για γκοργκοντζόλα. Ότι τυρί και να προσθέσεις, το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου νόστιμο και πλούσιο.
  • Συνόδεψε το πιάτο με λευκό ή κόκκινο κρασί.

 

 

 

Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!

Post Author: Eisaimonadikigr