soutzoukakia-sto-tigani-kokkinista-sintages-mageiriki-eisaimonadikigr

Σουτζουκάκια κοκκινιστά στο τηγάνι για να γλείφεις τα δάχτυλα σου

Τα σουτζουκάκια είναι ένα φαγητό με ανατολίτικες ρίζες, γεμάτο αρώματα και μπαχαρικά. Αν και η πιο γνωστή εκδοχή είναι φούρνου ή φρικασέ με σάλτσα, αυτή εδώ η γρήγορη τηγανητή εκδοχή με ντομάτα γίνεται πολύ πιο εύκολα και είναι έτοιμη μέσα σε 40 λεπτά – ιδανική για μεσημεριανό ή και βραδινό.

soutzoukakia-me-saltsa-kokkinista-sto-tigani-mageiriki-sintages-eisaimonadikigr

 

 

 

Υλικά για 4 άτομα:

 



 

Για τα σουτζουκάκια:

  • 500 γρ. κιμάς (κατά προτίμηση μοσχαρίσιος)

  • 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί (μουσκεμένη και στραγγισμένη)

  • 1 αυγό

  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

  • 1 κουταλάκι κύμινο

  • 1 κουταλάκι ρίγανη ή θυμάρι

  • Αλάτι, πιπέρι

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο

 

 

 

Για τη σάλτσα:

  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ή 1½ φλ. χυμό ντομάτας

  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας

  • 1 κουταλάκι ζάχαρη

  • Λίγο ελαιόλαδο

  • ½ φλ. νερό

  • Προαιρετικά: λίγη κανέλα ή λίγο κύμινο ακόμη για έξτρα άρωμα

 

 

Εκτέλεση:

  1. Φτιάχνεις τα σουτζουκάκια:
    Σε ένα μπολ ανακατεύεις καλά όλα τα υλικά του κιμά (ψωμί, αυγό, σκόρδο, μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και λάδι). Ζυμώνεις καλά για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα. Πλάθεις μακρόστενα σουτζουκάκια, περίπου στο μέγεθος δάχτυλου.

  2. Τηγανίζεις:
    Ζεσταίνεις λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζεις τα σουτζουκάκια σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές (περίπου 8-10 λεπτά). Δεν χρειάζεται να ψηθούν εντελώς – θα τελειώσουν στη σάλτσα.

  3. Φτιάχνεις τη σάλτσα:
    Βγάζεις τα σουτζουκάκια και στο ίδιο τηγάνι ρίχνεις λίγο ακόμη λάδι. Προσθέτεις τον πελτέ και τον “καίς” για 1 λεπτό. Ρίχνεις τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το νερό και λίγα αρώματα (κύμινο, κανέλα προαιρετικά).

  4. Σιγομαγειρεύεις:
    Μόλις πάρει βράση η σάλτσα, ρίχνεις μέσα τα σουτζουκάκια. Χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαγειρευτούν καλά τα σουτζουκάκια.

 

 

kokkinista-soutzoukakia-sto-tigani-sintages-mageiriki-eisaimonadikigr

 

 

 

Σερβίρισμα:

Τα σουτζουκάκια ταιριάζουν τέλεια με:

  • Πουρέ πατάτας

  • Μακαρόνια

  • Ρύζι

  • Ή ακόμα και μέσα σε πίτα για σουβλάκι-σάντουιτς

Συνοδεύεις με φέτα και μια απλή σαλάτα.

Γιατί είναι εύκολο και διαφορετικό:

  • Χρησιμοποιείς λίγα υλικά που έχεις πάντα στην κουζίνα.

  • Γίνεται στο τηγάνι, χωρίς ψήσιμο στον φούρνο.

  • Τα σουτζουκάκια είναι αρωματικά και ζουμερά, αλλά όχι βαριά.

 

 

 

Tips & παραλλαγές:

  • Αν δεν έχεις ψωμί, μπορείς να βάλεις λίγη φρυγανιά ή 2 κουταλιές βρώμη.

  • Αν θες πιο “light” αποτέλεσμα, μπορείς να ψήσεις τα σουτζουκάκια στο φούρνο και απλώς να τα ρίξεις στη σάλτσα.

  • Για ακόμα πιο απλό πιάτο, βάλε τα υλικά της σάλτσας όλα μαζί στο τηγάνι από την αρχή, χωρίς σοτάρισμα.

 

 

Post Author: Eisaimonadikigr