Τα πιο νόστιμα Σπιτικά σπανακοτυροπιτάκια φτιαγμένα από τα χεράκια σου βήμα βήμα. Με μία πανεύκολη παραδοσιακή ζύμη της γιαγιάς.
Αγαπημένα σπιτικά σπανακοτυροπιτάκια
Μία από τις πιο αγαπημένες μου αναμνήσεις είναι να παίρνω σπανακοτυροπιτάκια από τον φούρνο της γειτονιάς μου. Από πολύ μικρή ηλικία, αυτή ήταν μία αγαπημένη συνήθεια. Αγαπούσα και αγαπώ ότι περιέχει σφολιάτα και πίτα και ειδικά αυτά τα πιτάκια ήταν από τα αγαπημένα μου.
Έτσι, μέχρι και σήμερα ψάχνω συνταγές για να φτιάχνω τις αγαπημένες μου πίτες. Εδώ και χρόνια φτιάχνω την αγαπημένη μου ζύμη για πίτες και με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη. Έχω φτιάξει μέχρι και πίτσα με αυτή. Έτσι, είπα μια μέρα γιατί να μην χρησιμοποιήσω αυτή τη ζύμη για να φτιάξω τα αγαπημένα μου σπανακοτυροπιτάκια; Και έτσι έκανα. Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξεις και εσύ.
Τι θα χρειαστείς για τη ζύμη: (Για περίπου 15-20 σπανακοτυροπιτάκια)
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Ένα ποτήρι χλιαρό νερό
- ένα φακελάκι ξηρή μαγιά
- Μία κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 αυγό
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό φρέσκο σπανάκι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Μισό κιλό τυρί φέτα της επιλογής σου
- 2 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
- Αυγό για το άλειμμα από πάνω
Παρασκευή και διαδικασία για τα σπιτικά σπανακοτυροπιτάκια
Για αυτά τα πιτάκια, μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια μικρών και μεγάλων. Θα είναι μία ευχάριστη διαδικασία για όλους και θα περάσετε πολύ όμορφα. Θα ξεκινήσουμε με το φτιάξιμο της ζύμης μιας και θα την αφήσουμε να φουσκώσει.
Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να γίνει χλιαρό και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε μέσα τη μαγιά μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αλάτι. Έπειτα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αυγό και ανακατεύουμε πάλι. Τέλος, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε για 2-3 λεπτά και φτιάχνουμε ένα μεγάλο μπαλάκι ζύμης. Το σκεπάζουμε με 2-3 πανιά και το αφήνουμε σε ξηρό και ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και συνεχίζουμε με τη γέμιση.
Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, το λάδι να ζεσταθεί. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το ξερό κρεμμύδι και το φρέσκο αφού τα ψιλοκόψουμε καλά. Προσθέτουμε και το σκόρδο ψιλοκομμένο και αφήνουμε τα υλικά να τσιγαριστούν σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά. Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν , ρίχνουμε μέσα το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σπανάκι να ψηθεί και να τραβήξει όλα τα υγρά του. Θα μείνει μισό σε μέγεθος. Μόλις συρρικνωθεί το σπανάκι, ρίχνουμε μέσα τη φέτα σε τρίμματα με τα χέρια μας και το τυρί κρέμα. Ανακατεύουμε για άλλα 5-10 λεπτά μέχρι το μείγμα να τραβήξει τα περισσότερα υγρά του. Δεν θέλουμε η γέμιση μας να περιέχει πολλά υγρά.
Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμη η γέμιση, αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Μετά από 1 ώρα, κοιτάμε τη ζύμη μας και αν έχει φουσκώσει καλά, θα ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τα σπανακοτυροπιτάκια μας. Δεν ξεχνάμε ότι η γέμιση πρέπει να είναι κρύα για να τη χρησιμοποιήσουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα μέρη και ανοίγουμε το καθένα με έναν πλάστη. Κόβουμε με ένα ποτήρι ή μαχαίρι σε ότι σχήμα θέλουμε τα πιτάκια και βάζουμε λίγη γέμιση στο καθένα. Κλείνουμε καλά όλες τις πλευρές και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα ή λίγο ελαιόλαδο. Αλείφουμε από πάνω με το αυγό αφού το χτυπήσουμε και αν θέλουμε στολίζουμε και με λίγο σουσάμι. Ψήνουμε τα σπανακοτυροπιτάκια μας σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα πιο νόστιμα σπιτικά σπανακοτυροπιτάκια είναι έτοιμα να τα απολαύσεις με όσους αγαπάς ή και μόνη σου.
Extra tips:
- Αντί να τα ψήσεις στον φούρνο, μπορείς να τα τηγανίσεις σε καυτό ηλιέλαιο αλλά σίγουρα στον φούρνο είναι πιο υγιεινά και ελαφριά.
- Μπορείς να προσθέσεις και άλλα λαχανικά και χορταρικά στα πιτάκια μας. Για παράδειγμα, βλίτα, ρόκα, μανιτάρια φρέσκα, άνηθο, μαϊντανό, πράσο, σέλερι κλπ.
- Είναι το ιδανικό σνακ για να πάρεις μαζί σου στο σχολείο, στη δουλειά στη σχολή κλπ. Αποθήκευσε τα στο ψυγείο και θα έχεις πάντα ένα έτοιμο πιτάκι από τα χεράκια σου να σε περιμένει.
- Αντί για τυρί κρέμα, μπορείς να προσθέσεις λίγη κρέμα γάλακτος ή λίγο γιαούρτι.
- Αν δεν θέλεις, δεν χρειάζεται να προσθέσεις κάποιο τυρί και να απολαύσεις απλά σπανακοπιτάκια.
- Φτιάξε υπέροχα ζαμπονοτυροπιτάκια για όλη την οικογένεια!
- Ζουμερά πιτάκια με κιμά για να γλείφεις τα δάχτυλα σου.
- Γεμιστά πατατοπιτάκια με χειροποίητο φύλλο από τα χεράκια σου.
- Καλοκαιρινά πεντανόστιμα μπουρεκάκια με τυρί φέτα και τριμμένη ντομάτα.
- Χειροποίητα τυροπιτάκια με ανθότυρο που θα αγαπήσουν όλοι.
- Ξεχωριστά ελιοπιτάκια που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει.
- Εύκολα μηλοπιτάκια που μπορούν να τα φτιάξουν όλοι.
- Γλυκά σοκολατοπιτάκια που θα λατρέψουν ειδικά οι μικροί μας φίλοι.
Μοιράσου τα πιο εύκολα σπιτικά σπανακοτυροπιτάκια με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!