Ψάχνεις ένα μοναδικό πιάτο που θα εκπλήξει τους πάντες; Αυτά τα πεντανόστιμα λαζάνια με μελιτζάνα και μοτσαρέλα θα τα αγαπήσουν όλοι.
Εύκολα λαζάνια με μελιτζάνα
Είμαι από τους ανθρώπους που λατρεύουν τα ζυμαρικά και ότι έχει σχέση με μακαρόνια. Όπως μπορείς να καταλάβεις και εσύ, μου αρέσει να μαγειρεύω συνταγές με κυρίως συστατικό τα ζυμαρικά και πάντα ψάχνω για κάτι που δεν έχω δοκιμάσει.
Έτσι έκανα και μία μέρα που ήθελα να μαγειρέψω λαζάνια αλλά είχα στερέψει από ιδέες για τη παρασκευή τους. Έκατσα και έψαξα όμως για μία πρωτοποριακή συνταγή ή μία ιδέα που θα με εμπνεύσει και αυτό που βρήκα δεν περιγράφεται. Βεβαίως και έφτιαξα τα ολόδικα μου λαζάνια με σάλτσα μελιτζάνας και η προσθήκη μοτσαρέλας ήταν και αυτή δική μου ιδέα. Δεν μπορώ να σου περιγράψω με λόγια το πόσο νόστιμο έγινε αυτό το πιάτο. Γίνεται πανεύκολα και μπορείς να το σερβίρεις σε ένα οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι ως κυρίως γεύμα ή ακόμα και να το απολαύσεις μόνη σου με τη συνοδεία κάποιου αγαπημένου σου κρασιού. Πάμε να δούμε μαζί τι θα χρειαστείς και πως θα το μαγειρέψεις.
Υλικά που θα χρειαστείς για 3-4 μερίδες:
- 500 γραμμάρια λαζάνια (1 συσκευασία)
- 3 μελιτζάνες
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 200 γραμμάρια φρέσκια μοτσαρέλα ή τριμμένη
- Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Μισό ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
- Λίγο τριμμένο δενδρολίβανο
- 1 πελτέ ντομάτας
- Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Μία πρέζα ρίγανη
Τρόπος παρασκευής και εκτέλεση για τα λαζάνια με μελιτζάνα και τυρί μοτσαρέλα
Αυτό το φαγητό εκτός από πολύ νόστιμο, γίνεται και πολύ εύκολα. Και επίσης εκτός από μελιτζάνα, μπορείς να προσθέσεις και ότι λαχανικά θέλεις ανάλογα πως το θέλεις.
Για αρχή θα ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τη σάλτσα μας. Καθάρισε και πλύνε καλά όλα τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Κόψε τη μελιτζάνα σε κομματάκια και ψιλόκοψε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σε ένα κατσαρολάκι, ρίξε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, πρόσθεσε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο αφού τα ψιλοκόψεις. Χαμήλωσε λίγο τη φωτιά και άφησε τα να τσιγαριστούν για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια, πρόσθεσε τη μελιτζάνα και τσιγάρισε τα όλα μαζί για 3-4 λεπτά μέχρι να πιούν τα υγρά τους. Σβήσε με το κόκκινο κρασί και αφού εξατμιστεί, ρίξε μέσα τον πελτέ ντομάτας μαζί με το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το δενδρολίβανο και τη ζάχαρη.
Πρόσθεσε μέσα και 1,5 ποτήρι νερό και άφησε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Μόλις δεις ότι η σάλτσα μας έχει πιει τη μισή ποσότητα σε νερό, τη κλείνουμε για να αρχίσουμε τη ”συναρμολόγηση”. Χρειαζόμαστε τη σάλτσα για το ψήσιμο στον φούρνο στη συνέχεια.
Παίρνουμε ένα τετράγωνο ταψάκι (39 εκατοστά περίπου), και απλώνουμε στο πάτο μία στρώση λαζάνια. Βάζουμε από πάνω μία στρώση σάλτσα μελιτζάνας χωρίς πολλά ζουμιά και από πάνω ακριβώς τυρί μοτσαρέλα. Έπειτα στρώνουμε άλλη μία στρώση λαζάνια, σάλτσα, τυρί και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Στο τέλος, βάζουμε από πάνω και άλλο τυρί και ρίχνουμε μέσα το ταψί περιμετρικά τη σάλτσα που μας έμεινε για να μαλακώσουν καλά τα λαζάνια μας κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για 25-30 λεπτά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε και σερβίρουμε τα πιο νόστιμα λαζάνια με μελιτζάνα και μοτσαρέλα.
Extra tips:
- Εκτός από λαχανικά, μπορείς να προσθέσεις κάποιο κρέας στη συνταγή μας. Για παράδειγμα, κιμά χοιρινό, κοτόπουλου ή μοσχαρίσιο ή ακόμα και μπέικον.
- Για ένα πιο απολαυστικό πιάτο, μπορείς να ρίξεις μέσα στη σάλτσα μας και μία κρέμα γάλακτος.
- Σε περίπτωση που δεν θέλεις να βάλεις μοτσαρέλα, μπορείς να βάλεις κάποιο άλλο τυρί που ταιριάζει στο φαγητό μας. Για παράδειγμα, ανθότυρο, ροκφόρ, φέτα, ένταμ, γκούντα κλπ.
- Αντί για πελτέ ντομάτας, μπορείς να τρίψεις 3 ντομάτες και να τις βάλεις μέσα στη σάλτσα σου. Έτσι θα γίνει πολύ πιο ελαφρύ.
- Κάποια λαχανικά που μπορείς να βάλεις μαζί με τη μελιτζάνα για να απογειωθεί το πιάτο μας, είναι τα εξής: κολοκυθάκι, κολοκύθα, καρότο, φρέσκο κρεμμυδάκι, πιπεριά πράσινη και κόκκινη Φλωρίνης, ελιές σε ροδέλες, γλυκοπατάτα, μπρόκολο, σπανάκι αλλά και μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβας.
- Αντί για λαζάνια μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι είδος ζυμαρικού θέλεις. Πχ, ραβιόλια, κανελόνια, πένες, ταλιατέλες κλπ.
- Φτιάξε τα πιο νόστιμα κανελόνια φούρνου με σπανάκι για ένα μοναδικό πιάτο.
- Τεμπέλικα γεμιστά ραβιόλια που γίνονται μέσα σε 5 λεπτά.
- Πένες ογκρατέν στον φούρνο, από τα πιο εύκολα πιάτα.
- Ελαφριά μακαρονοσαλάτα με σως γιαουρτιού με ελάχιστες θερμίδες.
- Ξεχωριστή καρμπονάρα με κοτόπουλο που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει.
Μοιράσου αυτά τα υπέροχα λαζάνια με μελιτζάνα με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!